Back to top

Gå glip

Kan vi skabe en bedre verden ved at gå glip af mere? Det spørgsmål forsøger professor i psykologi Svend Brinkmann at besvare i bogen Gå glip: om begrænsningens kunst i en grænseløs tid. Og allerede på de første sider bliver det klart, at der er mange gevinster, hvis vi lærer at lægge vores fear of missing out (FOMO) fra os og i stedet dyrker joy of missing out (JOMO).

Uanset hvad vi gør, vil vi alligevel altid gå glip af noget, så jagten på at nå det hele er fortvivlet. Det har man erkendt, hvis man oplever JOMO fremfor FOMO

Når vi lever i et samfund, hvor kulturen foreskriver, at vi skal opleve så meget som muligt, så længe som muligt i så mange sammenhænge som muligt, er det svært at mestre dette mådehold. Gå glip sætter fokus på, at vi defineres lige så meget af det, vi ikke gør, som det, vi gør. Og bogen argumenterer for, at vi skal lære at vælge fra – bl.a. for bedre at kunne fokusere på det, vi aktivt vælger at gøre.

Kommer du her tit?

I løbet af november kører vi en kampagne henvendt til dig, der sætter pris på vores indhold. For måske har du lyst til at hjælpe os? For 10 kroner om måneden kan du gøre en kæmpe forskel - hop ind her og læs mere om, hvorfor vi beder om hjælp.

Ved at inddrage filosoffer, forfattere og forskningsprojekter viser Svend Brinkmann, at det både giver mening at lære begrænsningens kunst ud fra et politisk, eksistentielt, filosofisk, psykologisk og æstetisk synspunkt. Ifølge Brinkman skal vi nemlig ikke lære at gå glip, fordi der venter os en større gevinst senere – men fordi det er det moralsk rigtige.

Bogen kan læses på en enkel eftermiddag, men du kan også tygge dig igennem argumenterne et ad gangen og gå glip af mere, mens du fordyber dig.

  • Køb bogen her gennem et affiliate link eller lån den på biblioteket. Hvis du køber gennem vores links er du med til at støtte Sustain Daily, da vi får en lille procentdel af købet. Prisen er selvfølgelig den samme for dig, som den ellers ville have været.

Svend Brinkmand har også skrevet bøgerne Stå fast (affiliate link) og Ståsteder (affiliate link). Interesserer du dig for eksistentielle spørgsmål og alternativer til den eksisterende samfundsmodel, vil du med garanti synes om alle tre bøger. Desuden er de udmærkekede julegaver, mandelgaver eller venindegaver.

Har du lyst til at læse mere fra en af de forfattere, som Svend Brinkmann fremhæver i bogen, kan vi i øvrigt anbefale Karl Ove Knausgårds essaysamling Om høsten, som vi har anmeldt lige her.

Tekst af Sara Amos Pedersen, foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *