Hvor ofte vasker du dit tøj?

Bæredygtigt tøjforbrug kan starte mange steder, og det behøver ikke at være i butikkerne! Det kan starte hjemme hos dig selv, hver gang du tager tøjet af om aftenen. Der står du nemlig med et valg: Skal jeg smide det til vask, eller skal det tilbage i skabet?

Alt for ofte smider vi vores tøj til vask uden at tage stilling til, om det faktisk er beskidt eller trænger til at blive vasket. Omkring 40% af tøjets samlede miljøpåvirkning menes at ligge hos forbrugeren, og her er vask klart den største post grundet vandforbruget. Og selvom der er noget tøj, der skal vaskes efter hver brug, er der også meget, som du lige kan vente med.

Lugt til dit tøj og kig ordentligt på det. Vasketøjskurven skal være sidste udvej.

Jeg har samlet en række råd, både generelle og til specifikke typer tøj, som sparer på både vand, sæbe og din tid.

Generelt

For at der går længere tid mellem vaskene, er det et godt tip at hænge tøjet op på en stol eller en bøjle tæt ved vinduet og lad det få noget frisk luft. Især tøj af naturlige materialer har godt af et pust.

Vent med at vaske, til du har en fuld maskine
Hvis du bor alene og har meget lidt tøj, kan det selvfølgelig være svært, men et af de bedste tips er at vaske en hel maskine i stedet for en halv. Du sparer vand, og så er det bedre for dit tøj. Forestil dig, at 10 bluser slynges rund i tromlen og hele tiden rammer mod metalkanter – forestil dig så 20 bluser i stedet, og hvor ofte de rammer stof frem for metal. Renheden er den samme, men du skåner tøjet – og bruger mindre vand. Win win!

Den gyldne regel: Luft frem for vask. Dit tøj elsker frisk luft!

Giv tøjet frisk luft

Uld & strik

Hvor ofte skal det vaskes? Aldrig, eller en gang per sæson.

Uld er selvrensende på grund af dets naturlige indhold af lanolin. Det er et stof, som naturligt nedbryder bakterier og lugt. Strik af 100% uld behøver i princippet aldrig at blive vasket på grund af denne evne. Blandingsstrik kan dog med fordel vaskes en gang per sæson.

Uld elsker koldt vejr og frisk luft. Så ud i vinduet eller på altanen med dit strik, især en dag  med lidt vind eller frost. Ofte vil al lugt forsvinde ganske hurtigt, og strikken føles som ny. Hvis ikke, så læg din strik i en pose og smid den i fryseren natten over.

Tid til vask? Pletfjerning er også en mulighed med strik, men her skal man være forsigtig med ikke at “filte” ulden under pletten. Hvis det er tid til en vask, anbefales det at bruge vaskemaskinens uldprogram og en uldsæbe, gerne tilsat lanolin. Dit strik skal tørre fladt på et håndklæde.

Bomuldsjeans og ren uldstrik – glem alt om vaskemaskinen og gå stolt med det igen og igen.

Vask af jeans

Jeans

Hvor ofte skal de vaskes? Aldrig, kun når de virkelig er beskidte.

Jeans er lavet af bomuld, som suger rigtig meget vand, når det vaskes. Samtidig vaskes der en lille smule farve ud, hver gang dine jeans kommer i maskinen.

Jeans kan sagtens blive brugt 10 gange eller mere, før de bliver vasket. Mange synes, at skinny jeans skal vaskes en gang imellem for at trække sig sammen og blive “skinny” igen. Men et par boyfriend jeans behøver det måske slet ikke.

Det økologiske jeans-mærke Nudie Jeans anbefaler, at du bruger deres jeans i 6 måneder uden at vaske dem, for at gå dem til. Selvom det måske er lidt ekstremt for de fleste, er det en spændende tanke.

Tid til vask? Hvis dine jeans får pletter, så prøv at fjerne dem med vand og lidt sæbe. Hvis du synes de lugter lidt, kan du hænge dem udenfor eller lægge dem i fryseren natten over.

Skjorter

 

Skjorter

Alle skjorter kan med fordel hænges ud natten over, og behøver derfor ikke vaskes så tit. Alt efter materialet, kan de holde 2-3 gange før vask. Silkeskjorter, som er lidt mere krævende at vaske, kan med fordel bruges mere end 3 gange før vask, hvis blot de bliver luftet ordentligt. Med bomuld og kunststoffer er det din egen dømmekraft, der gælder.

Fryseren er din ven. Hvis tøjet er rent, men lugter lidt, så smid det på frys natten over – lugten dræbes af kulden.

 

11 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *