Back to top

GOTS – fire bogstaver, der betyder økologisk tøj

Indlægget er sponsoreret af Yogamii – certificeret økologisk yogatøj.

Det røde økomærke har siddet på økologiske madvarer i 25 år. Vi stoler på det, og især unge i storbyerne vælger det til som aldrig før. Du kan finde Ø’et på dine æbler og havregryn, men hvad gør du, når du står med en t-shirt i hænderne?

Der findes faktisk et mærke til tøj, som viser, at du får et godt økologisk produkt med hjem. Mærket hedder GOTS, hvilket står for Global Organic Textile Standard. Det er okay, hvis du har glemt navnet om to minutter – bare du husker den lille hvide skjorte i den grønne ring.

Vi er gået sammen med Yogamii for at udbrede kendskabet til det oversete økomærke, som gør en kæmpe forskel for både landmænd, syersker og forbrugere. 

økologisk bomuld

Hvorfor vælge økologisk bomuld?

Når du køber økologisk bomuld frem for konventionel bomuld får du:

 • Marker, der ikke er sprayet med kræftfremkaldende pesticider
 • Bomuldsplanter, der kan dyrkes side om side med fødevarer

Økologisk bomuld er klart en bedre løsning, hvis du skal købe viskestykker, t-shirts eller jeans. Men det er ikke al økologisk bomuld, som er GOTS-certificeret. Når du finder den lille skjorte i den grønne ring på tøjet, er der tænkt hele vejen rundt om produktet. Ved at vælge GOTS frem for andre former for økologisk ikke-certificeret bomuld får du:

 • Et produkt, hvor der gennem hele produktionen er stillet krav til at bruge mere skånsomme kemikalier
 • En fabrik, som renser alt deres spildevand, før det udledes igen
 • Arbejdere, som er sikrede gode arbejdsvilkår, ret til fagforening og sikkerhed
 • Et produkt, som er sikrere og renere for din hud på grund af de skrappe regler i hele produktionskæden

Er økologisk bomuld altid godt?

Der bruges ofte mere vand i produktionen af økologisk bomuld end ved produktion af den samme mængde konventionel bomuld, og økologisk bomuld kræver mere plads end den konventionelle. Til gengæld er det vand, som den økologiske bomuld vandes med, ikke forurenet, når det siver ned i jorden. Og den plads, den økologiske bomuld fylder, kan deles med andre afgrøder, som ikke kan dyrkes på en konventionel bomuldsmark.

økologisk bomuld

økologisk bomuld

Hvor finder jeg GOTS mærket?

GOTS-mærket er en lille hvid skjorte i en grøn ring. Der findes to certifikater – 100% økologisk eller over 70% økologisk.

Der er to steder, du kan lede efter GOTS-mærket. Det første er på prisskiltet, hvor nogle virksomheder har gjort det let for dig ved at sætte et lille certifikat. Andre gange skal du lede lidt mere – den anden mulighed er nemlig, at mærket sidder på det lille vaskemærke inde i tøjet. Her kan du generelt finde meget god info, så gør det gerne til at vane at tjekke vaskemærket, når du køber tøj.

Lige nu er GOTS-mærket mest udbredt indenfor børnetøj, men det begynder at dukke oftere og oftere op på andre ting også. Vi kender fx til certificerede økologiske håndklæder, undertrøjer, t-shirts, yogaoutfits, strømper, skjorter og kjoler.

Yogamii laver yogatøj i GOTS certificeret bomuld. De laver yogatøj til både mænd og kvinder, i klare farver og fine prints. Vi glæder os til at præsentere jer endnu mere for deres værdier i februar.

Tekst og foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

7 comments

 1. Tak for det fine fokus på GOTS. Jeg vil gerne tilføje lidt til beskrivelsen af de to label-grade:

  Label 1: Materialet indeholder min 95% økologiske fibre. Under GOTS-logoet står der “organic”

  Label 2: 70% økologisk – materialet indeholder min 70% økologiske fibre. Under GOTS-logoet står der “made with organic”.

  Og så er det vigtigt at holde sig for øje, om det kun er tekstilerne der er GOTS-certificeret, eller det er hele designet. Mange skriver: “Vi bruger GOTS-certificerede tekstiler”, men det gør ikke at produktet er certificeret – det kræver nemlig nogle meget strenge rammer og krav til produktionen/arbejdsforholdene på fabrikkerne. Så gå efter designs, der har valgt at gå hele vejen. Det giver god samvittighed!

  Mvh Mette, Grobund

 2. Hej GOTS/Sustain daily. Nice side udseendesmæssigt.
  Kan jeg få tilladelse til at markedsførejeres øverste billede på siden, https://sustaindaily.dk/mode/gots-fire-bogstaver-der-betyder-oekologisk-toej/ og og offentliggøre billedet på facebook?

  Vh Alvin Virgo

 3. Maria B.

  Hej,
  GOTS-certificeringen kan jo kun opnås til materialer af naturlige fibre eftersom et af kravene er, at det skal være økologisk dyrket, men findes der et lignende certifikat til syntetiske materialer fx Tencel/Lyocel og lign.? Altså et certifikat som ser på hele processen frem til slutproduktet?
  Mvh Maria

  • Hej Maria
   Nej det findes der desværre ikke. Det nærmeste vi kommer på er nok Svanemærket som bliver mere udbredt på tekstiler de næste par år. Men det er sleet ikke lige så udbredt som GOTS.
   VH Johanne

 4. Maria B.

  Hmm, rettelse:

  Lyocel/Tencel er jo ikke syntetisk materiale, men det betragtes vel heller ikke som materiale af naturlige fibre? Kan det opnå GOTS-certificeringen?

  Jeg må i så fald korrigere mit spørgsmål. Hvis man nu har taget et bevidst valg, som betyder et køb af syntetisk materiale, er der så en certificering, der kan garantere for at processen og slutproduktet lever op til nogle krav hvad angår fremstilling, farve, tryk, sociale forhold, spildevand etc.?

  Mvh Maria

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *