Back to top

Er du grundlæggende optimistisk eller pessimistisk omkring klodens fremtid? Jeg har generelt altid været pessimistisk, men denne bog har fået mig over på det andet hold.

Ja, det er store ord omkring en enkelt bog. Men Christian Leths nyeste bog Håb har netop det til formål: At forsikre de allermest hårdkogte kynikere om, at der er håb. Han gik selv rundt med fremtidsangst og klimaskræk, og kunne ikke se lyset på den anden side af en mørk tunnel. Derfor satte han sig for at finde ud af, om der var belæg for at være så negativ. Eller om verden i virkeligheden har det meget bedre, end det kan føles som, når vi læser nyheder. På 220 sider kommer Leth igennem de største af livets spørgsmål og tidens bekymringer: Død, krig, ondskab, Trump, klimaet og meget mere. Han indrager statistik og videnskab på en letlæselig måde og argumenterer solidt for, at det hele nok skal gå.

I forhold til klimaet er bogen ikke ude på at overbevise nogen om, at menneskeskabte klimaforandringer ikke findes. Det gør de, og bogens agenda er at mane ideen om, at vi ikke kan gøre noget ved dem, til jorden. For hvis der er en konstant, som bogen fremhæver, så er det menneskets evne til at ændre på deres omgivelser og deres liv – til det bedre.

Store gode fremskridt sker gradvist, og små tilbageskridt føles store, fordi de sker pludseligt. På næsten alle parametre af, hvad der betyder noget for menneskers liv, er der sket fremgang i løbet af de sidste 100 år. Og ja, vi er med sikkerhed ved at ændre kloden til det ukendelige – men det betyder ikke, at vi ikke kan klare det. Vi har håndteret store udfordringer som mennesker før.

At ændre en pessimist til en optimist er ikke en nem opgave, og derfor vil vi give bogen til alle, der tror, vi ikke kan ændre noget. For det er ikke en blind optimisme, som giver mandat til at læne sig tilbage og tænke at alt nok skal gå af sig selv. Det er en optimisme bundet op på menneskets evne til at skifte kurs og ændre tingenes tilstand – vi kan løse problemerne, hvis vi alle smøger ærmerne op og deltager.

Håb kan købes her (affiliate link) eller lånes på biblioteket.

Tekst og foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *