Vinguide: Kend din vin

Vin og andre alkoholiske drikke er undtaget den pligt for deklaration af indholdsstoffer, som gælder for de fleste andre fødevarer. I et ønske om at undgå ukendte tilsætningsstoffer i druemosten går flere og flere efter økologisk vin, biodynamisk vin eller naturvin. Men hvad er egentlig op og ned i debatten om sulfitter og klaringsmidler? Vi giver et overblik.

Konventionel vin

Vin består i al sin enkelthed af druer, hvis gærindhold har forvandlet sukker til alkohol. For at fremstille det ønskede produkt gør producenter dog oftest brug af tilsætningsstoffer og kemikalier i de forskellige stadier af produktionen:

Pesticider skal beskytte druerne mod skadedyr, tilsætning af gær og enzymer skal optimere gæringsprocessen, og svovl (de såkaldte sulfitter) gør vinen holdbar ved at forhindre, at gæringen tager overhånd og vinen bliver til eddike. Vil man opnå den optimale smag eller en højere andel af alkohol, kan vinen spices op med en ekstra portion sukker og syreregulerende midler, og gummi arabicum – et fortykningsmiddel af akasiatræ – kan udstyre vinen med den ønskede mundfylde.

Økologisk vin

Økologisk vin kontrolleres og certificeres med udgangspunkt i fælleseuropæiske økologiforordninger under Den Europæiske Kommission. Disse inkluderer blandt andet forbud mod brug af pesticider, GMO (genetisk modificerede organismer) og kunstgødning, maksimale værdier for opvarmning samt restriktioner i forbindelse med forskellige andre behandlingsmetoder. Sulfitter er stadig tilladte, men grænseværdien er lavere end for de konventionelle vines vedkommende.

Efterspørgslen på økologisk vin stiger fra år til år, og i dag har mange supermarkeder i hvert fald enkelte flasker økovin i sortimentet.

Biodynamisk vin

Biodynamisk vin er mindre udbredt end økovin, så det kan være en fordel at kigge forbi specialiserede vinhandlere i dit lokalområde eller på nettet, hvis du vil byde på vin, som er dyrket efter de biodynamiske principper. Disse går tilbage til antroposoffen Rudolf Steiner og tager udgangspunkt i økologien, men inddrager hele økosystemet. Blandt andet tilsættes jord og kompost forskellige præparater, og der tages typisk højde for månens faser. Den biodynamiske dyrkning opererer derudover med en længere liste over forbudte tilsætningsstoffer end i den økologiske.

Certificeringen af biodynamisk vin bliver ikke varetaget af statslige myndigheder, men af private organisationer – først og fremmest Demeter.

Naturvin

I modsætning til økologisk og biodynamisk vin findes der ingen certificeringsordninger for naturvin, som også betegnes naked wine eller vin nature. Definitionen af naturvin varierer med andre ord fra producent til producent. Mens nogle anvender en (begrænset) mængde af sulfitter, fremstiller andre naturvin ved helt at give afkald på tilsætningsstoffer. Det betyder, at vinen skal nydes indenfor en overskuelig tidsramme for ikke at overgære.

Generelt gælder det, at druerne i naturvin er dyrket økologisk eller biodynamisk og bliver håndplukket. Derudover er naturvin generelt manipuleret (eller behandlet) så lidt som overhovedet muligt. Det medfører en meget anderledes smag, end vi kender den fra konventionelle vine, og naturvin deler derfor vandene.

Vegansk vin

Hvis du er faldet over etiketter, der har fortalt dig, at din vin er vegansk, har du måske funderet over, hvad animalske produkter har med vin at gøre. Det hænger sådan sammen, at blandt andet æggevidder, kasein og gelatine i visse tilfælde bliver anvendt som klaringsmiddel for at gøre vinen pænere. I den færdig fremstillede vin er der imidlertid typisk intet tilbage af de mælke-, fiske- eller æggeholdige indholdsstoffer.

Ønsker du at gå uden om animalske produkter også i produktionsfasen, kan du vælge vine, der er mærket med det store grønne V af Den Europæiske Vegetariske Union eller andre veganske mærkninger. Hjemmesiden Barnivore er et godt sted at starte, hvis du leder efter veganske alkoholiske drikke. 

Hvad er vigtig for dig, når du køber vin?

Tekst og foto af Anne Fürstenberg.

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *