Back to top

Glædelig første søndag i advent! Julehyggen har for alvor bredt sig og vi har tændt op for stemningen med klassisk julemusik i baggrunden og levende lys. Men hvordan er det nu lige med stearinlys og bæredygtighed? Det har vi skrevet om, for vi mener godt, at du kan forene julehygge med en grønnere livsstil.

I Danmark bruger vi store mængder af levende lys. En undersøgelse fra 2014 viste, at danskerne i gennemsnit brændte op imod 6 kilo stearinlys om året. Og det forstår vi jo egentlig godt. Den mørke vintertid kan være lang og sej at komme igennem og en måde at forsøde vinteren, er ved at tænde et eller flere levende lys. Det giver ikke alene lys og varme, men skaber også en helt særlig stemning, som det kan være svært at opnå med elektrisk lys. Problemet med de levende lys er bare, at de udleder mange fine partikler, der ikke alene er dårlige for indeklimaet, men som også kan finde vej ned i dine lunger og dermed skade dit helbred.

Derfor er det enormt vigtigt at være kritisk i din afbrænding af lys og sætte dig grundigt ind i, hvilke lys du køber, og hvordan du brænder dem af på den mindst forurenende måde. De fleste forskere er nemlig enige om, at det i højere grad handler om, hvordan dit lys brænder end hvad lyset består af, der har betydning for lysets forureningsniveau. Alligevel mener vi, at du lige så godt kan tage lysets materiale med i dine overvejelser, når du vil træffe mere bæredygtige valg. Hvis ikke på grund af dit indeklima, så på grund af dine værdier generelt.

I er i flere, der har efterspurgt en guide til bæredygtige lys. For det kan være svært at finde ud af, hvilke lys, det er bedst at investere i. Og hånden på hjertet, så er helt igennem bæredygtige levende lys nok ikke noget, der findes lige nu. Selvfølgelig kan du vælge helt at gå udenom levende lys og bruge elektriske fyrfads- eller bloklys, hvilket der findes rigtig mange fine bud på efterhånden. Du skal som forbruger selvfølgelig være bevidst om produktionen af disse elektriske lys, og at den ofte ikke er særlig bæredygtig. Og vi synes nu alligevel, der er noget særligt over de levende lys – især her i december, hvor både adventslys og kalenderlys spiller en stor rolle i julepyntningen og ikke mindst i nedtællingen til juleaften. Vi har derfor forsøgt at samle nogle af de bedste bud på lidt mere bæredygtige lys.

Genbrugslys

Måske du synes det kan lyde mærkeligt, men den er god nok; du kan købe genbrugslys. Kirkens Korshær har flere støberier rundt i om i landet, der smelter indleverede stearinlysestumper om til nye, fine lys. På den måde får små og ubrugelige lysrester nyt liv og kan bruges op i stedet for at gå til spilde. Du kan købe disse lys i Kirkens Korshærs butikker, ligesom du også kan indlevere dine egne lysestumper.

Vær opmærksom på, at disse lys højest sandsynligt er lavet af, eller i hvert fald indeholder, en større mængde stearin og derfor af flere forskere anses som skadelige. Køber du disse lys, så husk måske kun at tænde et enkelt ad gangen for at mindske udskillelsen af partikler.

Bivokslys

Der er blandede holdninger til lys lavet af bivoks. Nogle mener, at de udleder flere fine, og dermed skadelige partikler end stearin- og paraffinlys, mens andre mener, at de er bedre end de konventionelle lys. Om ikke andet indeholder lys lavet i 100% bivoks, som for eksempel dem fra Økofamilien, ikke paraffin og andre tilsætningsstoffer, der har vist sig at kunne være skadelige for dig. Og her kan du også vælge, at gå efter dansk produceret bivoks, hvis du vil støtte op om nationale eller lokale virksomheder. Eksempelvis kan du hos Bybi købe færdigstøbte lys, lavet af pesticidfri bivoks eller du kan kaste dig ud i at købe bivoksplader og rulle dine egne lys.

Plantestearin

De fleste lys, der er beskrevet som værende lavet af vegetabilsk stearin, består ofte af palmevoks. Palmevoks er, som du måske har gennemskuet, lavet af palmeolie, der i sin konventionelle form har store miljømæssige konsekvenser. Derfor er det ekstra vigtigt at vælge certificerede bæredygtige og økologiske plantestearinlys, hvis du vælger at købe disse. Det gode ved lys lavet af palmevoks er, at undersøgelser viser, at de udleder færre partikler end almindelige stearinlys.

Læs vores artikel om palmeolie og få genopfrisket, hvorfor det er vigtigt at være kritisk overfor denne udbredte, vegetabilske olie.

Soyalys 

Umiddelbart ser det ud til, at lys produceret af soyavoks er de sundeste for indeklima og helbred. Soyalysene skulle nemlig udlede op til 80% færre partikler end konventionelle stearinlys, fordi voksen brænder mere jævnt. Imidlertid gælder det for soyalys, ligesom med palmevokslys, at det er væsentligt at gå efter bæredygtigt producerede produkter, der tager vare på planetens ressourcer. Et godt bud på velproducerede soya-fyrfadslys er dem fra Åbenlys, som er uden tilsætningsstoffer og har en oeko-tex certificeret bomuldsvæge. Vi har erfaring med, at lys produceret af ren soyavoks kan være temmelig flydende, og derfor oftest kun fås som fyrfadslys eller i en form for beholder. Er du på udkig efter traditionelle bloklys til din juledekoration, kan du finde nogle hos Åbenlys, der er lavet af en blanding af soyavoks og svanemærket stearin. Men du kan også prøve dem fra GNIST. Vi har endnu ikke selv haft mulighed for at teste dem, men deres bloklys er lavet af 100% soyavoks-flager, og kunne altså også være et bud på en vinder til årets juledekorationer.

Husk på, at alle levende lys – uanset deres materiale – udleder en større eller mindre mængde af partikler, der kan være problematiske for indeklimaet i dit hjem og for dit helbred. Sørg derfor altid for at klippe vægen ned, at de tændte lys ikke står i træk og hvis dit lys begynder at sode, så sluk det med det samme. Og når lysene er slukket, er det også en god idé, at lufte ud efterfølgende.

Adventslysene

Når alt det er sagt, så indrømmer vi stadig gerne, at vi holder meget af de levende lys. Med de mange sundheds- og miljømæssige problematikker i mente, gemmer vi lysafbrændingen til særlige lejligheder, som for eksempel julemåneden, hvor vi især holder meget af adventslysene.

At tænde lys i en adventskrans er en tradition, der i dag er meget udbredt i de danske hjem. Traditionelt set består adventskransen af gran, kogler og andet pynt i røde og hvide farver og så selvfølgelig de fire lys, der repræsenterer de fire søndage i advent. Men i stedet for den traditionelle krans, kan du vælge at investere i en adventsstage. Stagen er god fordi den kan bruges år efter år og du kan sikkert også finde mange fine stager i genbrug eller bare bruge fire stager, der stilles sammen. På den måde, sikrer du dig en adventsstage, der ikke skal smides ud når julen er ovre.

 

Er du blevet klogere på levende lys? Del dine tanker og overvejelser med os i kommentarfeltet og hjælp os og hinanden med at blive klogere på, hvordan vi træffer de bedste bæredygtige valg.

Foto: Andreas Raun

5 comments

 1. Christine Larsen

  Ved I hvad det vil sige, når stearinlys er svanemærkede? Hvordan adskiller de sig fra “konventionelle”? Og er det godt eller skidt at være 100% stearin?
  Min kæreste vil så gerne have et kalenderlys, men det er en jungle af (dårlige) valgmuligheder, haha!

 2. Hvor er den fine fugl på det øverste billede fra? Og kender I til fyrfadslys i soya i almindelig størrelse? Dem jeg har fundet er større end de klassiske og passer derfor ikke til mine lysestager.

 3. Emilie

  Har I nogle tips til, hvordan man kan blive klogere på fremstillingen af de elektriske lys – og forhåbentlig anskaffe sig nogle, der er mere bæredygtige? Jeg elsker også hyggen ved levende lys, men med småbørn i huset vil jeg især gerne forhindre et dårligt indeklima…

  • Hej Emilie
   Desværre ikke. Vi har ikke stødt ind i nogle som er mere bæredygtige – du kan evt læse vores artikel omkring teknologi som ridser de generelle problematikker med al elektronik op. Vi vil i dette tilfælde anbefale brugt; søg på DBA, facebook og fx tradono.
   Vh Johane

 4. […] Jeg vil også videresende jer til Sustain Daily, som har lavet et indlæg om dette […]

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *