Repair Café – fix dine ting og undgå spild!

reparation

Reparation er godt, og vi ved alle sammen, at det giver rigtig god mening at fixe yndlingsblusen eller anlægget i stedet for at smide det ud. Men det kan være en stor mundfuld at skulle gå alene i gang med reparation. I Repair Caféerne kan du få hjælp til reparation af stort og småt. Læs mere om konceptet og find ud af, hvordan du starter din egen Repair Café op.

Hvad er en Repair Café?

En Repair Café er et bæredygtigt udviklingskoncept, hvor frivillige ildsjæle tilbyder lokale borgere hjælp til reparation af deres ejendele – gratis! Du deltager selv aktivt i reparationen og får assistance til brug af udstyr, som du kan låne på caféen. Det er forskelligt, hvad du kan få hjælp til, men i de fleste caféer har du mulighed for reparation af tøj, cykler, elektronik og IT-udstyr.

”Vores faste gruppe af frivillige er rimelig forskellig i både alder og professionel baggrund, men vi har alle det til fælles, at vi kan noget håndværk og har et par timer om måneden til at fixe”, fortælller Frieda Etzerod Salling, som har været med til at starte Repair Café Aalborg. “De fleste af os gør det, fordi vi synes, det er fedt at reparere og lære fra os, og mange føler et behov for at gøre noget aktivt imod ‘brug og smid væk’-kulturen”.

Det var netop ønsket om at gøre op med vores forbrugermentalitet, der i 2009 resulterede i oprettelsen af Repair Café-konceptet i Holland. I 2014 kom den første Repair Café til Danmark, og siden har konceptet spredt sig fra Østerbro i København til en række byer over hele landet.

Læs 3 fixes på 5 minutter 

reparation

Reparation gør skrald til brugsgenstand

Du kan spare en del penge på at reparere dine ejendele i stedet for at smide dem ud og købe nyt, men du bidrager også til at mindske nyproduktion og affaldsmængder. Ifølge repaircafe.org sparer Repair Caféer verden over lossepladser og forbrændinger for 250.000 kg skrald, som i stedet får et nyt liv efter en reparation.

At reparere sine ejendele giver altså mening på mange forskellige planer, som Casper Clasen fra Repair Café Aalborg understreger: “Det at kunne reparere ting er ved at blive en gammeldags dyd, der sjældent bliver udnyttet eller givet videre. Det er dejligt belønnende for de fleste at kunne hjælpe hinanden, og derudover er der en vigtig pointe i at give sine ting længere levetid og mindske miljøbelastningen fra produktion selv i det små.”

Start din egen Repair Café

Savner du en Repair Café i Rødovre, Esbjerg eller Kalundborg, kan du selv starte den op med hjælp fra Repair Café Danmark – det får du hjælp til med den her drejebog. Som Frieda Etzerod Salling fortæller: ”Vi er i gang med at planlægge efterårets caféer og laver aftaler på Facebook, så det er nemt og overskueligt.”

Har du fået fixet dine ting på Repair Café? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Tekst af Nina Teisen.

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *