Back to top

Kender du det, at du gerne vil gøre et bæredygtig valg, når du køber dine dagligvare? Men det kan være svært, fordi hvordan ved du at shampooen er miljøvenlig?  Eller at der er taget hånd om jorden og menneskerne i produktionen af vores fødevare, tøj og andre hverdagsprodukter?

Det kan være svært at finde rundt i alle mærkerne, som findes i efterhånden alle afskygninger og sidder på flere og flere dagligvare i supermarkeder. Men de kan gøre det nemt og overskueligt for dig i den travle hverdag, at træffe det bæredygtige valg for Jordens og din egen sundhed. Du skal bare lige lære dem at kende først.

Derfor har vi lavet denne guide til dig, så du nemt kan navigere rundt i mærkerne og gøre det mere overskueligt at leve en bæredygtig hverdag.

Fødevarer

Det røde Ø 

Det røde Ø er det danske økologimærke og findes på mange forskellige fødevare, lige fra rugbrød, til havregryn, til mælk, kød, frugt og grøntsager. Når du vælger en fødevare med det røde Ø mærke på er du sikret, at der er taget højde for jorden under dyrkningen og taget højde for dyrevelfærden.
Det røde Ø tager særligt hensyn til miljø og biodiversitet, fordi der ved dyrkningen af afgrøderne ikke må bruges kunstige sprøjtemidler og pesticider. Når der er tale om økologiske animalske produkter er der samtidig taget højde for dyrevelfærden.

Det grønne blad 

Det grønne blad er EU’s officielle økologimærke og findes derfor ligesom det røde Ø på en række forskellige fødevare. Oftest findes det grønne blad på importerede fødevarer, der er produceret i andre lande end Danmark. Når du vælger en fødevare med det grønne blad på er du sikret, at de udenlandske varer lever op til EU’s standarter for dyrevelfærd og jordens dyrkningsevne efterfølgende.

Fairtrade

Fairtrade mærket findes på udenlandske fødevarer såsom kaffe, kakao, chokolade og bananer. Når du køber en fødevare med fairtrade mærket på er du sikret, at der er taget højde for bønderne i produktionens arbejdsvilkår og lønning.
Fairtrade-mærket er ikke som sådan et miljømærke, men tager hensyn til miljømæssig og social bæredygtighed ved at arbejde for, at bønder og plantageejere får en fair pris for deres varer, mens de samtidig skal leve op til en række miljøkrav.

Den grønne frø

Mærket med den grønne frø findes på udenlandske fødevarer ligesom fairtrade mærket. Mærket sidder på fødevarer som chokolade, kaffe, te, bananer og kakao, der er dyrket i verdens regnskovsområder. Rainforest Alliance arbejder for at bevare regnskoven og dens dyreliv.

UTZ

UTZ mærket finder du på udenlandske fødevarer som kaffe, kakao, te og nødder. UTZ mærket understøtter forhold bedre i en bæredygtig produktion. Der er blandt andet fokus på at uddanne og informere bønder og plantageejer om skånsomt landbrug, miljø og arbejdsvilkår . UTZ kigger på hele et produkts rejse fra landbrug til supermarked.

MSC

MSC mærket findes på fisk og skaldyrsprodukter i supermarkedet – både dem på dåse og de ferske. MSC mærkningen garanterer, at fisken kommer fra et bæredygtigt fiskeri, hvilket betyder at fiskebestanden ikke mindskes og at fiskeriet ikke har beskadiget økosystemet eller havmiljøet.

 

I Tyskland er det officielle økologimærke BIO, i Norge er det Debio, og i Sverige tager den private mærkningsordning KRAV højde for sundhed, dyrevelfærd, social ansvarlighed og klimapåvirkning.

miljømærker

Kropspleje

Svanemærket

Svanemærket kan du finde på hudplejeprodukter, shampoo, opvaskemiddel, rengøringsprodukter, bagepapir, legetøj og tekstiler. Når et produkt er svanemærket indikerer det, at produktets indhold og emballage er mindst mulig skadelig for miljøet inden for sin kategori. Det betyder, at der er skrappe krav til produktets livcyklus og skadelige kemikalier.

Den blå krans

Den blå krans er et mærke, som er udviklet af patientforening Astam-Allergi Danmark og findes på forskellige hudpleje- og husholdningsprodukter. Med den blå krans på et produkt er du sikret, at produktet ikke indeholder allergifremkaldende stoffer. Når du vælger produkter med den blå krans tager du altså hensyn både til dig selv og til miljøet.

EcoCert

EcoCert er en privat fransk organisation og mærket findes på forskellige kosmetikprodukter. Når du ser et produkt med EcoCert mærket på markeret med enten Organic eller Natural cosmetic er du garanteret, at produktet indeholder 50-95% naturlige ingredienser og at 5-10% af ingredienserne er økologisk dyrket. EcoCert mærkningen har med tiden bredt sig til hele verden, og du kan nu også finde det på visse fødevarer og tekstiler.

EU Blomsten

Blomsten er EU’s miljømærkningsordning og svarer til det nordiske Svanemærke. Du kender måske først og fremmest Svanemærket og Blomsten fra dine rengøringsmidler, men faktisk findes de to miljømærker på mere end 13.000 produkter og serviceydelser, fx plejeprodukter, møbler, fjernsyn, kaffefiltre og hoteller. Når du finder EU blomsten på et produkt,er du sikret, at det er den miljømæssigt bedste i sin kategori. Udover på plejeprodukter og rengøringsmidler finder du i Danmark især EU blomsten på tekstilprodukter og boligtilbehør.

miljømærker

Tøj og tekstiler

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) mærket finder du på tøj og tekstilprodukter, og er den globale standard for økologiske tekstiler. Når du ser tøj og tekstilprodukter med GOTS mærket på er du sikret, at der er taget ansvar for miljøet og sociale arbejdsforhold under hele forsyningskæden.

Du kan læse vores artikel om GOTS mærket her.

Oeko-Tex

Oeko-tex er et mærker, der er delt op i flere forskellige underkategorier, men hvor den måske mest kendte er Oeko-Tex Standard 100. Mærkningen sikrer dig, at tøj og tekstiler er tester for skadelige stoffer. Du som forbruger bliver altså ledt uden om mange kemikalier. Men nogle af Oeko-Tex’ andre undermærkninger ser også på generelle miljøhensyn, bæredygtig produktion og social ansvarlighed.
Du kan læse mere om samtlige af Oeko-Tex’ mærkninger her.

 

Fairtrade cotton

Mærket fairtrade cotton er ligesom det fairtrade mærke, du finder på de udenlandske fødevarer. Fairtrade cotton findes bare på tekstilprodukter og tøj, hvor det her indikerer, at der er taget et socialt ansvar i produktionen så bønderne og plantageejerne får en fair pris for deres produkter, samt en ordentlig arbejdsløn og at jorden vedligeholdes bedst muligt.

 

Bolig

FSC

Forest Stewardship Council (FSC) mærket er et du finder på træ- og trævarer som eksempelvis møbler, men også på papir, emballage, paptallerkener og magasiner. Det er det eneste internationale mærke for ansvarlige og miljøvenlige træ- og papirprodukt. Produkter med FSC mærket på indikerer, at produktet er fremstillet af skov, der er bæredygtigt drevet, hvor der er taget hensyn til både mennesker og miljø og hvor der plantes et nyt træ som kompensation.

EU’s energimærke

EU’s officielle energimærke viser elektriske produkters energiforbrug på en skala fra A+++ til D. Dette mærke finder du på eksempelvis fjernsyn, køleskabe og andre elektroniske produkter til hjemmet, som er forpligtiget til at anvende mærket. Derudover kan du også finde det på bygning og biler.

Energy star

Energy star er et mærke som du kan finde på forskelligt elektroniske produkter såsom computer, spillekonsoller, lamper, fjernsyn og andre IT-produkter, du bruger i hverdagen. Med Energy star mærket på dine produkter er du sikrede, at det er energibesparende produkter. Det er en officiel energimærkningsordning, der kontrolleres af EU og EPA, som er USA’s miljøstyrelse.

Tekst af Monica Sørensen, foto af Emma Slebsager.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

3 comments

  1. Sarah

    Super informativt indlæg! Det kan være lidt forvirrende at finde ud af, men det er meget rart at have info samlet et sted og endda temmelig overskueligt.
    Noget helt andet jeg kom til at tænke på – hvor opdriver man metalklemmer som den på kaffeposen på første billede? Det ligner lidt en tøjklemme og tænker den kunne bruges til mange funktioner. 😀

    • Hej Sarah. Tak skal du have, det er dejligt at det kan bruges 🙂 Klemmen i metal er købt for nogle år siden i en butik, der hedder Notre Dame i København – og de er nemlig super anvendelige til alt muligt.

  2. Camilla

    Tak for en dejligt overskuelig artikel – jeg har savnet den slags om emnet Kunne I måske lægge billeder af mærkerne ind? Det er ikke alle, jeg lige kender godt nok til at vide hvad de hedder og hvordan de ser ud.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *