Back to top

Klummen: Har du et minut? Så kan du være med til at redde Danmarks natur

Der er rigtig mange ting, du kan gøre i hverdagen, der redder verden en lille smule. Sortere dit affald, spare på energien i din bolig, vælge økologi i supermarkedet og bruge din cykel eller offentlig transport i stedet for privatbilen. Men der er noget andet, der om muligt kan gøre en endnu større forskel nemlig, at du handler sammen med andre.

Tekst af Sanne Liv Lembrecht Buggeskov, digital redaktør for Danmarks Naturfredningsforening

Jeg har personligt aldrig interesseret mig for politik. Selvom jeg arbejder for Danmarks største grønne NGO, så er det der med finanslovsforhandlinger, forståelsespapirer og symbolpolitik ikke min kop te – politik er teknisk, det tager lang tid at beslutte ting, og det er så fyldt af ord og så fattigt på handling. Med andre ord, forstår jeg godt, hvorfor der ikke er live transmissioner fra debatten i folketingssalen, som du streamer i din frokostpause. 

Men desværre er det sådan, at du bliver nødt til at være en smule politisk, hvis du vil bidrage til et mere bæredygtigt Danmark. Det er godt, at du praktiserer en bæredygtig livsstil med affaldssortering og lignende, og at du har en bæredygtig identitet, der kan smitte af på dine venner og familie, men du kan gøre meget mere end det – sammen med andre.

I Danmarks Naturfredningsforening forsøger vi at give alle mulighed for at engagere sig i at skabe et mere bæredygtigt Danmark. Det gør vi bl.a. ved at skabe et folkeligt pres på politikerne. Via underskriftsindsamlinger har vi eksempelvis fået beskyttet Danmarks kyster mod at blive fyldt med sommerhuse ud til vandkanten, fået et forbud mod at bruge bidræbergiften neonikotinoider på raps og et forbud mod at sprøjte med sprøjtegift tæt på vandboringer og dermed minimeret risikoen for sprøjtegift i drikkevandet.

Og lige nu er vi i gang med at forsøge, ad politisk vej, at få beskyttet naturen og truede dyr på landet. Det er her, du kommer ind i billedet.

Hjælp de truede dyr fra din sofa

Hvis du selv kommer fra landet, eller hvis du har kørt på motorvej gennem Danmark, så har du med garanti bemærket, hvor mange marker, der er? Faktisk er over 2/3 af Danmark marker. Men du har måske også bemærket, at der mellem markerne, står træer, buske og andet grønt, der deler landskabet op i mindre bidder? I modsætning til markerne, så er alt det levende, der vokser imellem dem, natur.

Lige præcis den natur har Danmarks Naturfredningsforening sat os for at bevare, fordi den er livsvigtig for flere truede dyr. Og vi har brug for politiske tiltag for at kunne redde dem.

Det er sådan, at der er i dag er over 4.000 arter af dyr og planter, der er i fare for helt at forsvinde fra Danmark – på kort eller længere sigt. Heriblandt arter af flagermus, ugler og vilde bier.

Ved at engagere dig politisk i et minut, kan du være med til at beskytte nogle af de truede dyr og insekter, der lever ude på landet i Danmark. Det kan du helt konkret gøre ved at skrive under på www.beskytnaturen.dk. Beskyt naturen er en underskriftsindsamling, der har til formål at presse politikerne til at beskytte den natur, der vokser mellem markerne, og dermed beskytte arter som kirkeugler, natugler, bredøret flagermus og gravand.

Det tager dig et minut at skrive under, bekræfte din underskrift og dele budskabet på sociale medier. Og fordi det er politik, så kan det få helt enormt stor betydning for naturen og dyrene. Også selvom det tager tid.

Ud over underskriftsindsamlingen er vi i løbende kontakt med de vigtigste politikere. Lobbyarbejde (gys – endnu et politisk begreb!) er effektivt, fordi politikerne umuligt kan vide alt om konsekvenserne for Danmarks natur af deres beslutninger. 

For et par måneder siden, da jeg skulle være med til at forme et stillingsopslag, havde vi en snak om, at man som medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening bør have politisk tæft. Endnu et politisk begreb fremsat af en politisk intelligent person, min direktør, og der sad jeg og tænkte, at jeg jo ikke selv har så meget som et milligram politisk tæft. Men øjeblikket efter oversatte han begrebet til noget, jeg bedre kunne identificere mig, nemlig samfundssind. At man er interesseret i samfundet og dets udvikling i den rigtige retning.

Jeg tror og håber, at du kan spejle dig i det. For politik handler netop om samfundet, om alle de store spørgsmål (og alle de store problemer), der skal løses. Derfor sorterer jeg mit affald, cykler mine børn i børnehave, køber økologi og skriver under på alle de underskriftsindsamlinger, der giver mening for mig og for det Danmark, jeg gerne vil give videre til mine børn.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *