Sneakers uden mikroplast

… findes ikke.

Ja, vi beklager den clickbait-agtige titel, men det er desværre sandheden. Vi har længe haft lyst til at give jer en guide med 10 sneakers uden mikroplast, men efter en del research måtte vi indse, at de ikke eksisterer.

Sneakers defineres som en gummisko; altså en sko med såler af gummi. Og når først gummi er blevet til sko, er materialet forarbejdet så meget, at det falder under betegnelsen plastik; hvad end det er startet ud som rågummi eller som syntetisk gummi lavet af råolie. Godt nok anses rågummi i nogle rapporter ikke som mikroplastik – men ifølge flere eksperter, som vi har været i kontakt med, vil rågummi have samme effekt som syntetisk gummi, når det havner i naturen.

Når du går eller løber en tur i skoven, og dine sneakers slides en lille smule, udleder du altså mikroplastik. Det er ikke sjovt at tænke på. Især hvis du gerne vil minimere dit plastikaftryk og måske endda er hoppet med på plogging-trenden.

Læs også: Brevkassen: Bæredygtige og veganske sneakers

Sneakers fra Baabuk

Forskellen på almindelig gummi og rågummi

Rågummi, også kaldet naturlig gummi eller naturlig latex, udvindes af saften fra et helt specifikt træ i regnskoven. Fremstillingen er derfor ikke baseret på fossile stoffer, og som dette studie viser, har rågummi da også en mindre effekt på den globale opvarmning end syntetisk gummi.

Derudover sørger naturgummi for, at folk, der bor i regnskoven, kan tjene penge på at passe på træerne frem for at rydde dem og holde kvæg. Sneakerbrandet Veja ser derfor skovbevaring som den største sidegevinst ved rågummi.

Skal vi stoppe med at gå i sneakers?

Nej, det synes vi bestemt ikke. Sneakers er behagelige, får os ud i naturen og kan sagtens laves mere bæredygtigt! Utroligt vigtige egenskaber, hvis du spørger os.

Ønsker du at udlede mindre mikroplast, er det for eksempel bedre at kigge på, hvor mange kilometer du kører i din bil. Forskellige undersøgelser anslår nemlig, at bildæk står for størstedelen af den mikroplast, der findes i vores danske natur.

Cykeldæk er ligeledes lavet af et gummimateriale som udleder mikroplast. Så helt ærligt: Når både vores sko, cykel og bil afgiver mikroplast, tænker vi, at det er bedst at vælge den transportform, som på alle andre parametre er mere bæredygtig.

Sneakers fra Nature

Sko uden mikroplast

Ønsker du helt at undgå mikroplast i dine sko, er der trods alt nogle alternativer til vores elskede sneakers. Det er dog næppe godt nyt for alle veganere og andre, som holder af bløde og langtidsholdbare såler. Løsningen er nemlig læder- eller bomuldssko med lædersåler. Og selvom læder ikke indeholder plastik – og derfor ikke udleder mikroplastik – har materialet et af de højeste miljøaftryk både i forhold til CO2 og vandforbrug. En lædersål slides desuden hurtigt op og er derfor ikke en ressourcemæssig god løsning.

Sneakers med rågummi

Når du nu ved, at du ikke kan undgå at udlede en smule mikroplast, når du går i dine sneakers, er du måske på udkig efter det lidt bedre valg? I så fald bør du tage et kig på disse tre brands, som udelukkende bruger naturgummi i sålerne.

Læs også: Bæredygtigt tøj til dig og din kæreste

Sneakers fra Veja

Veja

Vi har allerede nævnt dem, men det franske brand er helt i front, når det kommer til bæredygtighed, ansvarlighed og gennemsigtighed. Et Sustain Daily-møde bliver hurtigt til et lille vejatræf, fordi vi alle elsker de fine og rare sko.

Baabuk

Det portugisiske mærke Baabuk bruger to naturmaterialer i deres sneakers; nemlig naturgummi og uld. Det gør skoene specielle, men også yderst behagelige. Ulden sørger for, at dine sneakers er åndbare, næsten lugtfrie og særdeles velegnede til den danske halvkolde vinter.

Nature

Det danske brand med de fodformede sneakers bruger også naturgummi. Skoene føles som en drøm på fødderne, så hvis du kan komme dig over den sjove form, bliver dine sneakers fra Nature hurtigt en favorit.

Tekst af Johanne Stenstrup.

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *