10 tips til et zero waste køkken

Zero waste køkken1

Vil du gerne mindske din mængde af skrald? Vil du gerne blive mere bevidst om, ikke bare hvad du tager ind i dit hjem, men også hvad du smider ud igen? Så er zero waste livsstilen måske noget for dig. Og et godt sted at starte er i dit køkkenet. Her kan du gøre en indsat både derhjemme og når du handler ind. Vi har samlet 10 tips til et zero waste køkken, der er lette at gå til og som kan hjælpe dig på vej mod et grønnere køkken.

1. Skift dine karklude ud

Hvis du ikke allerede har skiftet de udskældte pastelfarvede engangskarklude ud kan du begynde her. Kludene er blandt andet kendt for at udlede mikroplast, og kan nemt erstattes af enten en købt eller hjemmestrikket karklud i bomuld. Mulighederne er efterhånden mange og bomuldskarkludene kan snildt vaskes og genbruges et utal af gange.

2. Vælg redskaber i træ

Et andet sted at tage fat er ved dine redskaber. Særligt dem du ofte er nødt til at skifte ud som eksempelvis din opvaskebørste. Du kan med fordel skifte den traditionelle opvaskebørste i plastik ud med en af FSC certificeret træ og måske endda en, hvor selve børstehovedet kan skiftes ud. På den måde er det en minimal del af opvaskebørsten, som rent faktisk går til spilde. Og i samme omgang kan du også bytte den traditionelle grydesvamp ud med en loofah eller anden svamp lavet af naturlige materialer. Grydesvampen indeholder nemlig ligesom engangskarkludene mikroplast, der skylles ud i havene når vi bruger dem under opvasken.

zero waste kaffe

3. Drop engangskaffefiltre og teposer

Rigtig mange danskere starter dagen med en kop velduftende kaffe og langt de fleste brygger deres kaffe på en måde, hvor der bruges et kaffefilter. Selvom de som hovedregel kan sorteres til bioaffald, bliver det i længden til rigtig mange kaffefiltre. Og du kan relativt nemt spare dig selv og miljøet for den daglige udsmidning af filtrene. Der findes en masse alternativer; du kan for eksempel anskaffe dig en stempelkande, hvor et filter slet ikke er nødvendigt. Og det samme gør sig gældende, hvis du er passioneret tedrikker. De portionsanrettede teposer er nemlig for det meste fyldt med plastik. Derfor kan det give god mening at købe din te i løsvægt og anskaffe dig et teæg i metal eller, ligesom med kaffen, bruge en stempelkande til at brygge din te. Det er ikke alene godt for miljøet, men ser også utrolig smukt ud!

Læs også alle vores andre artikler, der guider og inspirerer til en zero waste livsstil.

4. Stop brugen af staniol og folie

Et på én gang nemt og svært sted at gøre noget ved, når du gerne vil gøre dine køkkenvaner lidt mere zero waste, er i dit valg af opbevaring af dine madvarer. To produkter, som nærmest er at finde i ethvert køkken er folie og staniol. Og det forstår vi godt, for det er jo en smart og nem måde at opbevare madrester og sørge for, at de holder sig friske. Men som alle andre engangsprodukter er de ikke særlig bæredygtige. Og flere undersøgelser peger også på, at staniol er enormt energikrævende at producere og derfor belastende for miljøet. Prøv i stedet at gøre det til en vane at opbevare alle madrester i bøtter med låg – også dem du måske normalt ikke ville komme i en bøtte. Eller du kan kaste dig ud i enten at købe eller selv at lave dine egne beeswrap, som er et genanvendeligt alternativ til netop staniol og folie.

zero waste køkken2

5. Tænk i stofløsninger

Udover det famøse stofnet, du medbringer når du handler ind, kan stof også bruges som zero waste alternativ til andre ting i dit køkken. Kan du ikke undvære din filterkaffe kan du eksempelvis skifte engangsfiltrene ud med et filter i stof. Eller du kan bruge poser af stof til at opbevare dit brød i – også når det skal fryses ned! Vil du gerne tage skridtet videre kan du også prøve at undvære køkkenrullen. Brug i stedet din hjemmehæklede karklud eller hav en boks med klude (klippet ud af eksempelvis et bomuldslagen) som du kan bruge i stedet for køkkenrullen. Når kludene er brugt smides de bare til vask og kan bruges igen og igen.

Læs også vores 6 zero waste tips til badeværelset.

6. Skift til metalsugerør

De traditionelle sugerør i plastik er nærmest blevet et symbol på kampen mod plastik i særligt verdens have. Og det er der en rigtig god grund til. Sugerør ender ofte med at blive smidt i naturen og ligesom alt andet plastik nedbrydes det til mikroplastik, som altså forbliver i naturens kredsløb. Og selvom der er debat om, hvor mange sugerør, der faktisk forbruges årligt, så er der vidst ingen tvivl om, at det lille stykke plastik oftest er unødvendigt og miljøbelastende. Heldigvis behøver du ikke undvære sugerør helt. I stedet for plastiksugerørene kan du anskaffe dig genanvendelige sugerør i metal til din drink, iskaffe, morgensmoothie eller til børnenes fødselsdagsfestligheder.

7. Drop fryseposerne

Fryseposer bruges hele tiden og til rigtig mange ting. Lige fra madpakker til madrester, der skal fryses ned – og ofte bruges de kun en enkelt gang inden de ryger i skraldespanden. Men der findes alternativer til fryseposerne. I stedet for madpapir og plastikpose til den daglige madpakke kan det være en god idé at investere i en tætsluttende madkasse af eksempelvis metal. Den egner sig perfekt til de klassiske rugbrødmadder og kan bruges af hele familien. Når du skal fryse madrester ned tyr de fleste til fryseposerne, men du kan lige så snildt bruge stofposer til brød og bøtter med låg til andre madrester. Bare husk ikke at fryse (især varme) madrester i glasbeholdere med tætsluttende låg da du risikerer, at de sprænger.

8. Minimer dit madspild

Når der tales og skrives om – og tages billeder af – zero waste livsstilen er fokus som oftest på plastikaffald og anden dagrenovationsaffald. Men et andet væsentligt element af en zero waste livsstil og her altså også et zero waste køkken er madspild. Selvom vi i Danmark har reduceret mængden af madspild, så er og bliver det stadig et stort problem i Danmark. Den danske husholdnings madaffald kommer op på hele 260.000 ton pr. år. Og du har sikkert hørt det før, men i kampen mod madspild giver det super god mening at lave madplaner. Det kan være svært at overskue at skulle lave en madplan i en travl hverdag, men det er intet mindre end et genialt værktøj. Du kan sætte dig i ro og mag og beslutte dig for, hvilken mad du og måske din familie gerne vil spise ud fra, hvad du allerede har i skabene og hvad der er i sæson. Opgaven med at lave aftensmad kan uddelegeres på forhånd og handlelisterne kan skrives udførligt, så du kun kommer hjem med det, du rent faktisk har brug for.

Læs også vores guide til at skabe et grønt basislager.

9. Lav din egen kompost

Det femte led i det klassiske zero waste dogme er rot eller råd. Og det er her idéen om en kompost giver rigtig god mening. Med en kompost kan du nemlig genanvende rigtig meget af dit madaffald – omkring 1/3 af dit husholdningsaffald kan kommes i en kompost. Det bliver i stedet til næringsrig kompost-jord, som du kan bruge i haven, urtepotterne eller i altankassen. Har du have findes der en masse vejledning om, hvorvidt du skal vælge en åben eller lukket, varm eller kold komposteringsmetode. Bor du i lejlighed eller vil du helst have en indendørskompost benyttes enten orme eller bokashi-gær. Læs blandt andet vores guide til at starte en kompost i din lejlighed. Hvis du gerne vil blive klogere på kompost kan du læse alt, hvad der er værd at vide om kompost hos Kompostbudene.

10. Tjek hvad du har før du køber

Man kan hurtigt blive forført af den strømlinede zero waste bevægelse på instagram, hvor du ikke ser andet end stålsugerør og række efter række af komplet ens patentglas med dymo-mærkater. Og det er da utrolig pænt og vi er også fortalere for, at den bæredygtige livsstil sagtens kan gå hånd i hånd med æstetik og godt design. Men når du er midt i at omlægge din livsstil til måske at være lidt mere zero waste, giver det rigtig god mening at åbne dine (køkken)skabe og se, hvad du allerede har, som kan bruges på nye måder. Det er nemlig ikke sikkert, at alle zero waste tips fungerer for dig og din hverdag. Det er både ærgerligt og spild af penge og miljø at have købt et komplet zero waste sæt, hvis du kun bruger halvdelen af tingene. Prøv i stedet nogle af vores zero waste tips af og se, hvad der giver mening for din hverdag og hvor det derfor også giver mening at investere i nye, smartere zero waste løsninger.

6 Comments

  • Jeg vil helt vildt gerne holde op med at bruge fryseposer. Og det går også fint med det meste. Men jeg synes det er helt umuligt at finde opbevaring til snaskede madpakker (fx rester fra aftensmaden). Det løber altid ud i tasken uanset hvad jeg pakker det i. Derfor bruger jeg stadig frysepose udenom der. Har I et godt råd til beholdere der reelt holder tæt?

    • Hej Frigga
      Jeg synes også det er svært at undvære fryseposer men til netop det problem du beskriver er der faktisk en løsning. Flere butikker sælger (og du kan også sy selv) poser af voksdug som holder tæt. Eller plastik agtige poser der kan bruges igen og igen og igen og vaskes.
      VH Johanne

  • Tak for et godt indlæg. Angående at fryse brød ned i stofposer: Bliver brødet ikke tørt, hvis det ikke bliver opbevaret lufttæt? På forhånd tak 🙂

    • Hej Miriam,
      Du kan helt sikkert godt risikere at brødet bliver tørt ja. Hvis du har mulighed for det kan du også fryse brødet ned i en beholder – men det er sjældent, at det er særlig praktisk pladsmæssigt, hvis man skal have en boks, hvor brødet kan være i.
      Personligt luner jeg altid brødet i ovnen, hvis det har været i fryseren – og her stænker jeg godt med vand på brødet inden det kommer i ovnen. Det giver fugt til brødet og er med til at “annullere” meget af tørheden og giver (igen) en frisk, sprød skorpe 🙂
      MVH Louise

  • Når mine gamle pastelfarvede klude skal skiftes ud, så køber jeg en bæredygtigt løsning, men jeg kan ikke se fidusen i at smide dem der stadig fungerer ud. Det er vel ikke særligt zero waste at smide ud, når det stadig fungerer, bare fordi det ikke er miljøvenligt at bruge? Hvis der findes en god måde at komme af med de gamle klude, vil jeg meget gerne oplyses

    • Hej Sarah,
      Det er en rigtig god pointe og du har selvfølgelig ret. Det eneste, der er problemet med de klassiske pastelfarvede engangsklude er, at der er meget, der tyder på, at hver gang du vasker dem eller bare skyller dem op, så udledes der en masse mikroplast. Alternativt kan du bruge engangskludene til nogle lidt mere “beskidte” opgaver. Du kunne bruge dem til at pudse sko med eller lignende og så smide dem ud bagefter. Så har de stadig haft et brugbart formål inden de smides ud.
      Håber du kan bruge det til inspiration.

      VH Louise

Skriv et svar til Sarah Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *