Marts måneds udfordring: Skift elselskab

Glædelig 1. marts! Månedens udfordring er at skifte elselskab. Det er en bæredygtig vane, som arbejder for sig selv – helt uden, at du skal vedligeholde den, når først du har skiftet. Hvad er bedre end det?

Uanset hvor mange elpærer vi har skiftet, bruger vi alle sammen strøm – og den strøm kan ligeså godt være så grøn som muligt. Vidste du, at du kan få strøm udelukkende fra nyere danske vindmøller, være med til at bevare regnskoven eller give solcellelamper til Uganda gennem dit strømforbrug? 

Det kan virke utilgængeligt at skulle skifte elselskab, men det er faktisk både simpelt og gratis. Vælger du at få strøm gennem et elselskab, der garanterer 100% vedvarende energi, vil du ikke mærke forskel på strømmen derhjemme – ingen kommer og skifter dine stikkontakter eller din eltavle. Du vil derimod vide, at den mængde strøm, du forbruger, bliver produceret af eksempelvis vindmøller eller andre former for vedvarende energikilder.

Hvad sker der, når jeg skifter elselskab?

Dit elselskab er forhandler af strøm og en slags mellemmand mellem dig, netselskabet der ejer det lokale elnet, og elværket der producerer strømmen. Du køber strømmen hos elselskabet, der køber den mængde strøm, du bruger, hos elværket. De kan derfor garantere, at de kun køber strøm, der er produceret med eksempelvis vedvarende energikilder.

I praksis kan man ikke adskille “grøn” og “sort” strøm i elnettet. Der er altså ingen garanti for, at strømmen i netop din kontakt er grøn. Men du kan sørge for, at der bliver købt strøm fra grønne kilder, der svarer til dit forbrug.

Sådan skifter du elselskab:

1) Find dit aftagenummer. Det står typisk på din elregning, og ellers kan du få det oplyst hos dit nuværende elselskab.

2) Gå ind på www.elpris.dk. Vælg “Klimavalg” og sammenlign priser og koncepter hos de grønne elselskaber, der dækker dit område. Når du har besluttet, hvad du vil skifte til, tilmelder du dig. Dit nye elselskab sørger for resten af det praktiske.

3) Aflæs din elmåler, når du bliver bedt om det.

Vil du vide mere? Det Økologiske Råd har lavet en guide til Grønt Elvalg, hvor de har undersøgt forskellige tilbud og delt dem ind i Klasse A til C baseret på deres effekt.

Tekst af Rebecca Kaagh Nordbo, foto af Emma Slebsager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *