Brug resterne i bunden af grøntsagsskuffen: App giver tips til at undgå madspild

brug resterne undgå madspild

Reklame for Forbrugerrådet Tænk

Tekst af Louise Thustrup, Fotos af Johanne Stenstrup

Vi kender det alle sammen. Du glemmer alt om de to sidste gulerødder, som bliver bløde og om rødløgene, der ligger og spirer bagerst i grøntsagsskuffen. Og næste gang du får øje på dem ryger de ud, for du har allerede købt en ny pose gulerødder og spirende løg har du hørt, at du ikke må spise. Men er det nu også sandt? Hvad nu hvis du kunne undgå at smide maden ud og samtidig få inspiration til lækre retter og masser af viden om alt fra opbevaring, mug og datomærkning? Det kan du med Forbrugerrådet Tænks app For Resten.

få tips og undgå madspild

Få brugt resterne!

Det er ikke første gang, vi har skrevet om madspild, og det bliver nok heller ikke den sidste. Og det er der en rigtig god grund til. Madspild udgør nemlig stadig en stor udfordring i forhold til den grønne omstilling. I 2017 smed vi danskere svimlende 247.000 ton mad ud i de private hjem.

Hvad er madspild?

Madspild er de fødevarer, der kunne være blevet spist, men som i stedet er blevet smidt ud. Madspild er altså ikke kaffegrums og æggeskaller, men eksempelvis muggent brød og slatne grøntsager, der smides ud.

Selvom det er deprimerende tal, så betyder det heldigvis også, at du ret nemt og med nogle ganske simple tips og tricks kan gøre en forskel for miljøet. For du kan have alle mulige gode intentioner om ikke at lade din grøntsagsskuffe blive til en kirkegård, men hvis du mangler viden eller inspiration, så når du sjældent langt. Lige netop derfor er For Resten et godt værktøj, fordi den samler det hele ét sted. Selv hvis du er garvet i at minimere dit madspild kan der være noget at hente ved at bruge appen. Du finder for eksempel viden om mug på forskellige madvarer og om de stadig kan spises eller ej og inspiration til, hvad du kan bruge tørre rugbrødsrester til.

undgå unødvendig madspild

Selv madspildsnørder kan lære mere

Jeg har over de seneste par uger testet appen. Faktisk troede jeg ikke, at jeg ville kunne lære særlig meget nyt, da jeg i forvejen elsker at lave mad og ser det som lidt af en olympisk sport at undgå madspild. Men jeg er blevet overrasket over appens funktionalitet og har alligevel fået lært noget nyt.

I sidste uge lavede jeg blandt andet en af mine yndlingsresteretter – nemlig en buddha bowl. Det er en god resteret, fordi kombinationsmulighederne er endeløse og retten i virkeligheden blot består af 4 elementer; et form for kornprodukt, grøntsager, linser eller bønner og en dressing.

undgå madspild
undgå madspild i hverdagen

Da jeg skulle lave min buddha bowl var der imidlertid kommet lidt mug på den butternut squash, som jeg havde tænkt mig at bruge. Normalt ville jeg bare skære muggen fra og ikke tænke mere over det, men det var en oplagt mulighed for at teste appen. Den kunne fortælle mig, at på mindre vandholdige grøntsager skal muggen og et par ekstra centimeter på hver side skæres fra, for at være sikker på at få al muggen med. Så det gjorde jeg og forvandlede, hvad der kunne være endt som madspild til en lækker farvestrålende ret. Og fremadrettet ved jeg, at mug på gulerødder bare skal skæres væk, mens en muggen agurk er nødt til at ryge i biospanden.

Og det er blot en brøkdel af, hvad appen kan hjælpe dig med. Har du ikke selv en foretrukken resteret, så kan du i appen finde inspiration til gode retter og måder at få brugt specifikke rester på. Du kan blive klogere på opbevaring og hygiejne og på datomærkninger, som der faktisk er flere forskellige typer af.

Vil du gerne igang med at blive madspildsekspert? Så klik ind og læs mere om og download appen For Resten.

Brug resterne og undgå madspild

De fem absolut bedste tips til at undgå madspild

1. Køb kun den mad, du skal bruge
Du oplever formentlig tit, at supermarkederne har “2 for 1” tilbud, og det kan virke fristende. Men især når der er tale om friske råvarer, så husk at spørge dig selv om du rent faktisk skal bruge to broccoli? Eller gå sammen med en ven eller en nabo, så kan I spare lidt penge og undgå madspild.

2. Opbevar maden rigtigt
I en travl hverdag kører mange ting på autopilot, og det gælder også den måde, vi pakker vores mad ud og opbevarer dem. Men det kan faktisk være en god idé at tjekke op på, hvor hvilke råvarer holder sig bedst og i længst mulig tid. Måske du bliver overrasket!

3. Vær en organiseringsnørd for at undgå, at dine råvarer bliver for gamle
Vi kender alle sammen de der ting, der gemmer sig bagerst i køleskabet og køkkenskufferne og som når at blive (meget) for gamle før vi opdager, at de er der. Det er rigtig ærgerlig og unødvendig madspild og for at undgå det er det en god idé én gang for alle at opfinde et system, så du altid får brugt de ældste råvarer først. Det kunne for eksempel være at sætte nye konservesdåser bagerst i skuffen og skubbe de nye frem eller at sætte alle nyindkøbte fødevarer i højre side af køleskabet. På den måde har du altid et godt overblik over dine fødevarer.

4. Lav en madplan
At lave en madplan er et utroligt simpelt trick til at undgå madspild. Når du sidder og planlægge kan du nemlig sørge for, at alle ingredienser og råvarer bliver brugt op. Skal du lave en curry, hvor du kun skal bruge et halvt spidskål – så kan du den næste dag (eller senere på ugen) lave nudler med rå grøntsager og resten af spidskålen.

5. Gem resterne, men husk at brug dem!
Måske du allerede er super god til at komme aftensmadens rester i bokse og på køl – men husker du nu også at få dem brugt? Særligt madrester i fryseren kan blive glemt og de holder altså ikke for evigt. Tjek, hvor længe de enkelte madvarer kan holde sig og hold eventuelt en “tøm fryseren” uge en gang om måneden for altid at komme i bund med madresterne.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *