Lille biospand – stor debat

Stort set alle københavnere har efterhånden modtaget den grønne biospand. Men der har været delte meninger om spandens effektivitet. Her har vi sammenfattet holdninger og udtalelser i diskussionen om affaldssorteringen. Få et overblik og bliv rustet til selv at deltage i debatten.

Succes eller unødvendigt besvær?

I 2016 besluttede teknik- og miljøudvalget i København med Morten Kabell (Ø) i spidsen, at de cirka 3,5 kg. organisk affald, som en gennemsnitlig husstand smider ud om ugen fremover skulle omdannes til gas og indgå i et cirkulært kredsløb, hvor det bliver til energi (el og varme) samt gødning. Og fra august i år blev biospanden en realitet.

Imidlertid har den lille grønne sorteringsspand mødt megen modstand og skepsis. I slutningen af september skrev TV2, at 12 procent af københavnere allerede har sagt nej tak til at sortere deres bioaffald. Mens Kabell ser dette som en succes, mener andre, at den nye ordning simpelthen er for besværlig.

Det måske mest kendte eksempel på den grønne spands modstand kommer fra Alex Vanopslagh, som kritiserer, at bioaffaldet først skal indsamles og fragtes til et forbrændingsanlæg i Glostrup med lastbil. I et facebook-opslag fra Vanopslagh hedder det således: “Det er bedre at lade være med at sortere dit affald – for miljøets skyld.” Denne påstand er imidlertid blevet gendrevet af eksperterne i DR’s program Detektor.

Kommer du her tit?

I løbet af november kører vi en kampagne henvendt til dig, der sætter pris på vores indhold. For måske har du lyst til at hjælpe os? For 10 kroner om måneden kan du gøre en kæmpe forskel - hop ind her og læs mere om, hvorfor vi beder om hjælp.

biospand

Også Rasmus Nør Hansen, som er assistent ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, siger: “Sortering af bioaffald muliggør en mere effektiv udnyttelse af vores begrænsede ressourcer, også selvom biopulpen transporteres til Sydsjælland. Derudover skaber ordningen en mere kollektiv bevidsthed om, at byerne og landbruget er sammenkoblet”. Ifølge Københavns Kommune bruges kun 7,5% af biospandens CO2-gevinst på transport af affaldet.

Heller ikke Morten Kabell er i tvivl om at den nye affaldsordning er vejen frem. For ham handler biospanden ikke bare om at nå Københavns Kommunes mål om at genanvende 45 % af husholdningsaffaldet i 2018. Det handler om at omstille danskernes brug-og-smid-væk kultur og samtidig skabe grundlaget for fødevareproduktion i fremtiden. Omdannelsen af bioaffald til biogas skaber nemlig et restprodukt, der kan genanvendes som næringsrig gødning i landbruget. På den måde kommer madens naturlige (og vigtige) næringsstoffer tilbage  i naturens kredsløb.

For at udbrede oplysning omkring den proces vores bioaffald gennemgår har Københavns Kommune lavet en video, der trin for trin fortæller om dine kartoffelskrællers vej fra bord til jord. Du kan se den her.

biospand

Biospandens udfordringer – og løsninger

På Sustain Daily-redaktionen er vi ret begejstrede over muligheden for en mere bæredygtig hverdag med affaldssortering. Men vores nye grønne ven kan stadig medbringe visse problematikker. Her er nogle af dem, vi er stødt på – samt tips til at komme dem til livs.

Bioaffald er en fest for bananfluer. Hader du også bananfluer? Det gør vi i hvert fald! Ifølge biolog Morten Helholm er den eneste effektive løsning på bananfluer enkel: Rengøring, rengøring, rengøring. Du kan imidlertid også prøve med en god gammeldags bananfluefælde: Hæld ca. 1 cm. vin, balsamico eller eddike i et gammelt syltetøjsglas (læg evt. et stykke frugt, fx et kvart æble, ned i glasset). Prik 3-5 meget små huller i låget på dit syltetøjsglas, eller dæk glasset åbning med et stramt stykke film, og prik huller i filmen. Ellers kan du prøve at sætte folie ned under låget på din biospand og isolere affaldet og de enkelte bananfluer, der måtte slippe ind. Uanset hvad, så er fluerne højsæson heldigvis kun i august og september.

Jeg kan ikke nå at fylde spanden. Bor du alene og synes, det er svært at få fyldt din biospand, inden den trænger til at blive taget ned i gården? Så er løsningen måske din nabo! Afmeld din biospand, og del en enkelt en af slagsen med en flink nabo. På den måde bliver spanden hurtigere fyldt, det organiske affald bliver stadig sorteret, og I kan skiftes til at gå ned med affaldet. Win win win!

biospand

Biospanden er grim. Man kan sige meget godt og den lille grønne biospand, men køn er den ikke. Heldigvis findes der mange kreative løsninger! Her er blot 4 bud:

 • Sæt spanden op på indersiden af din køkkenskabslåge med et par beslag, ligesom en helt almindelig skraldespand.
 • Brug en af årstidernes grøntsagskasser (eller en anden flot kasse) som skjuler til din biospand.
 • Dediker en af dine skuffer i dit køkken til genbrugsskuffe og indret den med spanden og evt. rum til andet sorteringsaffald (plast, glas, metal, pap, papir).
 • Brug en anden beholder end den grønne spand. Hvis den ikke fungerer for dig, så brug en gryde, en dåse, et stort glas eller noget helt fjerde. Spandens formål er at få dig til at sortere dit affald, og hvis du hellere vil gøre det i en anden beholder, så go for it.

Mangler du stadig inspiration til at gøre din biospand lidt mere præsentabel, eller vil du fortælle andre, hvordan man kan pimpe spanden? Søg efter #mitbiotip på Instagram, og husk at tagge #sustaindaily, så vi også kan følge med, når du deler dine tips!

Hvad synes DU om den nye biospand? Er du begejstret eller frustreret? Del dine tanker, og fortæl os, hvordan biospanden fungerer i din hverdag.

Har du ikke en grøn biospand, kan du høre Signe Wennebergs bedste bæredygtige tip – her kan du nemlig også bruge dit madaffald:

Signe Wennebergs bedste tip til at leve mere bæredygtigt

Vidste du, at æg er verdens sejeste upcycling? Signe Wenneberg giver dig sit bedste tip til at leve mere bæredygtigt:

Slået op af Sustain Daily i 12. december 2016

Tekst af Louise Thustrup, foto af Johanne Stenstrup og Andreas Raun.

14 Comments

 • Jeg er meget begejsret for min biospand! Jeg synes faktisk slet ikke, at den er besværlig, men tværtimod nem, lille og handy. Jeg bærer den fx uden besvær op på køkkenbordet, når der skal skrælles grøntsager. Jeg synes det er meget interessant med debatten om transporteringen af affaldet. Men ser det positive i, at vi netop diskuterer meget mere CO2-udledning. Det sætter jo bare en masse miljømæssige tanker igang hos danskerne!

 • Jeg er ret glad for spanden. Jeg ville hellere kompostere og give næring tilbage til naturen, men jeg bor i lejlighed uden gård eller anden ude område, så det kan jeg ikke. Derfor synes jeg spanden er et fint alternativ.
  Men den vinder nok ingen design award

 • Hvor er det fedt at I kommer ind på det her emne! Jeg synes at det er et fedt initiativ. Selvom der både er fordele og ulemper, så tænker jeg at gevinsten overgår hvad man nu ellers kan finde på af undskyldninger. Jeg ville sådan ønske at vi kunne få sådan et system i Aarhus, der er min hjemby. Derfor vil jeg være ekstra opmærksom på de grønne kandidater til kommunalvalget. Keep up the good work! 🙂

  • Tusind tak Kris! Der er efterhånden mangen kommuner, som sorterer bioaffald, så det er da oplagt at Aarhus også skal i gang! Rigtig god idé st stemme grønt til kommunalvalget. Det kan forandre meget, hvis kommunerne går i en grønnnere retning:

 • Jeg er vild med min biospand, det fungerer fantastisk i hverdagen og jeg har endnu ikke stiftet bekendtskab med bananfluerne. Jeg har meget bedre samvittighed nu end da jeg smed alt det mad i skraldespanden. Kritik eller ej, skønhed eller ej så synes jeg det er fantastisk at få foræret en løsning fra kommunen på bio affald som jeg jo egentlig selv har ansvar for at få sorteret. Jeg blir ret trist når andre brokker sig, for det fortæller så meget hvor langt vi er fra at tænke på klimaet og hvor meget det hele går ud på at alt skal være nemt for os selv . Jeg håber trods alt at spanden, kritik eller ej, kan være med til at ændre nogle vaner eller ihvertfald få os til at tænke os bedre om:)

  • Det er skønt at høre! Vi er også fans af alle tiltag, som gør det nemmere at tænke på miljø og klima i hverdagen – det er også derfor vi gerne vil hjælpe med, at så mange som muligt får gang i bioaffaldssorteringen 🙂

 • Jeg er glad for den lille spand. Og hvis den trænger til at blive tømt, før den er fuld, så kan man da bare tømme den. Værre er det vel ikke 🙂
  Vi har sat vores i skabet under håndvasken, hvor vi også har alt andet skrald, så det fungerer fint og holder bananfluerne fint væk.

 • Jeg bruger ikke selve spanden, men kun posen, da jeg har et nyt køkken med en affaldsskuffe med flere mindre spande forberedt til sortering. Jeg synes, det er fedt, at det nu også er muligt at sortere mht bioaffald. Det er vejen frem at sortere så meget som muligt
  Desværre tror jeg ikke der er mange i min ejendom, der sorterer bioaffald, da vi har affaldsskakt, og folk derfor ikke er vant til at gå ned med skraldet. Desuden er posen ikke helt vandtæt, så det kan være svært blot at tage posen med uden at dryppe på trapperne eller en selv
  Under alle omstændigheder er det et godt initiativ, der måske kræver lidt justering undervejs

 • Det er en tilvænningssag! Jeg bor i Hillerød hvor vi har sorteret i flere år. I starten syntes jeg, at det var voldsomt irriterende (dengang var bæredygtighed ikke så bekendt et emne i en almindelig husstand). Nu gør man det bare og endda med god samvittighed. Vi har sat vores spand på lågen under vasken da det ofte er det affald der sviner mest og er praktisk at have tæt på vasken/køkkenbord. Aldrig haft problem med bananfluer, men tømmer også som minimum hver anden dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *