Genbrugstøj: Unik stil og lavt CO2 forbrug

Du har måske hørt det før: Det bedste du kan gøre i forhold til miljøet og klimaet er at købe genbrugstøj. Og det er langt hen ad vejen rigtigt. Hvis du køber noget brugt i stedet for noget nyt, sparer du alle de ressourcer, der går til at lave noget nyt. Det er et MEGA WIN for planeten.

Hvad det også er et WIN for er din stil. Hvis du ikke ønsker at ligne alle andre, er genbrug og især vintage et rigtig godt sted at starte. Her kan du let finde tøj som ingen andre har, og som tilføjer noget helt nyt til din stil.

Tøj, der er 10, 20 eller 30 år gammelt, er ofte lavet på en lidt anden måde end tøj vi ser i butikkerne i dag; tiderne skifter, moden skifter og teknikker skifter. Derfor vil man kunne finde selv ganske almindelige ting med et sjovt anderledes twist, fx skjorter med specielle knapper eller en sej denimjakke med et helt særligt snit.

Smart at købe genbrug

Hvis man skal se alene på tallene, så er det blevet smart at købe genbrug. De virkelige klimakrigere har altid vidst det, men Hr og Fru Danmark er nu også med, for der er aldrig blevet købt og solgt så meget genbrug i Danmark. Og det er især tøj og boligting, der købes brugt.

Der er mange grunde til denne ændring; vi er prisbevidste, det er blevet lettere og der er (desværre) stadig flere og flere nye varer i omløb, og de bliver ikke brugt op og ender derfor ofte som genbrug. Men måske er det også fordi eksempelvis store stjerner er med til at gøre genbrug cool. Det bliver nemlig mere og mere normalt at se Hollywood-skuespillerinder i flotte vintagerober til Oscar-fester og lignende.

Noget for enhver: Genbrugsjagten eller en kurateret oplevelse

De sidste par år er der poppet utrolig mange nye genbrugstøj-koncepter op, så der er virkelig noget for enhver. Groft sagt kan man dele dem op i to kategorier: Dem, der giver dig adgang til meget tøj og sætter fokus på den gode jagt. Eller dem, der udvælger tøjet for dig og gør shoppeoplevelsen let og overskuelig.

Det er ikke overraskende, at den sidste version selvfølgelig koster lidt mere, fordi det tager tid at kuratere det helt rigtige udvalg af brugt tøj. Så hvis du er ude efter et godt kup, så skal du selv være en del af udvælgelsesprocessen.

Gode ressourcer for genbrugsshopping:

Hvis du gerne vil igang med at shoppe mere genbrug og vintage, så har vi her samlet lidt ressourcer som du kan kigge på. Der er både en god genbrugsblog, artikler og flere guides.

Hvad er reglerne når du handler brugt? Denne artikel sætter fokus på netop dét, og husker dig fx på, at når du køber noget “som beset” så frafalder garantien.

Grundige genbrugsguides: Tanja Gotthardsen har startet bloggen Secondhand first, hvor hun især sætter fokus på kvalitetskøb og de gode genbrugs- og vintagebutikker.

Vintage shopping guides: Hvis du går helt specifikt efter tøj af ældre dato, også kaldet vintage, så er det hos Pia Storm du finder de bedste guides.

Genbrugsguide for turister: Genbrug er blevet så populært, at selv VisitCopenhagen guider til byens bedste butikker.

Pas godt på dit “gamle tøj”: For at få tøjet, især det gamle vintagetøj, til at holde længere, er det vigtigt, at vi passer godt på det. VinoKilo har udgivet nogle gode guides til at passe på fx Velour og Strik.

Derfor skal du gå mere i genbrug:

  • Tøj- og tekstilaffald udgør 4% af globale lossepladser
  • Der kan bruges op til 500 liter vand på at producere en t-shirt
  • 2,6% af det globale drikkevand bruges på at dyrke bomuld
  • 17-20% af alt industrielt vandforurening kommer fra tekstilfarvning og -behandling
  • 99% af alt brugt tøj kan få et nyt liv.

(Kilde: Vinokilo)

Kom med til vintage kilomarked i København den 16. marts

Vi er teamet op med VinoKilo, et tysk start-up, der vil gøre vintagejagten endnu sjovere. De arrangerer store vintage kilo-markeder rundt om i Nordeuropa, hvor man kan shoppe vintagetøj efter kilopris.

Vi vil være til stede på markedet i Nørrebrohallen den 16. marts, hvor vi står klar med en stor stak magasiner, Bevidsthedsbokse og er altid med på en god snak om genbrugstøj og bæredygtighed.

Det koster normalt kun 3 EUR at komme ind, men du kan også bruge dit Sustain Yearly magasin som indgangsbillet, ligesom du kan købe magasinet i indgangen og komme gratis ind.

 

Denne artikel er lavet i samarbejde med VinoKilo – et vintage kilomarked, hvor du i København kan bruge dit magasin som indgangsbillet eller købe magasinet til markedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *