Back to top

Klummen: Fra coronakamp til klimakamp

Coronakrisen har vist os, at hvis vi alle sammen gør en lille indsats, kan vi sammen gøre en stor forskel.

Tekst af Christina Nielsen, senior kommunikationskonsulent i Miljømærkning Danmark

Vi har de seneste måneder fået vendt op og ned på hverdagen. På den ene side har det føltes, som om hele verden stod helt stille. På den anden side har mange af os nok også oplevet det en anelse hektisk at skulle følge med i arbejdsmails, i beskeder på aula, i pressemøder på tv og i strømmen af spørgsmål – om alt fra frokost og frøers liv til frekvensregning og Fabers morgensang – fra éns nye, nærmeste og meget unge kollegaer på hjemmekontoret.

Jeg indrømmer gerne, at jeg indimellem har været frustreret. At jeg ikke har været den bedste udgave af mig selv gennem hele coronaperioden. At jeg har savnet venner, familie og kollegaer, at jeg har været ærgerlig over aflyste koncerter, og at jeg har haft svært ved at matche min søns klassekammerater på en fodboldbane.

Men jeg tror også på, at vi kan lære noget af det meste – og måske mest af alt af modgang. Ikke for at negligere alvoren i en krise, men for at udvikle os som mennesker. De seneste uger har i hvert fald givet mig noget, som jeg gerne vil holde fast i. Først og fremmest et nærvær og en kreativ tilgang til forskellige udfordringer.

Jeg håber, at vi også som fællesskab har lært noget, som vi vil holde fast i. Vi er fra den ene dag til den anden blevet tvunget til at ændre adfærd på mange områder. Og vi har vist, at vi sammen kan mere, end vi hver især troede var muligt. Vi er nemlig lykkedes med at gøre en forskel ved at stå sammen – endda hver for sig. Det skal vi huske på, når vi sammen skal forholde os til en af de næste store udfordringer: klimaet.

Lad os bruge det, vi har lært

Vi ser ikke dagligt grafer over, hvor meget gletsjerne er smeltet, hvor meget indlandsis der er forsvundet, og hvor meget verdenshavene er steget. Og politikere fortæller os ikke, hvordan vi dagligt skal agere for at bremse klimaforandringerne. Derfor mærker vi ikke klimakrisen lige så akut som coronakrisen. Perspektivet for klimakrisen er ganske vist også længere, men konsekvenserne er enorme. Og vi er nødt til at stå sammen om at bremse klimaforandringerne. Men hvordan gør vi, og hvordan kan jeg – og du – bidrage?

Det kan vi bl.a. ved at holde fast i nogle af de vaner, som vi har opbygget i coronaperioden. De fleste af os har arbejdet hjemme. Og for mange har det fungeret forbløffende godt. Sparet transporttid har givet ekstra arbejdstid eller tid til en frisk gå- eller løbetur i løbet af dagen. For mange har det også sparet CO2 – og måske har hjemmekontoret endda været mere effektivt end arbejdskontoret til nogle opgaver.

Mange har også haft gode erfaringer med at flytte fysiske møder til fx Teams eller Skype. Fordelen ved online-møderne er ikke kun, at man på den måde kan være sammen – hver for sig. Det sparer også rejsetid, rejseudgifter og ikke mindst CO2.

Med hvad så med ferierne – kan vi også droppe flyturene der? Det er ikke nogen helt ny debat. Men det er en debat, som vi nu har fået nyt perspektiv på. Mange fik ufrivilligt aflyst deres vinterferie eller påskeferie. Og jeg føler med dem, der havde sparet både penge og ferie sammen til et af deres livs store rejser her i foråret. For rejser er godt. De udvider vores horisont, de lærer os noget om, hvem vi er, de lærer os om fremmede kulturer, og de fylder os med god energi og stærke minder. Men måske kan vi faktisk godt nøjes med færre flyrejser. Den voksende trend med at tage toget på ferie tyder på det. Og selv om sommerferien for de fleste af os kommer til at gå til fx Bornholm, Langeland og Fanø i stedet for Bali, Langkawi og Firenze, vil ferien forhåbentlig stadig byde på smukke steder og store stunder. Måske mærker vi endda lidt mere ro, fordi vi giver os selv lidt mere lov til at slappe af, når vi ikke er rejst om på den anden side af jorden. Og måske giver det os muligheden for at dvæle lidt mere ved den seneste udlandsrejse frem for kun at drømme om den næste. Det er nok det, de fleste af os har gjort de seneste uger – tænkt med taknemmelighed på den seneste rejse og dermed suppleret forventningens glæde med erindringens glæde.

Vores forbrugsvaner er i den grad også blevet udfordret i coronaperioden. For mange lukkede butikker har gjort det lidt besværligt at finde en ny kjole eller en ny stol. Til gengæld har det måske inspireret til at sy en gammel kjole lidt om eller teste, om den kunne bruges på en ny og kreativ måde. Og til at male eller ombetrække den gamle stol. Resultatet har været flere gode miljøvalg og mere kreativitet.

Også i mange køkkener har der været lagt op til kreativitet. Jeg har virkelig nydt at have god tid til langsomme retter og tid til at afprøve nye opskrifter. Men også at have tid til at eksperimentere nye retter frem af rester eller få ingredienser. Retter, der sparede os for en handletur, eller som reddede nogle madvarer fra at ende i en biospand. Mere af det og mindre madspild.

Vi har lært – og er blevet mindet om – mange ting, som har hjulpet os med at takle coronakrisen. Mange af dem kan vi også bruge til at takle klimakrisen. Og selvom noget af det måske bare er små ting, skal vi huske og tro på, at hvis vi alle sammen gør en lille indsats, kan vi sammen gøre en stor forskel.

Bidrag til et mindre klimaaftryk med Svanemærket

Det er lige præcis også den mulighed, som Svanemærket giver os forbrugere. Det lille grønne mærke gør det nemlig enkelt for os at vælge blandt de miljø- og klimamæssigt bedste produkter. At gøre den lille forskel, når vi vælger mellem varer.

Coronakrisen er global – det samme er klimaudfordringen. Og når der skal findes løsninger, er det nødvendigt, at vi ser holistisk på problemstillingen og tænker hele vejen rundt. Det er netop grundstenen i Svanemærket. Mærket ser på hele produktets livscyklus – fra de råvarer der bruges til produktet, og den måde det produceres på, til måden vi bruger produktet og i sidste ende skiller os af med det på. For skal et mærke guide til de miljø- og klimamæssigt bedste produkter, er man nødt til at tænke hele vejen rundt – en betragtning, som i øvrigt er helt umulig for os forbrugere selv at foretage.

Samtidig reducerer Svanemærket klimabelastningen uden at gå på kompromis med sundhed, biodiversitet, kemikalier og ansvarlig brug af jordens begrænsede ressourcer. Det synes jeg – ikke bare som medarbejder hos miljømærkerne, men også som en helt almindelig forbruger – er en rigtig vigtig pointe. For hvad hjælper det, hvis vi løser klimaudfordringen, men til gengæld mister vores biodiversitet og får et samfund fuld af skadelige kemikalier?

Svanemærket stiller mange forskellige krav, der gavner klimaet. Kravene afhænger af, hvilket produkt der er tale om. Men generelt kan man sige, at jo større klimabelastning en produktgruppe har, des strengere og mere omfattende klimakrav lever produkterne op til. For nogle produkter vil det være gennem krav til de råvarer, der bliver brugt, mens det for andre produkter vil have større effekt at stille skrappe krav til energiforbrug og energieffektivitet.

Svanemærket har også fokus på at forlænge produkters levetid, fx ved at stille krav til reparerbarhed og kvalitet. For jo længere liv, et produkt får, des færre ressourcer og des mindre energi er der brug for til at producere nye produkter. Mærket har ligeledes fokus på genanvendelse. For ved at bruge genanvendte materialer til at fremstille nye produkter – og ved at sende materialer fra udtjente produkter videre til brug i nye produkter – sparer vi både råvarer og energi.

Der er brug for mange redskaber og indsatser til at løse klimaudfordringen. Og et af de oplagte redskaber er Svanemærket, da vi ved, at ca. 45 % af klimabelastningen kommer fra produktion og forbrug. Som forbrugere kan vi nemt bruge Svanemærket til at gøre en lille forskel i hverdagen – ligesom vi kan med de gode vaner, vi har tillært os eller er blevet mindet om under coronakrisen. Så lad os ikke kun se de seneste måneder som det forsømte forår – lad os også se det som en lektion i gode vaner. Og lad os sammen bruge vanerne som våben mod både corona og klimaforandringer.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *