Back to top

Hvad koster en ferie i Danmark?

Dette indlæg er lavet som research til en podcast – her får du de egentlige tal, og lidt flere links til dig der gerne vil på ferie i Danmark. Jeg har sammensat mange forskellige ferier, på mange forskellige budgetter. For hver ferie er der taget udgangspunkt i en uge for to personer. Der er masser muligheder for at få en skøn ferie i Danmark, på næsten alle slags budget.

Naturferien

Hvis du gerne vil ud i naturen, er der masser af muligheder. Her har jeg især fokuseret på dem hvor du overnatter direkte i naturen.

Shelter, cykel og bålmad

Denne type ferie koster næsten intet, men den kræver meget forberedelse og en smule grej. Du skal som minimum have en god sovepose, et liggeunderlag og lidt udstyr til at lave mad over bål. Og cykeltasker hvis du gerne vil komme afsted på den mest klimavenlige måde. Hvis der er langt til din ønskede destination kan du tage cyklen med i toget et godt stykke vej. Hvis du gerne vil se mere om at overnatte i shelter, så tjek Sarah’s smukke blog 

Overnatning = gratis:naturstyrelsens hjemmeside kan du se hvor du må overnatte i telt eller i shelters helt gratis. Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt – uden at spørge om lov først. Du må dog kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted.

Mad = 500-1000 kroner: Alt efter hvad du gerne vil spise på sådan en tur kan det gøres ganske billigt – fyld tasken med havregryn, vegansk postej, rugbrød, krydderier og ris. Så kan du cyklen ind til en lokal grønthandler og hente lidt grøntsager til en gryderet og måske give dig selv et treat med pommes fra den lokale grillbar. Men en primitiv ferie kalder næsten også på primitiv mad. Du kan også fange dine egne fisk, men det kræver et fiskeritegn.

Glamping

Vil du gerne have det lidt mere rart, men stadig være næsten udenfor, er Glamping løsningen. Her ankommer du til et færdigt opslået telt med madras, toiletfaciliteter og måske endda morgenmad. Se evt denne liste over glampingsteder i Danmark.

Overnatning = fra 700 kr pr døgn = 4900 kr for en uge. Ved at kigge på forskellige sider kan jeg se at priserne er meget forskellige. Hos almindelige campingpladser der har købt nogle luksus telte kan du komme afsted for ca 700 kr pr døgn, men vil du have den helt store luksus oplevelse med mere privatliv skal du op omkring 1000-1500 kr pr døgn. Det kan selvfølgelig hurtigt blive dyrt for en hel uge, så måske det bare skal prøves en weekend. Det er ofte inkl morgenmad.

Mad = Hvad du gør det til: Ligesom med shelterversionen kan du gøre det til en helt primitiv oplevelse, eller du kan køre rundt i lokalområdet og spise hver aften og til middag. Der findes både glamping telte med og uden køleskab, men de kommer sjældent med eget køkken.

Byferien

Husk at byferie altid kan gøres på to måder – du kan bo hos venner, spise madpakke i parker og kun besøge de gratis afdelinger på museerne. Byvandringer med eget kort er ofte gratis. Men vælger man byen er det også ofte fordi man gerne vil have lidt kultur, god mad og smage på byens mange muligheder. Derfor får du også nogle af de priser.

København

Overnatning = 2500 – 7000 kr for en uge: Her er der selvfølgelig også mange forskellige muligheder, men hvis du gerne vil have et værelse kan det gøres billigt via Airbnb – det billigste jeg fandt var 315 pr nat på Nørrebro. Eller du kan booke dig ind på et af byens bæredygtige hoteller, fx Hotel Guldsmeden hvor en nat koster 950 kr inkl morgenmad.

Hvis du hellere vil have en hel lejlighed med mulighed for at lave mad selv, kan det bookes for ca 750 pr nat på Airbnb (altså 5205kr for ugen).

Mad = 1000 kr – uendeligt: Det er nok svært at bruge en hel uge i byen uden at blive fristet af en is, lidt streetfood eller en god kaffe. Derfor starter det på 1000 kroner for to personer for en uge. Og så skal der også budgeteres. Der er altså bare dyrere at bo og spise i København end i resten af landet. Skal du ud og spise på en finere restaurent koster det nemt fra 500 kr og op, hvorimod en god burger kan nydes for 150 kr inkl sodavand. Så du skal lægge dit budget efter hvor meget du ønsker at spise ude, og måske researche hvilke steder der især inspirerer dig. Hvis du gerne vil læse mere om de bæredygtige spisesteder så tjek denne blog.

Underholdning = 500-1000 kr: Hvis du gerne vil på to museer eller en tur i teater, så koster det hurtigt 1000 kr for to personer, selv hvis du finder de mest billige billetter. Det er dog også muligt at gøre for mindre, hvis du planlægger efter hvilke dage de forskellige museer holder gratis åbent.  Hvis du virkelig gerne vil se alt, kan det måske betale sig at købe et Copenhagen Card, men det er også let at få stress over at få mest muligt ud af de gode rabatter.

Transport = gratis – 350 kr: Det er bedst at opleve København på cykel, og du kan leje en cykel for ca 350 kroner for en hel uge. Det samme kan du nemt bruge på metro eller bus. Men byen er heller ikke større, end at du kan gå til det meste med gode sko på.

Aarhus

Smilets by – og Danmarks anden storby. Aarhus er helt klart også værd at holde ferie i, og ligesom med København kan det gøres til ethvert budget alt efter hvad du er efter.

Overnatning = 3000 – 7000 kr: I Aarhus er det lidt billigere at leje en hel lejlighed via Airbnb, men hotelpriserne er også lidt under hovedstaden hvis du gerne vil forkæle dig selv. Du kan finde et bæredygtigt hotel ved at søge via hotel-certificeringsordningen Green Key lige her.

Mad = 750 – uendeligt: Ligesom med København kan du leve på en sten eller gå ud og spise hver dag. Aarhus er efterhånden godt med når det kommer til Streetfood og lækre muligheder i byens rum, men også når det kommer til gode restaurenter og spisesteder, så der er lidt til enhver smag. Aarhus Universitet har en udemærket liste over grønne spisesteder i Aarhus.

Underholdning = 500 – 1000 kr: Igen kan det måske gøres lidt billigere end i København, men der er masser muligheder for koncerter og teater som kan fylde godt i budgettet. Og der er også masser gratis oplevelser i Smilets by. 

Kør selv ferie

Hvis du gerne vil vidt omkring og se hele landet på en uge, så kan det jo faktisk lade sig gøre fordi Danmark er så dejligt lille. Denne slags ferie er oplagt hvis man har familie og venner forskellige steder og selv har en bil. Men det kan også være et helt nyt eventyr at leje en bil og se landet fra landevejen på en ny måde.

Billeje = 1400 kr – 3000 kr: Når du skal leje en bil er der generelt to muligheder; på GoMore kan du leje af private og så er der de større biludlejningssider. Begge steder kan du endda også leje en elbil for at gøre turen endnu mere grøn. Du kan selvfølgelig også cykle rundt.

Overnatning = gratis – 7000 kr: Her kommer det i høj grad an på hvad du vil, men du kan faktisk have telt med og sove frit på over 200 skove i Danmark hvis du kun skal have en nat. Du kan også bruge Danmarks mange vandrehjem eller små hyggelige Bed & Breakfasts. Det kan gøres for ca 250-400 kroner pr nat. Eller du kan finde de smukke små hoteller og så skal du nok nærmere ligge fra 1000 kr pr nat. Denne sommer kommer der nok til at være run på ift belægning, så selvom det kan være romantisk at køre frit rundt er det nok bedre at lægge en plan og booke i forvejen.

Mad = 1000 kr – uendelig: At være på farten er altid lidt mere dyrt end at bo det samme sted en hel uge, men også maden kan her gøres på forskelligt budget. Men hvis du gerne vil spise ude bare 2-3 aftener og opleve Danmarks gastronomiske perler, skal der afsættes i hvert fald 2-3000 kr i alt.

Sommerhusferie

Åh en uge i sommerhus tæt på vandet. Er det ikke hvad vi alle drømmer om? Det er i hvert fald det jeg tænker på, når jeg tænker sommer i Danmark. Men allerede nu hører vi at skoleferien er godt booket op, og det kan hurtigt blive en dyr affære at skulle have et hus i første række. Det gode ved denne type ferie er, at overnatningen er klart det dyreste og resten kan gøres meget budgetvenligt.

Overnatning = 4000 – 8000 kr: Prisen afhænger næsten 100% af beliggenhed. Vil du gerne have et sommerhus der ligger afsides og ud til kysten, så skal du op i den høje ende. Er du OK med et tæt sommerhuskvarter i en skov, så kan du måske endda komme under 4000 kroner for en uge. Derudover handler det også meget om æstetik, jo mere idyllisk, jo flere penge skal du af med.

For at finde det rette sommerhus kan du både bruge Airbnb og de store udlejningssider. Priserne ser ud til at være ca det samme.

Mad = 1000 kr – 3000 kr: Det er nok de færreste som vil spise lige så primitivt i sommerhus som på telttur, og derfor er prisen lidt højere – og alt efter hvor meget du gerne vil mæske dig i lokalfisk og ud at spise. Hvis du har adgang til bil, kan det være billigere at købe stort ind, men har du budgettet og lysten kan det også være godt at støtte de lokal købmænd der tit får sommerhusområderne til at løbe rundt vinteren over.

Transport = 300 – 1400 kr: Da sommerhuse ofte ligger i naturskønne områder, langt fra de større byer har du som minimum brug for at komme frem og tilbage. Hvis det er med offentlig transport kan det være en god idé at være fleksibel og se efter Orange billetter. Men hvis du gerne vil have større frihed, kan det give mening at leje en bil i hele ugen (se kør selv ferie)

Hvad er dit budget – og dine ønsker?

Nu har jeg skitseret nogle forskellige ferier og forskellige priser på en lidt kold og nøgtern måde. En ferie handler selvfølgelig om meget mere end budget. Men jeg har oplevet alt for mange gange at tage afsted med en alt for løs opfattelse af hvad turen kom til at koste, og så har endt med at bruge mange flere penge end planlagt. Det sker altid at jeg bliver grebet af stemningen, og får lyst til en ekstra is, entre til et lokalt museum eller en lækker frokost frem for min rugbrød. Derfor synes jeg det er vigtigt at være realistisk med dit budget, men også hvad du gerne vil have ud af ferien?

Det kan nemlig være dyrt at holde ferie i Danmark hvis du gerne vil have det hele – men det behøver det ikke hvis du prioriterer og udvælger den slags oplevelser du gerne vil.

Så her er lidt spørgsmål til at hjælpe dig igang:

  • Hvordan vil du gerne bo?
  • Hvor aktiv en ferie vil du gerne have?
  • Hvor meget mad vil du gerne lave selv, og hvor fancy skal den være?
  • Hvor mange kulturoplevelser vil du gerne have?
  • Hvor lang tid vil du gerne være afsted?
  • Hvordan vil du gerne rejse?

God ferielyst

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *