Alle kan shoppe bæredygtigt med disse fire metoder

Det er igen modeuge og tv, magasiner og blade bombarderer dig med nye tendenser, farver og snit. Sæsonens must-have er bæredygtig shopping, men det kan både lyde dyrt, svært og uoverskueligt – og hvad så med alt det gamle tøj, du har i skabet fra sidste sæson?

Bæredygtighed er mange ting og mange har holdninger til, hvad det “mest” bæredygtige er når det kommer til tøjet. Lad dig ikke forvirre eller fortvivle, for bæredygtigt tøj kan se ud præcis som du ønsker det – der er noget til enhver stil, hvis bare du kigger efter nogle få ting når du shopper.

Det er modeuge og sammen med Kia Hartelius og Zenz Organic sætter vi fokus på bæredytig shopping – og nogle af de brands, som viser deres tøj under modeugen i København. Vi har lavet en guide, som gør det muligt for alle at shoppe bæredygtigt.

Metode 1: Genbrug, hvor mulighederne er uendelige

Der er så meget tøj i verden og mere end vi kan nå at “bruge op”. Derfor er det selvfølgelig godt at købe brugt tøj. Faktisk sparer du 6 kg CO2 når du genbruger en eksisterende t-shirt frem for at købe en ny. 

Men det er ikke kun t-shirts du kan finde brugt, faktisk er det alt. Der er ingen begrænsninger på, hvad du kan finde brugt; det handler bare om at holde øjnene og mulighederne åbne. Når man siger genbrug, tænker de fleste på den lille Røde Kors butik på torvet. Og her kan det godt være svært at finde de rigtig smarte ting, hvilket får nogen til at give op på genbrug. Men det er synd, for der er så meget guld at finde. 

Genbrugsapps og luksusgenbrug

Hvis du leder efter noget specifikt, fx en rød kjole til din svigerindes bryllup, så er genbrugsapps stedet, du skal lede. På apps som Trendsales, DBA og Facebook Marketplace kan du lave ganske præcise søgninger og få notifikationer når det du leder efter dukker op. 

Hvis du blot leder efter lækre styles til hverdagsgarderoben, så er det værd at opsøge de mindre luksusgenbrugsbutikker. Her kan du vælge mellem vintage (oftest før 1980’erne) eller nyere tøj. De små butikker har ofte en super god stil og har gjort udvælgelsesarbejdet for dig.

Vores genbrugslook:

I genbrug er det let at finde denim – og der er meget af det. Du skal bare være villig til at prøve en masse bukser, men så kan du også finde de helt rette, med det rette slid, look eller pasform. Her et par bukser fra Frelsens Hær på Gl Kongevej. 

Badetøj er ikke noget de fleste vil købe brugt – men hvorfor ikke? Badedragt fra Prag Nørrebro.

Bøllehatten er blevet populær igen og det er det gode ved genbrug – moden går i ring, så på et tidspunkt kommer alt på mode igen. Denne er dog ikke helt “genbrug” men hører egentlig til næste kategori nemlig upcycling og er fra Redesign Frelsenshær på Gl Kongevej.

De store bløde beach krøller er lavet med Styling mousse no. 91, salt water spray no. 15, oil treatment no. 96 i fugtigt hår. Derefter oil treatment no. 96 blandet med styling paste no. 06 i tørt hår. Til make-up er brugt Chloe bronzer og Purple June highlighter på huden, Stella og Lucille eyeshadow samt ZENZ Organic Mascara på øjnene og Olivia blush til at færdiggøre looket.

Metode 2: Nyt tøj af gamle materialer

Hvis du ikke er til direkte genbrug, så er upcycling måske noget for dig? Her tages eksisterende materialer, der syes om til nyt tøj. Det ses især med gamle silkesarier, der syes om til til luftige kjoler og kimonoer eller gamle læderjakker, der laves til nye opdaterede styles. Men det kan i princippet være alt muligt.

Upcycling er unika på den fede måde

Når gammelt materiale syes om til nyt er det tit svært at lave præcise kopier, fordi det afhænger af materialet, der er til rådighed. Derfor er upcyclede produkter tit unika på den måde, at hvis du har forelsket dig i en præcis kjole, så findes der nok ikke en helt magen til. Det er både charmen og ulempen, men du kan være sikker på at ingen kopierer dig til festen.

Vores upcyclede look:

Rebekka har en kjole fra Sissel Edelbo og en jakke fra PeleCheCoco på. Netop de printede kjoler og kimonoer er populære lige nu og flere fast fashion brands prøver endda at efterligne de upcyclede modeller.

Håret er farvet hos Zenz Nørrbro og til styling er der brugt en oil treatment no. 99. Til make-up er brugt Chloe bronzer og Purple June highlighter på huden, Stella og Lucille eyeshadow samt ZENZ Organic Mascara på øjnene og Olivia blush til at færdiggøre looket.

Metode 3: Bæredygtigt tøj lavet med kærlighed for planeten

Den tredje mulighed, hvis du gerne vil shoppe bæredygtigt, er at købe nyt tøj, der er produceret bæredygtigt. Der findes efterhånden rigtig mange skønne mærker og butikker som sælger tøj, der er lavet med omtanke for både planeten og mennesker. Og mon ikke vi kommer til at se et par nye til dette års modeuge?

Her er du næsten altid sikker på at få et kvalitetsprodukt, fordi en af grundprincipperne inden for bæredygtighed er holdbarhed.De fleste bæredygtige designere ønsker nemlig, at kunderne, altså dig og mig, skal beholde og elske tøjet længe.

De ved godt, at det aldrig bliver 100% bæredygtigt at producere nyt tøj

Som vi skrev om før, findes der mere end nok brugt tøj til, at alle kunne være varme og velklædte. Men når flere og flere alligevel vælger at producere bæredygtigt tøj, så er det fordi de ønsker at tilbyde tøj med en specifik stil eller med materialer, der er bæredygtigt produceret – også selvom de måske ikke kan være 100% bæredygtige fra dag 1. 

Her ses nok den største forskel på de små idealistiske brands og de store fast fashion giganter. Hvor den første gruppe ofte er ydmyge og ærlige omkring deres rejse og hvor langt de har endnu, er de store hurtige til at blæse små detaljer op til at være hele historien og prøver at skjule alt det de stadig mangler at ændre. 

Hvilken historie ligger bag tøjet?

Hvis du går efter ny-produceret bæredygtigt tøj, så er det en god idé at kigge tøjet efter i sømmene – både bogstaveligt talt og online. Kig på tøjets vaskemærke og se om der fx står økologisk bomuld eller findes nogle miljømærker. Og kig på mærkets hjemmeside og se om de fortælle, hvordan tøjet er lavet; Læs deres tekster om bæredygtighed; giver de mening? Virker det ærligt? Eller prøver de at skjule sig bag kedelige rapporter og “Code of Conduct” papirer? Min erfaring er, at jo simplere et brand kan forklare deres bæredygtige tiltag, jo mere har de styr på det.

Hvis du gerne vil have en genvej til at finde bæredygtige brands, så har bloggen bedremode.nu en liste med over 50 brands.

Vores nyproducerede look

Sara-Sofie har en lyocell kjole fra Laøhlé på, bæredygtige sneakers fra Veja, fundet i Res Res samt en taske i miljøvenligt læder fra Aagé. Lyocell er et materiale lavet af træer i et lukket kredsløb og tilmed super blødt mod huden. Læder (som er brugt i sneakers og taske her) er et omdiskuteret materiale, men når det er garvet med omtanke for miljøet, og lavet til kvalitetsprodukter er det et af de mest holdbare materialer vi kender til. 

Til håret er brugt en salt water spray no. 15  i fugtigt hår. Derefter er det krøllet med glattejern for at skabe volume. Tilsat hair powder no. 89, samt styling paste no. 06 blandet med oil treatment no. 99 og til sidst no. 86. Til make-up er brugt Chloe bronzer og Purple June highlighter på huden, Stella og Lucille eyeshadow samt ZENZ Organic Mascara på øjnene og Olivia blush til at færdiggøre looket.

Hvis du ikke føler, at din stil er repræsenteret i det bæredygtige udvalg, så overvej følgende:

Hvad er du villig til at betale for tøjet?

Kæmpe webshops med evige tilbud, en gågade fuld af billige butikker og til dels også de utroligt billige velgørenhedsgenbrugsbutikker har givet os et forkert billede af, hvad tøj egentlig er værd. De mest populære priser dækker på ingen måde de egentlige omkostninger for tøjet – hvis man både tænker de miljømæssige ressourcer og de menneskelige, der er lagt i det. 

Det har ikke kun smittet af på vores attitude når tøjet skal købes, men også på den måde vi passer på det. Det er bevist, at vi passer bedre på ting, der har kostet os flere penge, og når man kigger på det bugnende genbrugsmarked samt på hvor meget tøj danskerne smider direkte ud, så er der noget, der tyder på, at vi ikke sætter pris på det.

Hvis du er vant til at købe en kjole til 500 kroner og gå med den i et år, så overvej at købe en til det dobbelte og gå med den dobbelt så lang tid. Det er en investering i en bedre fremtid, både din og planetens. 

Hvor længe er du villig til at lede efter det rigtige stykke tøj?

Tøj er tilgængeligt alle steder, hele tiden, 24/7 og det gør at mange har svært ved at vente en dag, en uge eller måske en måned på det rette – bæredygtige køb. Du finder måske ikke det du leder efter i de samme butikker, du plejer at handle i eller du skal vente et par uger før den rigtige jakke dukker op på en genbrugsapp, og det er de fleste ikke villige til.

Men hvorfor egentlig ikke? Hvis vi køber tøj med en forventning om at bruge det i mange år, hvad betyder så en ekstra uge eller to før vi bliver ejere af det? 

Metode 4: Køb det stykke tøj du vil beholde længst tid

Hvis du har prøvet de tre første metoder OG du har ventet, du har skruet lidt på dine forventninger til pris og du har kigget i alle bæredygtige mærker, genbrugsbutikker m.m, så er der stadig håb.

For det vigtigste ved bæredygtigt forbrug er, at du beholder tøjet længe. En økologisk t-shirt, der bliver brugt tre gange før den smides ud er mindre bæredygtig end en konventionel t-shirt, der bruges 100 gange. Så det gælder om at købe det stykke tøj du kan forestille dig at beholde i længst tid – altså gå efter den bedst mulige version af det du ønsker dig.

Gå efter et snit, der klæder dig, et stærkt naturligt materiale, der vil være flot i mange år og brug ordentlige penge på et godt produkt. På den måde får du rigtig meget garderobe glæde og skal ikke ud og udskifte efter et par år.

Nårh ja, og hvad så med tøjet hjemme i skabet? 

Det er selvfølgelig det mest bæredygtige du kan gøre – at gå i det tøj, du allerede har. Pas på det, vask det skånsomt og mix og match det på nye måder.

Ligegyldigt hvad de siger i modebladene, så er der ikke noget du “bliver nødt til” at have næste sæson

 

Tekst: Johanne Stenstrup
Foto: Kia Hartelius
Styling: Zenz Organic

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *