Back to top

Jeg elsker naturen allermest, når den giver noget tilbage

Reklame

Menneskers forhold til naturen er smukt, ødelæggende og kompliceret. Vi har allesammen vores eget forhold til moder jord og den natur, vi omgiver os med – eller ikke omgiver os med.

Sammen med Fjällräven sætter vi hen over foråret fokus på menneskets forhold til naturen. Det gør vi i forbindelse med, at Fjällräven lancerer The Arctic Fox Initiative for at få flere mennesker involveret i miljøet og komme nærmere naturen.

En lun dag i februar inviterede vi derfor Anna Kjær Voss til en snak om naturen, tankerne som nybagt mor, og hvad hun gerne vil give videre til den næste generation.

Anna er en god ven af redaktionen, og som bæredygtig instagrammer har hun flere gange formidlet glæden til naturen gennem sine fine billeder på @klimamusen. Vi valgte at mødes på Svanemøllen Strand, et område hun ofte besøger. Det er et mærkeligt sted, der minder om natur, men ikke rigtig er det.

“Men alt er jo egentlig kulturlandskab i Danmark. Det er vel et spørgsmål, om vi overhovedet har noget rigtig natur tilbage”, filosoferer den nye mor, mens vi snakker om hendes forhold til naturen.

En stueplante med friluftsønsker

Jeg kan godt være lidt af en stueplante og blive meget inde i vores lejlighed. Det sværeste er helt klart at komme afsted ud i naturen – jeg nyder det rigtig meget, når jeg er der.

Anna er vokset op i en forstad med have og ligusterhæk, men bor nu på Østerbro i kollektiv med sin kæreste og datteren Alberte på 5 uger. De ved ikke, om fremtiden skal byde på hus og have. Måske trækker livet i byen tæt på de gode relationer mere – i kombination med masser af ferier i naturen.

Netop glæden ved naturoplevelser vil Anna gerne give videre til datteren. Hun overvejer stadig, hvordan man bedst gør det. “Jeg har mange gode minder fra ture til ødegårde i Sverige. Her legede vi i skoven, fik mudder under tæerne og badede i skovsøer. Sådan nogle oplevelser vil jeg gerne have, at hun også får. Men jeg kan godt blive lidt bekymret for, hvad der er tilbage til hende, når hun bliver voksen”.

Netop denne bekymring lægger Anna vægt på. Det er helt naturligt for en nybagt mor at have disse tanker, for pludselig er livet ikke kun ens eget. Tankerne om fremtidens klima og vejrforhold, om der stadig er rent grundvand, og om vi har dræbt alle bierne, er noget der fylder i Annas generelle miljøbevidsthed.

En gåtur er sjovere, når den har et formål

Anna elsker allermest naturen, når den kan give hende noget tilbage. For eksempel nyder hun at sanke, altså samle frugt og andet spiseligt i naturen. Det giver hende meget mere end en almindelig gåtur, når hun leder efter skovsyre eller havtorn. Det er lettest at have en relation til naturen, når den udfylder et formål i hendes liv. Det kan også være andet end at sanke – hun er ved at lære at sejle og har tidligere vandret på Caminoen.

Tænker du nogensinde over den vilde uberørte natur i andre lande, som vi mennesker er ved at ødelægge? “Ja, nogle gange. Men så er det mest isen på grønland eller regnskoven, jeg tænker på. Og i forbindelse med hvordan klimaet ændrer sig, hvis de områder forsvinder. Selvom jeg ikke er en del af den natur, vil det i sidste ende få store konsekvenser for mit liv, at den forandrer sig”.

Det er tydeligt at mærke, at Annas forhold til denne slags natur er mere abstrakt end forholdet til naturen lige her, hvor vi befinder os. I dagligdagen er det nemlig mest “bynaturen” som Svanemøllen Strand, som Anna er i kontakt med. Her vinterbader hun af og til, og nyder også at gå tur i området med barnevognen. Vand er nemlig også natur, og ligesom med skove og parker, er det sjovere, når man kan “bruge det” til fx vinterbadning.

De bedste naturoplevelser foregår i stilhed, reflekterer Anna, da jeg spørger om Svanemøllen og kysten omkring København er vigtig natur for hende. Det ville det være, siger hun, hvis ikke der hele tiden susede biler forbi.

Gør vi selv nok?

Da snakken igen falder på Alberte og den fremtid, hun skal vokse op i, kigger Anna også indad. Hun forsøger selv at leve bæredygtigt, men går også på kompromis hist og pist som langt de fleste andre klimabevidste unge. Hun håber at være mere konsekvent, når datteren begynder at forstå og lade sig inspirere af sine forældre. Hun skulle gerne have de samme muligheder for at nyde naturen, som Anna selv har haft – og blive stolt af sine forældre og den indsats, de gør.

Om The Artic Fox Initiative:

Når du køber udvalgte produkter fra Fjällräven, støtter du initiativet der har til formål at få flere mennesker involveret i miljøet. Det er fx de smukke klassiske känken tasker med det nye print. Kig efter en lille hvid ræv på produkterne.

Initiativet støtter projekter og over hele verden, hvor mennesker involverer sig i at beskytte miljøet. Det er inspireret af Fjällrävens lange historie inden for naturbevarelse fx gennem deres “Save The Artic Fox” projekt i 90’erne.

Hvad er dit eget forhold til naturen? Og hvem kunne du godt tænke dig, at vi interviewede næste gang?

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *