Back to top

Klummen: Affald i naturen truer mit helle

Tekst af Anders Vogel, projektleder på Affaldsindsamlingen hos Danmarks Naturfredningsforening

Ind imellem tænker jeg, at der er gået lige lovlig meget logistik, faste rutiner og Outlook-halløj i den i min hverdag – inklusiv en overfladisk pærevælling af twitter-instagram-pinterest-nyheds-scrolling. Selvom det er selvforskyldt, føler jeg mig fra tid til anden fanget i vores meget strukturerede og digitaliserede liv.

Men jeg har et helle, som jeg altid kan søge ud i. Og her kommer så en af de mest fortærskede sætninger i nyere tid: For mig er naturen et frirum. Jeg ved det godt. Det er så dybt banal en bemærkning, at jeg nok kunne vinde en pris for den. Men det er vel i virkeligheden pointen, at naturen er banal og ukompliceret. I naturen glemmer jeg hverdagens tandhjul og det moderne liv for en stund. Jeg føler mig hensat til en anden tid derude, fordi naturen er tidløs. Det giver mig en særlig ro, når det slår mig, at det jeg oplever i naturen også kunne være oplevet af folk for 200 år siden. Dengang var der også skovbryn, vind i trækronerne og lyden af smådyr i krattet. Den følelse af ro finder man ikke andre steder.

Men ofte, når jeg står og føler mig tidløs og Johannes V. Jensen-agtig i naturen, dukker der noget op, der forstyrrer roen. En skinnende coladåse, nogen har kylet fra sig. Et cigaretskod, andre uden nærmere omtanke har knipset væk og overladt til jorden på ubestemt tid. En plastikemballage, nogen har haft mellem hænderne i 2 minutter, som nu flyder i græsset i årevis. Det er måske i overkanten at sige, at det ødelægger min naturoplevelse. Men det formindsker den, og jeg bliver småindigneret. For naturen tilhører os alle sammen – endnu en gammel traver, men ikke desto mindre sand. Den er en af de eneste sande fællesarenaer, og derfor er det ikke i orden, når folk kyler affald i naturen. Det er hensynsløst.

Midt i fortvivlelsen over mit truede helle er den gode nyhed, at der heldigvis findes enormt mange, som frivilligt og med glæde samler affald i naturen for fællesskabet. Det oplever vi i Danmarks Naturfredningsforening, når vi hvert forår afholder Affaldsindsamlingen, som kører på 16. år. Her er skoler, dagtilbud, sportsklubber, foreninger, laug, virksomheder, familier og mange andre med. Tæt på 200.000 danskere plejer at give en hånd.

Grib handsken og vær med

Affaldsindsamlingen 2020 bliver dog en smule anderledes pga. corona-situationen. Men jeg håber, vi kan vende det til noget positivt – og her kommer du måske ind i billedet! Den store indsamling med flokke af glade affaldsjægere skulle være løbet af stablen den 26. april, men er nu udsat til den 19. september. Det betyder imidlertid ikke, at vi ikke også kan samle affald i foråret, som vi plejer – vi kan bare ikke samle ind sammen.

Det eneste det kræver er, at du griber et par handsker og en klar affaldssæk og går en tur med din kæreste eller familie – mange er allerede begyndt at samle affald hist og her, når de er ude at gå tur her i nedlukningsperioden. Når du kommer hjem igen, kan du indtaste jeres fund på www.affaldsindsamlingen.dk. På den måde bliver din enkelt-indsats en del af det officielle samlede landsresultat for 2020. Alt tæller! Du kan også dele billeder og historier fra jeres tur i Facebookgruppen Danmark samler affald.

Jeg håber virkelig, du vil være med. Hvert stykke affald, du samler, redder måske et helle for den næste Outlook-ramte, der kommer forbi.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *