3 bæredygtige idéer fra Heartland som andre events kan lære af

I slutningen af maj drog vi afsted til Sydfyn for at kigge nærmere på den smukke, sydfynske Heartland Festival, som trods sin unge alder allerede er blevet et etableret navn på den danske festivalscene. Vi tog afsted med et særligt formål – at gå på opdagelse blandt festivalens bæredygtige tiltag, som andre events kan lade sig inspirere af. Her er, hvad vi fandt.

Området omkring Egeskov Slot dannede slut maj/start juni rammen om dette års Heartland Festival – en festival, der siden 2016 har budt på musik, live talks, kunst og (masser af) mad. Heartland Festival arbejder desuden indgående med deres bæredygtige profil (ligesom stadig flere af landets festivaler gør det) og det er tydeligt at se, når man går rundt på festivalpladsen, hvor naturlige materialer spottes overalt på pladsen, ligesom de mange økologiske madboder frister de mange festivalgæster.

Vi har udvalgt de tre bedste tiltag, som andre events, store såvel som små, kan lade sig inspirere af:

Den lokale, økologiske mad

80% af alt det mad, der bliver serveret på Heartland Festival, er lokalt. Langt størstedelen af råvarerne kommer fra fynske grossister ifølge Heartlands kommunikationschef Janne Villadsen. Den lokale, fynske Albani-øl serveres i langt størstedelen af boderne, ligesom der også findes et udvalg af specialøl flere steder på festivalpladsen. Asparges og gulerødder var nogle af de råvarer, som festivalen ikke kunne anskaffe nok af, og derfor måtte transporteres til festivalen fra andre dele af landet. Derimod undgår festivalen bevidst at servere udenlandske råvarer som eksempelvis avocadoer, som er fløjet hertil. Den bevidste og selektive tilgang til, hvilke råvarer, der bliver solgt på festivalen, synes vi er så sejt, og vi ser frem til at se, om det i fremtiden også kan have indflydelse på, hvor meget oksekød – eller kød generelt – der bliver serveret på festivalens store og ambitiøse madscene.

Affaldssortering

Overalt på pladsen står der såkaldte recycling-stationer, hvor gæsterne bliver opfordret til at sortere deres affald. Således bliver pap, vinflasker, pantflasker og madaffald sorteret, og det er ét af de tiltag, der giver virkelig god mening på en festivalplads med op til 20.000 mennesker, hvor der bliver produceret enorme mængder affald på kun få dage. Det er samtidig én af de lavthængende frugter, som ikke kræver mere end at stille flere affaldsspande samme sted, og et af den slags tiltag langt de fleste events hurtigt kan implementere.

Bæredygtige materialer til dekoration

Europaller, trællebænke og halmballer brugt som bænke, blomsterdekorationer bestående af smukt ukrudt, som udgør en hyggelig borddekoration og lyskæder med gamle lampeskærme, der giver en eventyrlig stemning. Interiørdelen på festivalen er tænkt bæredygtigt hele veje igennem – og ikke mindst kreativt – og det er en fornøjelse af se, at less is more-filosofien kan se så godt gennemført ud på en stor festival som Heartland. De bæredygtige og naturlige materialer er et gennemgående element, hvor størstedelen af dem kan pilles ned igen og bruges på ny næste år.

Og så håber vi på at genbrugelige glas ser dagens lys næste år på Heartland Festival. Folkene bag Roskilde Festival, Tuborg og Plastic Change har som bekendt indført et nyt genanvendelsessystem for glas, der bruges til de fleste drikkevarer under Roskilde Festival, og som kan blive vasket og genanvendt op til 25 gange. Denne var ikke nået til Heartland i år, men mon ikke, systemet når til Heartland Festival næste år? Det håber vi.

 

 

Tekst af Ditte Hedegaard Davidsen. Foto af Johanne Stenstrup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *