Back to top

Klimadeprimeret? 5 ting du kan gøre når de negative tanker fylder

Er du også træt af at læse den ene dommedagslignende overskrift om klimaet efter den anden? Kan du somme tider føle, at det hele kan være ligegyldigt, for hvilken forskel gør du overhovedet som ene kvinde? Spekulerer du ind imellem på om du mon er blevet klimadeprimeret?

Så er du ikke alene. Diagnoser som klimaangst og klimadepression er ikke længere ukendte. Selv klimaforskere bliver ramt af vrede og frustration over den miljømæssige situation, vi står over for. Særligt forskerne oplever det som retsmedicinske psykiater Lise Van Susteren kalder prætraumatisk stress; en stresslidelse, der forekommer inden katastrofen eller traumet er indtruffet, men som opstår på baggrund af visheden om, at den er på vej. Hvis du oplever svære, bekymrende tanker og kontinuerlig tristhed vil vi altid anbefale at kontakte en psykolog. Men hvis du i en særligt frustrerende periode søger at slippe ud af de tyngende tanker – så har vi samlet et par råd, der forhåbentlig kan hjælpe dig ud af den negative spiral.

1. Digital detox

For nogen kan det være nødvendigt helt at undgå nyheder i en periode. Det kan hjælpe med at “detoxe” fra overvældelsen af al den ofte negative og destruktive omtale af klimaforandringer og fremtiden. Det fortalte Mathilde blandt andet om da vi interviewede hende om hendes hverdag med klimaangst. I en hel måned undgik hun både nyheder og valgte at unfollow alle på instagram, der skrev om bæredygtighed – også dem, der var positive og inspirerende. Det giver et pusterum, hvor du kan komme ovenpå igen. Det hjælper også med at få skabt perspektiv på, hvad du gerne vil med din bæredygtige rejse og hvad der er vigtigt for lige netop dig og din hverdag. 

2. Håb direkte i din indbakke

At undgå nyheder og andre sociale medier kan være en løsning, men den er for de fleste ikke langvarig. Som Mathilde formulerede det: “Jeg vil gerne nå et sted hen, hvor klima ikke længere er et farligt ord. Hvor bæredygtighed bliver en passion og ikke en frygt.” Har du allerede oplevet håbløsheden og frustrationen over klimaet vil du nemlig også ofte være en person, der gerne vil holde sig orienteret. Så hvis du gerne vil være opdateret, men uden at miste modet fuldstændig, kan det være en idé at krydre dine daglige nyhedsindtag med en lige så stor dosis håb.

Du kan eksempelvis skrive dig op til Verdens Bedste Nyheders nyhedsbrev, hvor der hver mandag vil lande en opsummering af ugens gode nyheder direkte i din indbakke.

3. Opsøg optimismen

Oplever du at blive ramt af mismod over klimaet og miljøet i din hverdag kan det være en god idé at træne din evne til at være selektiv. Selektion kan i visse tilfælde virke som en ensretning, hvor dine synspunkter og din viden ikke bliver udfordret. Men det at kunne kuratere det indhold du læser, de podcasts du hører og de dokumentarer du ser i en kortere eller længere periode kan også være med til at understøtte dig. Det er med til at styrke din motivation og hjælper dig med at finde inspiration, som kan forvandles til konkrete handlinger. Det at kuratere er med til at skabe et større overblik og overskud.

Vi har samlet nogle af vores egne favorit bøger, podcasts og film i vores eget digitale bibliotek, hvor du kan finde masser af inspiration til det næste emne du gerne vil dykke ned i.

4. Gå en tur

Det kan godt være så simpelt. Måske det ikke løser indre konflikter og langvarigt tungsind, men der er flere studier, der peger på, at det at gå en tur både frigiver serotonin og endorfiner. Tilsammen danner de, de såkaldte lykkehormoner og hjælper ydermere med at sænke stressniveauet. I artiklen “Gå dig glad” fra Sustain Yearly Trejde år skriver vi netop om gåturens mange positive effekter. Og det behøver ikke nødvendigvis være en lang tur. En halv times gang om dagen skulle være med til at sænke risikoen for alvorlige livsstilssygdomme og ifølge idrætsfysiolog Morten Zacho giver en daglig gåtur også bedre koncentration, lavere stressniveau og mere naturligt dagslys. Og har du mulighed for at gå et sted, hvor der er masser af natur at kigge på, skulle det sænke blodtrykket og mindske de negative tanker yderligere. Der er altså alle mulige gode grunde til at gå en tur – kort eller lang. Så det er bare med at snøre skoene og sætte den ene fod foran den anden.

5. Find dit grønne fællesskab

Dagens sociale medier kan hurtigt blive et sort hul som du suges ned i – men der opstår også mange muligheder på de mange sociale platforme. Hvis ikke du i din vennekreds kan finde entusiasme for dine nye metalsugerør. Eller du i din familie møder forundring over, at du hellere vil spise den veganske burger frem for den klassiske oksebøf. Så er der heldigvis en masse (faktisk helt utrolig mange!) grønne klimakrigere og hverdagsaktivister på de sociale medier. På facebook finder du grupper som Zero Waste Danmark eller Minimalisme og Købestop, hvor du kan finde gode råd om alt fra affaldssortering til nøjsomhed. Og på Instagram er det blot om at bryde ud af den generte skal og skrive til dem, du synes er seje og vise din opbakning – for måske mangler de også at vide, at de er en del af et fællesskab.

Læs også vores artikel om, hvorfor det er svært at leve bæredygtigt, hvis du ikke oplever opbakning.

 

Vil du gerne vide, hvordan du selv kan være med til at italesætte klimaforandringer og bæredygtig livsstil på en positiv måde, der skaber forandring frem for tungsind? Så anbefaler vi dig at se en TedTalk med norske psykolog Per Espen Stoknes, der taler om hjernens indbyggede selvforsvar og hvordan vi kan lære at tale om klimaforandringer på en konstruktiv måde. Eller du kan tage vores Masterclass: Din personlige bæredygtighedsstrategi, hvor du lærer at stå stærkere i dine egne værdier og dermed også bliver bedre til at formulere dig når du taler med andre om dem og om bæredygtighed i det hele taget.

 

2 comments

 1. Mette

  Åh jeg synes det er svært. Jeg synes nærmere jeg ugentligt bliver ramt af klima vrede. Her går vi og spiser meget lidt kød, køber genbrug, og økologisk, sorterer affald og tænker bæredygtige løsninger i alt hvad vi foretager os og så tør politikerne ikke steppe op Hvorfor h… Er det nødvendigt at klimarådet understreger at klimapolitik skal føres for klimaet og ikke de økonomiske gevinster? Det burde da være logisk – Hvorfor tør politikerne ikke stille krav til landbruget og store virksomheder? Jeg blir Så træt.
  Sorry for surt opstød, men det skulle altså ud…

  • Sustain Daily

   Hej Mette,
   Det er helt ok med surt opstød – vi har nok alle sammen brug for en gang imellem at komme af med vores frustrationer! Og jeg kan kun sige, at jeg forstår dig. Fuldstændig! Men det jeg altid prøver at tænke er, at det netop nytter noget fordi du GØR noget i din hverdag (og bliver ved og ved med at gøre det) – fordi du inspirerer (bevidst eller ubevidst) din omgangskreds, din familie og dine venner. Og hver gang du træffer et valg med dine penge, så fortæller du også virksomhederne og dermed i en vis grad også politikerne, hvad du gerne vil have: nemlig mere bæredygtighed, beskyttelse af vores klima og vores planet.
   Jeg håber det kan hjælpe en lille smule når frustrationerne melder sig. Og ellers kan det netop være godt som du har gjort det nu at opsøge et fællesskab, hvor du kan blive mødt med forståelse for dine frustrationer og opbakning til din videre bæredygtige proces.

   /Louise

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *