Økologisk bomuld for begyndere

økologisk bomuld

Du har bomuld helt tæt inde på kroppen hver dag, du sveder i bomuld, du tørrer din krop i bomuld efter badet og dine tallerkener i bomuld efter opvasken, og du sover svøbt ind i bomuld. Men har du tænkt over, hvor bomulden kommer fra, og hvordan den produceres? Der kan nemlig være stor forskel på økologisk bomuld og konventionelt dyrket bomuld.

Bomuld er en plante ligesom alle mulige andre planter, som vi sår og høster. Det er desværre også en af de mest sprøjtede planter i verden. Bomuldsproduktion optager 2,5% af verdens marker, men 24% af verdens insektgift og 11% af verdens pesticider bliver brugt her.  Selvom mange af os har en holdning til, hvilken slags produktion af fx hvede eller æbler, vi helst vil støtte, har de færreste en holdning til bomuldsproduktion. Men faktisk er det mindst lige så vigtigt at forholde sig til produktion af bomuld som madvarer.

Produktionen af økologisk bomuld sparer miljøet for en lang række pesticider. Desuden dyrkes og høstes bomuld mange steder i verden med håndkraft, hvilket betyder, at bomuldsbønderne går rundt mellem planterne og indånder den luft, som planterne vokser i. Bagefter håndterer de store mængder bomuld, som skal vaskes og sorteres. Det har altså store konsekvenser for menneskene i produktionskæden, om det er økologisk bomuld eller konventionelt bomuld.

Lær mere: Se filmen The True Cost og lær meget mere om hvorfor økologisk bomuld gør en forskel.

At vælge økologisk bomuld bliver heldigvis hele tiden mere tilgængeligt, både i webshops og fysiske butikker. Hvis du har små børn, er du sikkert stødt på en økologisk lille sparkedragt et sted. Vi anbefaler, at du går efter GOTS-certificeret bomuld, hvis du vil købe økologisk bomuld. GOTS-mærket, som du kan finde på prismærket eller på den lille snip på indersiden af tøjet, betyder både, at bomulden er økologisk, og at en række andre krav om arbejdsforhold, håndtering af spildevand og brug af kemikalier er overholdt.

Læs mere: Ligesom du skal gå efter GOTS når du shopper økologisk bomuld, er der mange flere mærker at gå efter generelt.

13 Comments

 • Kan I måske dele nogle idéer til, hvor man kan købe bæredygtigt tøj (udover de lokale genbrugsbutik) til SU-venlige priser. Også gerne til lidt dyrere.

 • Jeg var til et møde igår eftermiddags i Danish design om hamp, hvor forskere fra DTU bekræftede, hvad mange af os ved allerede, at hamp er den mest bæredygtige tekstilfibre, fordi bomulden bruger så meget vand og kun kan vokse i varmt klima (hvor man ofte har problemer med at skaffe mad). Der vil helt sikkert komme mere hamp og blandinger med bomuld på markedet fremover, tror jeg for de tilstedeværende designere virkede interesseret. http://www.danishfashioninstitute.dk/da/node/1376

 • Så vidt jeg har forstået, ligger en stor del af miljøbelastningen ved tøj også i den måde vi bruger det på efterfølgende ved vask og tørretumbling. Så hvis man vil tale bæredygtigt tøjforbrug bør man også snakke om måden vi bruger og vasker det på, og ikke kun selve købet. Mange vasker eks. tøjet en hel time, selvom det nok ville kunne klares med en quick-vask på 15-30 minutter, da man alligevel ikke har brugt det specielt meget, før det smides til vask. Samtidig betyder enzymer i vaskepulver i dag, at man kan vaske på lavere grader end tidligere (f.eks 30 i stedet for 40) og stadigvæk få tøjet rent, hvilket sparer en helt masse strøm, da det er enormt energikrævende at varme vand op.

  • Helt sikkert! Det handler om meget mere end materialet, hvor stor miljøbelastning tøj har. Faktisk har vi skrevet en guide med fem tips til en bæredygtig garderobe, som udkommer i morgen 🙂

 • Et perspektiv jeg synes, der mangler i diskussion om både økologisk bomuld og økologi generelt er det areal, der anvendes til produktionen. Hvis der ses på det endelig produkt fra marken, så kræver økologiske dyrkede produkter et større areal end ikke-økologiske, for at opnå den samme mængde. Dette er en udfordring ift. flere mennesker på jorden, en større middelklasse og et større forbrug. Hvis der udelukkende produceres økologisk, vil der altså ikke være jord nok til at producere på. Dog er jeg helt enig i, at økologi er det bedste for vores jord.
  Som der også tidligere er skrevet har den måde vi vasker tøj på også en miljøbelastning. En mulighed for at reducere det kan være at købe uldtøj, som ikke behøver vask, men kan komme en tur ud i frosten eller fryseren. – Der findes sikkert også mange andre muligheder med andre typer af tekstiler 🙂

 • Når i nu anbefaler at man køber GOTS certificeret tøj, hvilket jeg er helt enig i er det bedste, kender i en let måde at finde frem til de mærker som er GOTS certificeret? Både inden for voksen og børneområdet.

  Og hvad er jeres holdning til tøj der er 100% økologisk bomuld, men kun har EU blomsten udover. Så vidt jeg har forstået stiller EU blomsten Krav til productionen, og tænker at hvis det der bliver produceret er økologisk bomuld, er det så på niveau med GOTS? Eller stiller GOTS endnu flere krav?

  • Hej Anette
   Tusind tak for din kommentar. Der er desværre ikke nogen let måde at finde frem til alle de mærker som bruger GOTS certificeringen. Hvor ville jeg ønske at der var, for det er klart det bedste mærke.

   Personligt er min holdning, at tøj som er økologisk som udgangspunkt er bedre end konventionelt. EU blomsten sætter rigtig nok krav, men de er hovedsageligt på miljøområdet. Der hvor GOTS (så vidt jeg ved) er strammere, er at de også sætter krav til arbejdsforhold og fx spildevand. Men hvis det produkt du ønsker, er certificeret med EU blomsten, så er det da klart at foretrække, frem for et produkt som ikke opfylder dine krav lige så godt.
   Og det samme med Økologisk bomuld uden ceritifikat. Hvis et produkt opfylder alle dine kriterier for look og kvalitet, så er du nået langt ved blot at vælge øko. Der er meget lidt grund til ikke at stole på producenterne når de skriver øko, og det er trods alt vigtigt at du får noget med hjem som skaber glæde og bliver brugt 🙂
   Mange Hilsner Johanne

 • Hej Sustaindaily.

  Skønt arbejde og vigtigt i laver! 1000 tak.

  Jeg kunne godt tænke mig en guide over, hvor man kan købe bæredygtigt basic tøj – t-shirt, undertøj, sokker. Var vild med det opslag i lavede over herresokker.

  Jeg kender Organic Basics, og jeg ved, at nogle af de store firmaer f.eks H&M laver bæredygtige linjer.
  Men jeg kunne godt tænke mig at vide endnu mere. Og jeg tænker at i måske er eksperter? ..

  Mvh Malou

 • Hej Sustaindaily

  Når nogen skriver at varen er lavet af 80% bæredygtig bomuld og 20% bæredygtig viscose, men ingen mærker inden i produktet der indikere økologi. Hvordan kan man så stole på det ud over at det er produceret i Indien. Kan man teste om noget er økologisk når det gælder tøj? Og kan man stole på at det er bæredygtig produceret?

  Tør man så købe det?

  Mvh. Helle

  • Hej Helle
   Jeg har aldrig hørt om bæredygtigt viscose. Og bæredygtigt bomuld dækker som regel over det som hedder BCI cotton, (Better Cotton Initiative)
   Jeg vil derfor ikke gå ud fra at det er økologisk hvis det ikke står der. Og når der står sådan om materialerne, kan du heller ikke vide noget om produktionen ud over rå-fibrene. Man skal altid gå ud fra, at man kun kan stole på PRÆCIS det der står, og være OBS på hvad der ikke står. Hvis der ikke står øko, er det ikke øko.
   KH Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *