Tænk social bæredygtighed ind i dine julekøb

Annonce for Peace Of

Julen er over os og med den kommer også en masse pynteting frem: Fade, stager, servietter, duge osv. Det er næsten overvældende at gå ind i en bolig- eller nipsbutik i disse dage.

Det kan være hyggeligt at pynte op. Men ved du, hvem der har lavet disse mange produkter? Og hvor materialerne kommer fra? Bare usikkerheden på, om de er lavet i en af de kinesiske julebyer, er nok til at få os til at vende om på hælen.

Men sådan behøver det ikke at være. Du kan sagtens få begge dele; eksempelvis hyggelige julestager med god samvittighed. Især hvis du tænker social bæredygtighed ind – og sender en tanke til dem, som har lavet produkterne. Måske kan det, at du forelsker dig i en lysestage, faktisk være med til at skabe gode arbejdspladser og understøtte brugen af genbrugsmaterialer.

Det kan det i hvert fald med Peace Of og derfor sætter vi, i samarbejde med dem, fokus på social bæredygtighed i dag.

Den fine adventsstage er det seneste produkt fra Peace Of

Hvad er social bæredygtighed?

Normalt snakker man om tre typer bæredygtighed:

  1. Den miljømæssige, som vi snakker meget om her på siden. Det handler om, hvorvidt et produkt er godt for kloden eller miljøet.
  2. Den sociale, som siger noget om, hvorvidt et produkt er godt for de mennesker, der har lavet det og for samfundet generelt.
  3. Den økonomiske, altså hvorvidt man kan tjene penge på et produkt, om det er en god forretning, som kan bære sig selv.

Det miljømæssige er virkelig vigtigt og du kan høre, hvorfor vi synes det er en forudsætning for alt andet i denne podcast episode. Men det betyder ikke, at vi skal glemme de andre aspekter, og i dag skal det altså handle om det sociale aspekt.

Hvordan bedømmer vi social bæredygtighed?

Her stiller vi som udgangspunkt to spørgsmål til et produkt eller en virksomhed:

Er produktet lavet under ordentlige arbejdsforhold, altså er det godt for alle, der har været involveret i dets tilblivelse?

Det kan man kun svare ja til i tilfældet med Peace Of. Deres fine stager laves på sociale værksteder, hvor de skaber jobs til folk, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Og de presser dem ikke ud i fx processer eller arbejdsstillinger, de ikke kan klare.

“Produkterne bliver fortrinsvist lavet på sociale værksteder. Det vil sige, at produkternes kompleksitet i fremstillingen, skal tilpasses til de forarbejdningsmetoder, som værkstederne har til rådighed og som passer til de mennesker, der producerer dem,” siger Rikke Ullersted, som er stifter og designeren bag Peace Of.

Bidrager produktet til et bedre samfund?

Under dette spørgsmål kigger vi lidt længere ud, for det kan godt være, at man har skabt verdens bedste arbejdsplads, men når vi snakker social bæredygtighed handler det også om, hvilken værdi produktet eller virksomheden har for samfundet generelt.

I tilfældet med Peace Of er det helt klart, at det at skabe flere arbejdspladser for en marginaliseret målgruppe, er til gavn for hele samfundet. På den måde, er de også med til at opbygge en know-how hos disse mennesker, som måske kommer andre virksomheder og samfundet generelt til gavn. De sociale værksteder udfører en vigtig funktion i Danmark og sørger for beskæftigelse for mange forskellige grupper.

Men er det så bare velgørenhed?

Nej, det er det ikke. Når du køber fra Peace Of og andre socialt bevidste virksomheder, støtter du en forretning. Og køber ofte et super fedt produkt. Det er også først og fremmest det, Rikke Ullersted ønsker; at skabe æstetisk smukke produkter:

“Æstetik kan og skal være afgørende, for vi mennesker bliver lykkeligere af at omgive os med skønhed. Jeg startede Peace Of ud fra overbevisningen om, at det kan lade sig gøre at tilpasse design til både produktion og til ressourcer. Normalvis designer vi, (og jeg har arbejdet med design og produktudvikling i 15 år som partner og designer) efter form og funktionalitet. Efterfølgende har vi fundet den bedste produktionsform og faktisk ikke tænkt på, hvor råmaterialet kom fra. Jeg er overbevist om, at det kan og nu bør gøres den anden vej rundt. Hvis vi vil tage ansvar for vores klode og for os mennesker, bør vi tænke på klode og mennesker først og derefter designe ind i de krav, det stiller.”

Så du bør altså vurdere Peace Of’s produkter på lige fod med andre produkter, du overvejer at bringe ind i dit hjem. Spørg først dig selv om du mangler en lysestage, i dette tilfælde en adventsstage. Hvis ja, så spørg dig selv om denne vil bringe glæde for dig?

Hvis det er tilfældet, kan du være sikker på, at den også har skabt værdi for rigtig mange andre mennesker, før den nåede til dig.

Skab hygge og mening i dit hjem med adventsstagen. Men sæt den måke ude af rækkevidde for pilfingre. 

Også fokus på materialer

Peace Of bruger også genbrugsmaterialer til deres stager. Det er gamle rørdele, som ellers ville ende som metalskrald. Det er altså ikke fordi materialet ellers ville gå til spilde: “Sorterings- og omsmeltningsprocesserne, som metallet normalt går igennem, er egentlig ok i forhold til andre brugte materialer. Men det koster meget energi at bearbejde det brugte metal og at foretage omsmeltningen af de enkelte metalkategorier,” siger Rikke. Og hvis man, ligesom Peace Of, kan genbruge nogle materialer direkte, er der en miljøgevinst.

Jeg mener, at vi skal stoppe med at producere mere og i gang med at producere bedre. De fleste mennesker holder ikke op med at købe ting og med at ønske sig nye ting, der understøtter det sted i livet, vi er og de mennesker, vi er.

“En reduktion i forbruget af “ting” kommer på et tidspunkt, men det vil tage lang tid. Hvis vi i stedet kan lave en adfærds- og indkøbsændring, der er motiveret af lyst og ansvar, bliver det knap så dramatisk og derfor forhåbentligt en hurtigere rejse.”

Peace Of er også på en rejse. De fine lysestager er kun starten, og vi glæder os til at se, hvad det næste bliver. Følg dem på hjemmesiden eller på instagram.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *