Back to top

Januar måneds udfordring: Hav det fedt med nøjsomhed

Kalenderen siger januar og mange bankkonti ser triste ud efter en december fyldt med gaveindkøb, julefrokoster og nytårsfester. I stedet for at hoppe om bord i det helt store januarudsalg hepper vi derfor på denne måneds udfordring om at leve lidt mere nøjsomt.

Selvom meget af indholdet på Sustain Daily handler om forbrug, har vi sjældentet direkte fokus på privatøkonomien. Men denne måned vil vi tænke en ekstra gang over, hvad vi bruger vores penge på. Butikkerne vrimler nemlig med januarudsalg på kjoler, blendere og vaffeljern. Og tilbuddene lokker, selvom vi godt ved, at pengene er spildt, hvis vi i bund og grund ikke har brug for produkterne. Derfor er det værd at overveje, om det vi køber giver os værdi eller blot er endnu et impulskøb.

Nøjsomhed behøver ikke at være kedeligt

Men kan vi have det sjovt med at leve lidt mere nøjsomt uden at det går ud over kvalitet og livsglæde?

At spare penge kan hurtigt handle om at leve spartansk og at købe så billigt som muligt. Men vi tror nu, at det med lidt prioritering og planlægning er muligt at få masser af værdi, selvom vi holder øje med forbruget. Når du mindsker dit madspild og spiser rester kan du for eksempel få  luft i budgettet til at købe lækre råvarer. Og en cykeltur til arbejdet kan både spare os penge på benzin og øge vores livsglæde.

Du kan vælge at tage nøjsomhedsmantraet meget seriøst og indføre et købestop som Project Handmade. Men de fleste af os har det nok bedst med at tage et skridt af gangen. Her er nogle eksempler, du kan tage fat på:

 • Se på vores guide til gadgets for en mere bæredygtig livsstil, som hjælper dig med at spare penge i hverdagen.
 • Giv dine sko og støvler lidt ekstra kærlighed, før du skifter dem ud. Det får du nogle gode råd til her.
 • Lån frem for at købe. Du kan for eksempel starte med disse fem ting.
 • Mad er et sted på budgettet, hvor man hurtigt kan spare flere tusinde kroner om året. Vi deler tips og tricks til at mindske madspild lige her.
 • En kaffe to-go er lækker, men kan ofte undværes. Prop dine penge ned i lommen og lav en lækker kaffe to-go derhjemme, hvis du alligevel er på vej ud af døren. Se hvordan du kan lave dine egne take away-kopper her.
 • Hvis du kan cykle til arbejde, er turen en oplagt mulighed for at få din daglige dosis frisk luft, dyrke motion og samtidig spare togbilletten eller benzin til bilen.
 • Find din festkjole i genbrugsbutikker frem for at købe nyt, eller køb god kvalitet, så du sparer penge i det lange løb.
 • Upcycle dit gamle tøj. For eksempel kan du lave en sweater om til håndvarmere og en hue.
 • Hvis du skal købe nye rengøringsmidler, så se lige hvor let det er at gøre rent med den meget billige eddike.
 • Overvej om du skal skifte bank – for der kan være mange penge at spare. På www.mybanker.dk eller www.pengepriser.dk kan du sammenligne renter og gebyrer.
 • Du kan også sammenligne alt lige fra a-kasse til mobilabonnement og bilforsikring på www.samlino.dk og se, hvor der er mulighed for at få lidt luft i budgettet.
 • Glem aldrig biblioteket; din direkte adgang til gratis læsning af bøger, aviser og magasiner.

Er du allerede godt i gang eller synes du også, at det kan være svært at implementere vanerne i dagligdagen? Uanset hvad, så glæder vi os til at høre dine tanker om nøjsomhed. Del gerne dine råd i kommentarfeltet.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

5 comments

 1. Anne Kathrine

  Mange af mine veninder er nogenlunde samme højde og drøjde som mig, og vi har en ret sammenfaldende stil. Jeg elsker at låne tøj af dem, men nu har vi sammen besluttet at tage et skridt videre: en hyggelig tøjbytteaften, hvor det vi ikke bruger så tit, kan komme på ferie hos de andre. Noget ala capsule wardrobe, men hvor mit udvalg ikke begrænser sig til den (ret lille) mængde jeg selv har, men til det vi alle sammen har.

 2. […] nya året inleds med en riktigt skön utmaning: Njut av förnöjsamheten. För det krävs egentligen inte så mycket för att livet ska vara bra utan att behöva kosta så […]

 3. Katrine

  For mig er nøjsomhed ikke kedeligt eller særlig spartansk, oftest nærmere sund fornuft. Og det giver mig rigtig meget værdi og livskvalitet, når jeg undgår madspild og bruger selv den mindste lille rest, sorterer affald og sender aflagte ting videre til genbrug. Og i virkeligheden håber jeg nok på, at man kan sprede den fornøjelse ved at inspirere andre, ligesom I jo i høj grad også gør med bloggen og et indlæg som dette:)

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *