Back to top

Guide: 4x smuk zero waste-gaveindpakning

Juleaften er ovre, og gaverusen har lagt sig. Der er bare én ting, som man lige skal tage sig af: bunken af gavepapir, som ligger og fylder i hjørnet.

Det er desværre et normalt scenarie til juleaften eller enhver gavefyldt begivenhed. Og mens det fine gavepapir skaber stemning og forventningens glæde inden udpakning, er det senerehen bare skrald. Og spild.

Hvis du også gerne vil undgå at skulle skille dig af med en overflødig bunke papir, har vi her samlet nogle tips til, hvordan  du kan pakke dine gaver ind på bedste zero waste-manér.

Det skal du bruge

Uden spild betyder ikke uden pynt. Og næsten alt kan trylles om til den smukkeste gaveindpakning:

 • Avispapir
 • Små tørklæder
 • Viskestykker/stofservietter
 • Grene og blade fra naturen
 • Smukke stofbånd
 • Stofposer

Det handler om at tænke i indpakning man enten 1) allerede har, eller 2) kan genbruge. Mange har en lille samling af smukke bånd liggende, og hvis du ikke har, så brug denne jul til at starte din egen samling. Bare spørg, om du må tage alle de forladte bånd med hjem.

4 smukke gaver uden spild

Indpakningen bliver en del af gaven

Hvis din gave er til en farveelskende ven, vil et smukt tørklæde sikkert falde i rigtig god jord – og samtidig er tørklæder perfekte til at pakke gaver ind i. Vi har brugt denne simple teknik, og du kan pynte pakken med alt godt fra haven.

Avispapir kan være skønt

Hvis du er en af de mange danskere, som får aviser en gang imellem, så gem et par stykker her op til jul. For avispapir kan sagtens være både fint og julet. Du kan enten vælge et motiv, som fortæller en historie (bæredygtig indpakning med vindmøller på, så blir det vist ikke mere grønt?) eller en ren tekstside for en grafisk effekt. Pynt med grønt!

Bonus tip: Hvis du har en meget lille gave, kan en smuk side fra et magasin også fungere. Og jo mindre pakken er, jo mindre tape behøver du. Prøv om båndet kan holde sammen på papiret alene. Og selv store gaver kan pakkes ind i aviser – bare vær kreativ. Hvis du prøver at bruge minimalt med tape, kan papiret ryge direkte i papiraffald eller i pejsen til jul.

Gør en simpel pose festlig

Måske var du heldig at din gave kom i en fin pose – så kan du sagtens genbruge den som indpakning. Her har vi brugt en simpel bomuldspose. Bonus: Posen fungerer også som gave og kan bruges til zero waste-shopping senerehen.

Hvis du vil nudge dine elskede i en lidt mere zero waste-retning, kan du måske købe en samling simple bomuldsposer eller sy dine egne.

Stofservietter går godt med spiselige gaver

En flot stofserviet eller et viskestykke er en fin gave sammen med noget spiseligt. Og så har du igen klaret indpakningen uden gavepapir.

Vi elsker stofindpakning, fordi den er anderledes og opfordrer til lidt mere eftertanke. Og så ryger den helt sikkert ikke i sækken med alt det andet gavepapir.

Hvordan vil du pakke gaver ind til jul? Vis os din zero waste-gaveinpakning på #sustaindaily.

Tekst af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

3 comments

 1. Tina KH

  Glædelig 14.december,

  smukke pakker og bedst for moder natur:-)

 2. […] det kreative, farveglade familiemedlem eller ven, kan et fint vintage-tørklæde være et smukt alternativ. Tørklæderne fås i næsten alle genbrugsforretninger fra 5-10 kroner og er dermed lige så […]

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *