Back to top

Kan jeg købe aflad for mit liv?

I sidste måned skrev vi om CO2 kompensering og flyrejser – i dag dykker vi endnu mere ned i emnet, for kan man egentlig købe aflad for hele sit liv?

Klimaaflad og flykompensation har fyldt meget i medierne det seneste års tid – og med god grund. For det er efterhånden blevet alment kendt, hvor stor en miljøsviner flyrejser er. Men lige så hurtigt, som det blev sagt, at flyrejser var no go for dem, der har bare en smule klimasamvittighed, lige så hurtigt kom det frem, at man jo bare kan give en skilling til verdens skove og dermed gøre op for den ultimative klimasynd, som flyet ofte sættes lig med. Men gad vide, om dette trick også kan bruges til at dække andre af de ofte udskældte klimasyndere, såsom oksebøffen eller personbilen?

Det er ikke kun flyrejser du kan kompensere for

Mange er tiltrukket af at købe kompensation for deres CO2-udslip, og hvis det gælder for fly, så må det vel også gælde for de uundværlige bøffer, det nye tøj og plastikposerne? Det virker i hvert fald til, at der er gået mode i afladsøkonomien, for flere og flere lignende “services” kommer til. Du kan eksempelvis blive Havpartner hos WWF gennem et månedligt beløb og dermed betale for, at der bliver samlet plastikaffald op fra verdens strande. Du kan også beregne din egen personlige udledning, og gennem en abonnementsservice hos firmaet RenSti, kompensere for al den CO2, du slipper ud i atmosfæren. På den måde kan du blive såkaldt “CO2-neutral” lige meget, hvor mange flyveture og bøfsandwiches, du konsumerer på et år. Det lyder da egentlig ret fedt, ikke?

Men her begynder det næsten at blive lidt for fedt – og lidt for farligt.

Vi skal være de første til at indrømme, at det indimellem kan virke rigtig svært at leve bæredygtigt og tage hensyn til klimaet i alle hverdagens aspekter. Vi er endda ganske klare over, at det bæredygtige liv på visse punkter koster mere end det “konventionelle” – sådan er det bare, når man fx gerne vil bidrage til, at medarbejdere lønnes ordentligt. Derfor kan vi desværre sagtens forestille os, at det kan virke ekstra tillokkende at give slip på det daglige grønne vs. ikke-grønne valg, og i stedet bare betale sig fra det gennem det såkaldte aflad. Det er ikke overraskende, at flere ser en fordel i at betale sig fra deres klimabelastende vaner, som de ikke har overskud til at ændre, og dermed begynder at betale klimaaflad som en undskyldning for ikke at tage bedre valg og ansvar for vores fælles klima.

OBS: Kom med til vores foredrag: Det gode (forbandet svære) bæredygtige liv

Støt de gode sager, fordi de er gode

– ikke på grund af dårlig samvittighed

Der er egentlig noget spøjst ved, at det til en vis grad er blevet acceptabelt at kompensere for sine flyrejser og andre uvaner ved at betale et overraskende lille beløb, der renser samvittigheden – for på sin vis er det et udtryk for modstridende handlinger. Lidt ligesom det kan være svært at tage alvorligt, når en person, der prædiker dyrevelfærd og månedligt sender penge til WSPA, samtidig rider på elefanter på ferien eller går i pels. Når den bruges som undskyldning for ikke at tage ansvar eller gøre sit bedste for at leve mere bæredygtigt, svarer klimakompensation altså lidt til at tale grimt til nogen og smide en undskyldning bagefter – det er et plaster på såret, men fjerner ikke den dårlige handling.

Det kan dog sagtens være en god idé at støtte gode sager og organisationer, som arbejder for en grønnere verden. Og den handling kan sagtens stå alene. Den gode idé ryger nemlig, hvis klimaafladet bliver til en sutteklud for dem, som ikke vil gøre sig umage – hvad end det nu betyder for den enkelte person. Det må altså ikke begynde at blive en undskyldning for at at smide et stykke skrald i naturen, bare fordi man allerede betaler en NGO for at fjerne det igen.

Ifølge den tyske virksomhed Atmosfair, der ikke ukritisk tilbyder CO2-kompensation ved flyrejser og investerer i vedvarende energikilder, kan det faktisk slet ikke betale sig at CO2-kompensere for mange af vores hverdagshandlinger. Ifølge en større rapport, de har udviklet, er det kun ved services/produkter som flyrejser, hvor der endnu ikke findes et mere bæredygtigt alternativ, at det kan betale sig at CO2-kompensere. Det skyldes, at vi holder liv i nogle ikke-bæredygtige forretninger, der ikke lever op til realistiske langsigtede klimamål, eksempelvis bøfrestauranter, hvis vi ikke ændrer antallet af vores besøg, men blot betaler aflad i stedet. Og på den lange bane vil det altså have konsekvenser for klimaet.

Så nej – du kan desværre ikke betale dig fra alle dine klimasynder. Men derfor kan du stadig godt støtte op om de mange initiativer, der planter træer, investerer i vedvarende energi og renser verdens have. For der skal både hverdagshelte og større bevægelser til for at vi kan stå imod klimaforandringerne.

 

Tekst af Caroline Frederiksen

 

7 comments

 1. Trine

  Jeg er ganske enig i artiklen, men jeg synes, der generelt er for lidt opmærksom på, at produktion af kød er meget mere miljøbelastende en den samlede transport sektor.
  Jeg kan derfor ikke lade være med at tænke, da de fleste af os måske ikke engang på årsbasis foretager en flyrejse, skal vi måske starte med at have det største fokus et andet sted….? 😉

 2. Louise

  Uha, jeg synes det kommer til at virke lidt katolsk… Gør det bedste du kan, begår du “synder” så kan du søge tilgivelse, og alt er godt.
  Jeg tror personligt ikke på at de fleste af os kan gøre alt, men at de mange indsatser vi alle kan byde ind med kan gøre en kæmpe forskel… Jeg er forholdsvis “grøn” i den bæredygtige levevis, og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg ikke kommer til at stoppe med at flyve – jeg har både familie og venner i udlandet jeg gerne vil se. Samtidig vil jeg også gerne vise mine børn verden.. Og det er jo et bevidst valg, og selvfølgelig skal jeg være klar over konsekvensen.
  Men i hverdagen der tror jeg absolut mere på at ændre vaner, end at søge aflad efterfølgende. Jeg tror desværre disse ting dukker op fordi nogen ser forretningsmuligheder. Men jeg vil da meget gerne udfordres på denne holdning 🙂

  • Sustain Daily

   Vi skriver på magasinet hovedsageligt om at foretage ændringer i hverdagen (store som små – alt efter hvad man kan overskue og hvor man er i sit liv), men vi synes også det er interessant at overveje aflad. Både hvilken en effekt det potentielt kunne have for klimaet og hvilken betydning det får for den måde vi ser på mere miljøbelastende handlinger såsom flyrejser. Og det er også altid super spændende for os at høre, hvad I, vores læsere, gør jer af tanker omkring emnet! 🙂

 3. Pernille

  Uh, interessant emne! Jeg kompenserer selv for min families og mit CO2-forbrug, selvom vi lever så bæredygtigt som muligt. Med i overvejelserne er nemlig at kompensationen dækker både personligt og offentligt forbrug, og særligt det sidste er svært selv at gøre noget ved. Derudover har jeg først set lyset for et års tid siden, og jeg harderfor 30 år bagud på samvittigheden. Så der er vist rigeligt at kompensere for… 🙂

 4. Asta

  Hej – jeg nyder jeres mange artikler om bæredygtighed, men jeg er synes I mangler en ret væstenlig side af kompensation.

  Jeg er selvfølgelig enig i, at man ikke kan købe aflad for så bare at leve som man vil uden tanke for klimaet. MEN ingen af os kan leve CO2 neutralt! Derfor mener jeg, at f.eks. RenSti er en måde hvor på, man får øjnene op for sit forbrug og kan kompensere – men jeg synes bestemt, at der følger en opfordring til at leve mere klimavenligt med og det synes jeg du glemmer her.
  Jeg tror ikke, at de der er ligeglade med klimaet, overhoved kunne finde på at melde sig til f.eks. RenSti.
  Jeg tænker selv MEGET over, hvordan jeg lever, sparer på klimaet hvor jeg kan og kompenserer glædeligt hver måned for at jeg ikke kan undgå – inkl alt offenligt forbrug, jeg ikke selv er herre over.
  Jeg synes, denne artikel har snert af mentaliteten med, at I stedet for at embrace det en person prøver at gøre – så peger man på alt det personen ikke gør.

  • Sustain Daily

   Hej Asta,
   Tak for din meget velovervejede kommentar. Det selvfølgelig helt rigtigt, at man ikke kan leve fuldstændig CO2-neutralt og i den optik er vi sådan set enige i, at man kan – hvis råderummet er der – kan kompensere. Vi er kede af, hvis det lyder som om vi peger fingre af det man ikke gør. Det er på ingen måde det, der er intentionen med artiklen her eller med vores indhold generelt. Intentionen er på ingen måde at pege fingre af nogen – men blot at rejse debat om, hvilken rolle CO2-kompensation spiller – på godt og ondt.

   / Louise

 5. Pia

  Endnu en oplysende artikel fra jeres side. 1000 tak. Indtil nu har jeg personligt kun overvejet at kompensere for at flyve (altså hvis jeg får brug for at flyve igen) og havde ikke tænkt på de andre områder. Lige nu og her tror jeg ikke at vi kommer til at kompensere, men hvem ved for et lille frø er nu alligevel blevet plantet gennem denne artikel og efterfølgende dialog. Jeg tror på at vi skal ændre livsstil og minimere forbruget at de goder, oplevelser mm. som forurener mest og dermed sende et signal til de forurenende brancher om at de må sadle om.

  Tak til jer alle for inspiration og god tone :o)

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *