Tænker du over om dine sko er bæredygtige?

Bæredygtige sko

Det er ikke altid let at gennemskue om dine sko er bæredygtige, for sko er som oftest lavet af flere forskellige materialer. Derfor har jeg prøvet at lave denne guide til dig, der gerne vil blive klogere på, hvilke materialer du kan gå efter, når det kommer til sko.

MATERIALEGUIDE

Til Sustain Yearly Tredje år lavede jeg en stor guide over bæredygtige materialer når det kommer til tekstiler. For at den ikke blev helt vildt lang blev jeg nødt til at undlade to virkelig spændende materialer; nemlig læder og gummi. Det er de to materialer, som oftest findes i sko og sammen med et materiale, som jeg dog kommer ind på i magasinet, nemlig polyester, så er det de tre mest bæredygtige skomaterialer.

Læder, gummi og polyester: Det lyder ikke umiddelbart som en liste over bæredygtige materialer, og det er det heller ikke, med mindre man sætter nogle “grønne” ord foran. Men det er altså disse tre materialer som langt de fleste sko består af, og derfor kan viden om dem gøre dig til en mere bæredygtig forbruger.

Bæredygtige sko

Naturgummi

Næsten alle skosåler er lavet af gummi. Fordi det er blødt at gå på, og fordi det sørger for, at resten af materialet (eksempelvis lædersålerne) ikke bliver slidt for hurtigt. Ulempen ved gummisålerne er, at materialet er ekstremt forarbejdet. Det betyder, at det bliver kategoriseret som mikroplastik når det nedbrydes og havner i naturen. Og det er uanset om der er tale om syntetisk gummi fremstillet af råolie eller naturgummi. Sidste år satte jeg mig for at undersøge, om man kunne købe sneakers uden mikroplast. Det korte svar er, at det kan man ikke.

Det bedste valg når kommer til gummi er dog stadig det, der hedder naturgummi også kendt som rågummi eller naturligt latex. Naturgummi udvindes af saften fra et helt specifikt træ i regnskoven. Fremstillingen er derfor ikke baseret på fossile stoffer, og som dette studie viser, har rågummi en mindre indvirkning på den globale opvarmning end syntetisk gummi. Derudover sørger naturgummi for, at folk, der bor i regnskoven, kan tjene penge på at passe på træerne frem for at rydde dem og holde kvæg. Sneakersbrandet Veja ser derfor skovbevaring som den største sidegevinst ved rågummi.

Selvom det altså stadig ender som mikroplastik i naturen, er der en stor bæredygtig gevinst ved at gå efter sko med såler af naturgummi.

Genanvendt polyester

Mange sneakers er lavet af polyester eller nylon fordi det er et slidstærkt og let formbart materiale. Men det er også et plastikmateriale, der er udvundet fra råolie. Derfor er mange sneakersproducenter gået over til genanvendt plastik. Mest kendt er nok de ikoniske adidas sko lavet i samarbejde med Parley for the ocean.

Hvis du vil have en rigtig sporty sneaker eller decideret løbesko, så er genanvendt polyester eller nylon en rigtig fin løsning. Det udleder ikke mindre mikroplast, men det kan være det bedre alternativ.

Hovedargumentet for at genanvende polyester er især, at der skabes en efterspørgsel for plastikaffald. Det kan lede til den positive effekt, at mindre plastik ender i naturen og mere af det, der allerede er i naturen, vil blive indsamlet. Samtidig estimerer organisationen Waste and Resources Action Programme (WRAP), at det kræver 32% mindre energi at lave genanvendt polyester frem for at lave nyt materiale. Det er dog stadig ikke en perfekt metode. Det kræver meget energi at genanvende polyester og det produkt, du ender med, kan nogle gange være mindre rent i forhold til kemikalieindhold end et nyproduceret materiale.

Bæredygtige sko

Vegetabilsk garvet læder

Er du veganer, så er læder selvfølgelig ikke en løsning for dig, men hvis du til gengæld gerne vil undgå mikroplastudledning, så er læder det bedste valg.

Læder er et naturligt materiale, der kan nedbrydes i naturen. Men læderets største kvalitet er faktisk, at det er utrolig holdbart og nemt at vedligeholde. Gode lædersko kan nemlig holde virkelig længe, og du kan forsåle dem mange gange samt genfarve læderet når det falmer. I et bæredygtighedsperpektiv er levetiden på et produkt utrolig vigtigt, så selvom der skal bruges meget energi til at fremstille læder, opvejes det af den lange holdbarhed.

Hvis du vil tage et mere bæredygtigt valg når det kommer til læder, så gå efter det, der er vegetabilsk garvet. Når dyrehuder skal forvandles til tykt og slidstærkt læder, skal de garves, og den process er ofte fyldt med en masse kemikalier, hvor især tungmetallet chrom er rigtig skidt for miljøet.

Læs også vores anmeldelse af filmen River Blue, der italesætter vandforurening i modeindustrien og især har skarpt fokus på læderproduktion.

Derfor er det en god idé at gå efter læder, der er vegetabilsk garvet. Det er en process, hvor der kun bruges plantebaserede stoffer til at garve læderet. Det er dog ikke altid lige let at finde det store udvalg, hvis læderet fra dine sko skal være vegetabilsk garvet. Søg på nettet eller spørg din skohandler og vær med til at gøre vegetabilsk garvet læder til en efterspurgt vare.

Et andet alternativ kan være at købe sko, der er lavet af læder garvet i Europa. Der er langt skrappere krav til kemi og især spildevand i EU, så der har du som minimum sikret dig, at de skrappe kemikalier ikke ender i en flod.

 

Har du overvejet bæredygtighed når det kommer til dine sko?

 

 

Tekst Johanne Stenstrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *