Back to top

Jul hos Sustain Daily-redaktionen – del 2

Tænker du bæredygtighed med ind, når juledagene skal planlægges? På Sustain Daily elsker vi december, de hyggelige stunder med familien eller vennerne og duften af brunkager, der fylder lejligheden. Men det er ingen hemmelighed, at vi drømmer om en grøn(nere) jul. I sidste uge delte første halvdel af redaktionen deres juletraditioner og -værdier; nu giver vi stafetten videre til  Andreas, Johanne, Louise, Mette og Ditte.

Andreas

Hvordan holder du jul i år?
Jeg holder jul hjemme hos mine forældre i år – stille og roligt, og ikke med så mange mennesker. Det tror jeg er meget normalt for de fleste familier med voksne børn, der skal være hos svigerfamilien hvert andet år.

Hvilke værdier prøver du at implementere i julen?
Jeg så gerne, at folk ikke brugte så meget krudt på gaver. Vi har de seneste år raflet omkring, hvem man skulle give gaver til i familien. Så skal man kun ud og købe 1-2  gaver i stedet for 10, som egentlig ikke rigtig har nogen værdi, når det endelig kommer til stykket.

Hvad synes du er det bedste ved julen?
Jeg er lidt et madøre, når det kommer til julemad, men min kæreste er vegetar og jeg selv elsker kød til tider. Så tit ender vi op med et godt mix at mad – uden mange forskellige slags kød, men med kvalitetskød af dyr, der haft det godt. Og så får vi  en masse grønt til, som man normalt ikke forbinder med et dansk julebord, såsom nøddefarsbrød eller juledahl.

Hvad er det værste?
Jeg har det lidt stramt med, at julen allerede starter i start november. Dengang jeg stod i butikscenter, havde jeg efter meget få dage lyst til at pakke det hele ned og kom desværre hurtigt til at hade julen. Så det er først her de seneste år, hvor jeg har arbejdet med noget andet, at jeg har kunne lide julen igen.

Hvad er dit bedste bæredygtige tip til jul?
Køb mindre skrammel. Vi har alt for mange ting i forvejen. Genbrug papir og indpakning, lige som din gamle mormor gør. Hun har fat i noget der. Jo – og et sidste tip: Køb genbrugsting til raflegaver. I genbrugsbutikkerne finder du så meget, som har meget mere værdi end billige plastik-ting.

Louise

Hvordan holder du jul i år?
Jeg holder juleaften med mine forældre og min mormor. Vi skal være i mit barndomshjem, hvor vi henter økologisk juletræ hos naboen og pynter op med min mors hjemmelavede julenisser og den (knap så pæne) julepynt, jeg lavede i børnehaven. Anden juledag fejrer jeg så julen (igen) med min farmor og farfar, min farbror, tante, fætter og kusine.

Hvilke værdier prøver du at implementere i julen?
De seneste 4 år har jeg medbragt et alternativ til juleanden. Og selvom jeg er den eneste, der ikke rigtig spiser kød, så laves der altid rigeligt, så alle kan smage nøddepostejen, hvis de har lyst (og det har de heldigvis tit!). Jeg føler ofte at julemaden er et følsomt emne, fordi der er så mange traditioner forbundet med dette årlige måltid. Derfor vil jeg ikke sige, at jeg forsøger at implementere en vegetarisk jul, men snarere bare bidrager med inspiration til, hvordan et julemåltid også kan se ud.

Hvad synes du er det bedste ved julen?
Jeg kan egentlig allerbedst lide alle dagene, der leder op til julen. Ikke fordi jeg som sådan glæder mig til og tæller ned til juleaften, men jeg elsker den ekstra hygge og den særlige forventningsstemning. Jeg er vild med julemusik, risengrød, de film, som jeg ser hver december (The Holiday og Love Actually, hvis du skulle være i tvivl), julelysene i gaderne og den kolde, frostklare vinterluft.Hvad er det værste?
At langt de fleste mennesker på gaden og i supermarkederne virker ekstra trætte og stressede. Og det gør mig så trist, at en tid, der potentielt kunne være så rar og hyggelig, bliver så fortravlet. Fortravlet, fordi der hersker udbredte normer om, hvad man SKAL nå at bage, spise og klippe-klistre, fordi hjemmet skal pyntes i årets moderigtige julefarver, fordi der er gaver, som skal købes. Måske burde flere bliver lidt mere selviske og holde jul for deres egen skyld – og ikke for alle andres.

Hvad er dit bedste bæredygtige tip til jul?
Lav din egen julepynt. Indsaml gamle aviser eller ugeblade og lav dem til julehjerter, julestjerne, guirlander og hvad du ellers kan finde på. Skræl en bunke mandariner (spis mandarinerne), riv skrællerne i mindre stykker, sæt dem på ståltråd, form små kranse og hæng dem på juletræet! Tør skiver af appelsin i ovnen, sæt et rødt bånd i og hæng dem i dit vindue. Gå i skoven og indsaml forskelligt vinter”grønt” (og det behøver altså ikke kun være grand!) og arranger dem i en vase. Og når julen er ovre og pynten skal tages ned, så hav en æske klar, så du kan gemme julepynten på loftet eller i skabet og genbruge den til næste år.

Johanne

Hvordan holder du jul i år?
I år holder jeg en lille jul sammen med min mor, hendes mand og min søster. Det plejer at foregå stille og roligt. Juletræet som skal pyntes er nok det største “stridighedspunkt” i julen. Jeg vil gerne have et koncept-træ med farvetema, min søster vil gerne have det traditionelt med traditioner på, og min mor vil gerne have julefred. Det ender altid med at blive smukt, og så spises der and, brun sovs, chips og måske synger vi en sang.

Hvilke værdier prøver du at implementere i julen?
Langsomhed. Jeg synes ofte, at julen er noget, man bruger rigtig lang tid på at planlægge, men så er den ovre før man ser sig om. Derfor vil jeg prøve at lave den lange ventetid om til nydetid. Min mor er god til sådan noget – hun kan godt finde på at tænde bare et enkelt lys på juletræet og se på det, mens det brænder ned.

Jeg vil også prøve at holde fast i lidt men godt – især, når det kommer til julemad og juleslik. Jeg vil gerne have det hele, men får det ikke altid spist. Har en idé om, at der skal laves konfekt til alle og kranse til samtlige af lejlighedens vinduer. Men en lille kasse ekstra god konfekt og en enkelt krans er nok – og lettere at nyde.

Hvad synes du er det bedste ved julen?
At pynte op! Jeg er et rigtigt pyntedyr, og elsker derfor julen. Min lejlighed, mit hår og hele byen får en ekstra omgang i denne tid, og jeg elsker det. Det er en fast tradition at vandre København rundt i skumringstid for at finde det smukkest pyntede julevindue. Jeg ved godt, at det også er et tegn på vores forbrugskultur, men jeg elsker altså pynt. December er den måned, hvor det er okay at gøre lidt ekstra ud af alt!

Hvad er det værste?
Når “burde” trænger sig ind alle steder. I gavelister, i forventninger, i relationer. Der er så mange der har holdninger om, hvordan julen burde være, og derfor er det også let at skuffe folk på denne årstid. Jeg prøver selv at lægge mine forventninger væk og husker på, at ingen skylder mig noget. At de mennesker, som jeg gerne vil se, får mest ud af mig, hvis jeg tilvælger dem af lyst og kærlighed. Det samme gælder for de gaver, jeg vælger at give.

Hvad er dit bedste bæredygtige tip til jul?
At huske lidt men godt. Hvis man ønsker at spise and til jul, så lad det være den bedste, gladeste økoand. Hvis man gerne vil købe en gave, så tænk over, hvilken lille ting der kan skabe den største glæde.

Mette

Hvordan holder du jul i år?
I år bliver det den klassiske jul, jeg har holdt gennem hele min barndom – næsten da. Min ene søster bor udenlands og min bror har selv stiftet familie, så hvert andet år holder han jul med sin kones familie. Men ellers er konstellationen den samme, når min mor, storesøster og jeg skal holde jul med min moster, onkel og to kusiner (plus påhæng). Det glæder jeg mig til.

Hvilke værdier prøver du at implementere i julen?
At få fokus drejet over på bæredygtighed er vigtigt for mig trods de mange traditioner i julen. For mig betyder det at tænke over brugbarheden og materialet af de ting, man ønsker sig – og at man tænker i alternativer såsom brugte gaver, hvis man overhovedet giver gaver. Sidste år gav jeg nogle brugte gaver, hvilket dog var lidt besværligt på grund af manglende byttemulighed, men det gik. I år har jeg dog meldt ud, at jeg ikke ønsker mig nogle gaver og kun giver noget hjemmelavet eller genbrugsting, hvis jeg selv får tid og overskud. Håbet er, at mine julevalg sprede sig som ringe i vandet og inspirerer, uden at føles som en løftet pegefinger.

Hvad synes du er det bedste ved julen?
Det allerbedste er den 25. december, hvor familiejulefrokosten er blevet erstattet af heldagsbrunch hos min mor. Den dag er pyjamas dress-coden, der bliver lagt madrasser rundt i hele stuen, og så er der bare dømt filmhygge og spilledag. Ingen stress, ingen forventninger, ingen formater, bare samvær på egne præmisser. Det er skønt.

Hvad er det værste?
Følelsen af forpligtelse. Forpligtelsen til at skulle producere en ønskeliste af ting inden det bliver Black Friday. Forpligtelsen af at skulle købe gaver for gavernes skyld, selvom de tit ender med ikke at være særligt personlige. Forpligtelsen til at deltage i forbrugsfesten. Det lyder helligt, og det er absolut ikke fordi jeg ikke kan lide at få gaver. Det kan jeg virkelig godt! Men de bringer mig kun glæde, hvis jeg kan mærke, at afsenderen har tænkt over sit valg, og jeg kan også bedst lide at give gaver, hvis jeg kan mærke, at det lige passer til modtageren.

Hvad er dit bedste bæredygtige tip?
Tænk kvalitet frem for kvantitet, hvis du giver gaver. Et argument mod at købe bæredygtigt producerede ting er ofte, at det er for dyrt, men så kan man måske slå sig sammen men andre i familien og kun give én og/eller en mindre gave til hver person. Tænk affektionsværdi frem for pris. Den bedste gave, jeg nogensinde har fået, er et lille jadevedhæng til en halskæde, der havde kostet 5 kroner i en genbrugsbutik. Symbolikken i den viste, hvor godt min søster kendte mig, og hvor meget hun havde tænkt på mig, da hun så det. Hvis du nu ikke kender personen så godt, er det selvfølgelig lidt svært, men så kan du måske give en oplevelse eller en fin plante i stedet .

Ditte

Hvordan holder du jul i år?
Julen starter med en konfektdag første søndag i advent, hvor min familie skyder julen i gang med marcipan og nougat. Selve juleaften kommer jeg i godt selskab med min familie i mit barndomshjem i Jelling, en lille by i Jylland. Vi skal som altid danse rundt om juletræet og synge julesange, selvom vi alle sammen synger helt utroligt falsk.

Hvilke værdier prøver du at implementere i julen?
I år vil jeg blive bedre til at lægge teknologien fra mig i juledagene for at være mere tilstede sammen med min familie. Vi ses ikke så ofte, så jeg vil hellere hygge mig med familien end at sidde med hovedet nede i skærmen. Andre værdier er for eksempel at undgå madspild – og vi gør en dyd ud af at spise resterne fra juleaften de efterfølgende dage.

Jeg forsøgte et år at indføre en ny ting i min familie og ønskede mig kun gaver, der enten var hjemmelavede eller fundet i genbrug. Men det gik ikke så godt fra min side, fordi jeg ikke kunne nå at lave de hjemmelavede gaver, jeg skulle give til de andre. Ikke desto mindre tog min far konceptet helt seriøst og gav mig et fuglehus og min mor strikkede en sweater. Det var altså ret sejt!

Hvad synes du er det bedste ved julen?
Det bedste ved julen er fællesskabet – at vi samles over god mad og hyggelige traditioner. Helligdagene gør, at mange kan tage fri fra arbejdet med god samvittighed og nyde den hyggelige stemning. Det er også fedt med de mange julefrokoster, hvor vi samles og er mindre formelle med kollegaer eller mødes med nogle af de gode venner, vi ikke får set så ofte.

Hvad er det værste?
Jeg har det lidt ambivalent med gaver. Med hånden på hjertet må jeg indrømme, at jeg elsker at få gaver, især oplevelser, for det er rart at vide, at andre har tænkt på én. Omvendt kan det blive et stort kaos med ting og gavepapir i lange baner. De store bunker gavepapir er virkelig ærgerligt, det må vi kunne gøre på en smartere måde.

Hvad er dit bedste bæredygtige tip til jul?
Jeg ved, at julen er fuld af traditioner, og det kan være svært at få sine værdier flettet ind. Men det er ikke sikkert, at din familie har så meget imod at prøve at gøre tingene lidt anderledes. Vær ikke bange for at vise dine værdier. Hvis du hellere vil spise vegetarmad end juleand, kan du tilbyde at lave en ekstra ret eller komme med forslag til en opskrift. Hvis du ikke vil have flere ting, kan du ønske dig oplevelser.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *