Stofpose eller ej?

Stofposen, som vi jo ellers er meget glade for her på Sustain Daily, har for nyligt fået hug i en undersøgelse fra DTU bestilt af Miljøstyrelsen samt en efterfølgende artikel fra Politiken. Undersøgelsen fra DTU konkluderer, at plastikposen faktisk er et bedre valg, da “stofposer belaster miljøet langt mere ved produktionen, fordi bomuldsproduktion kræver mange ressourcer og lægger beslag på et stort areal”.

Tekstil- og særligt bomuldsproduktionen er ikke ligefrem kendt for at være klassens miljø-dukse. At stofposerne er resourcekrævende er derfor ikke en overraskelse. Men at en stofpose i almindeligt bomuld skal bruges 7.100 gange og en stofpose i økologisk bomuld 20.000 gange, før de CO2-mæssigt er bedre alternativer end plastposen, kom alligevel bag på os. Og så enkelt er det heller ikke. Flere eksperter har i hvert kritiseret tallene, hvilket du kan høre om i denne podcast fra Radio24syv, hvis du vil.

Har du også overvejet, om stofposerne fremover skal vælges fra til fordel for eksemplaret af plast? Så husk, at der findes en tredje mulighed. At tekstilindustrien er miljøbelastende, er nemlig ikke et argument for at bruge mere plastik, men nærmere en god grund til at skubbe på for at forbedre tekstilproduktionen og se sig om efter andre – og bedre – alternativer i mellemtiden. Hertil hører også at bruge det, du allerede har! Læg dine stofnet i de tasker, du bruger til dagligt, så du undgår at skulle købe nye poser, når du er ude at handle. Og overvej at sige “nej tak”, næste gang du bliver tilbudt en stofpose, hvis du i forvejen ejer det, du har brug for.

Sådan laver du dit eget stofnet

Står du og mangler en stofpose, har vi en løsning klar til dig, der falder helt i tråd med marts måneds udfordring. Sy dit eget stofnet! Det et af de letteste DIY-projekter at gå i gang med og et godt sted at starte, hvis du gerne vil træne dine sy-færdigheder. Stoffet kan du nemt finde i genbrugsbutikker, hvor blandt andet sengetøj sælges til småpenge.

Køber du stoffet brugt, skal der hverken bruges plads eller ressourcer til at dyrke nyt bomuld – og dit stofnet vil derfor have minimal klimabelastning. Du kan ovenikøbet finde mange fede farver og mønstre, der gør dit stofnet helt unikt. Og du bestemmer helt selv, hvor stor nettet skal være, og hvilken længde hankene skal have.

Start med at sy to firkanter sammen, og sy derefter to lange tuber, som bliver sat fast som hanke. Voilà! Har du brug for hjælp? Så findes der et hav af opskrifter på stofnet, muleposer og “totebags” på nettet. Start for eksempel med dette enkle model. Vil du gerne undgå at sy, kan du også nemt forvandle en gammel t-shirt til et stofnet.

Hvad tænker du om hele debatten?

Tekst af Rebecca Nordbo, illustration af Johanne Stenstrup.

10 Comments

 • Hej sustain daily,
  Jeg er virkelig overrasket! 7100 gange! Jeg tænkte på, om I måske havde en forklaring på hvordan en økologisk stofpose er mere forurenende end en konventiel stofpose? Artiklen skriver nemlig at “en stofpose i almindeligt bomuld skal bruges 7.100 gange og en stofpose i økologisk bomuld 20.000 gange, før de er bedre alternativer end plastikposen”
  Mvh. Mette

  • Hej Mette, ja det er ret vildt! Og et virkelig godt argument for ikke at købe nyproducerede tekstiler, hvis man kan undgå det. Det højere tal for stofnet i økologisk bomuld skyldes, at den økologiske bomuldsproduktion kræver mere plads og ofte mere vand end den konventionelle. Men husk at undersøgelsen ikke ser på forurening bredt set, men kun på CO2-udledning – den økologiske produktion forurener mindre, hvis man ser på andre parametre som fx pesticider.

 • Super fedt, at i tager Politikens artikel op på Sustain daily! Men jeg må lige tilføje at det kun er på nogle punkter at stofposer får hug. Der er stadig rigtig mange gode grunde til at vælge plastik fra. Jeg ville anbefale at sy dem selv eller at købe dem, som er lavet af genbrugs plast

  • Ja, det er nemlig to rigtig gode råd! Man kan også købe dem brugt eller ganske simpelt gå i gang med at bruge alle dem op, som man allerede har liggende 🙂

 • Ja, resultatet var lidt et chok 😐
  Jeg har syet en pose selv af en gammel dug fra genbrug, men jeg tror også at T-shirt tasken skal afprøves. Det kunne blive en lækker sommermodel. Tak fordi du delte opskriften 🙂

 • Tak for,at I følger op på disse artikler. Efter at jeg havde læst det, sad jeg tilbage med en irriterende fornemmelse af, at der manglede en hel masse info og at der var en agenda om, at sætte plastik i et bedre lys. Der blev kun taget udgangspunkt i danske forhold, hvilket gør konklusionerne meget snævre og ja, bomuldsdyrkning er problematisk. Vi er gode til at sortere affald i DK, men det halter gevaldigt mange andre steder i verden, hvilket jo bl.a. resulterer i de store plastikøer i havene. Hvis man laver egne poser som I skriver, eller der produceres af “deadstock fabric”, må det alt andet lige være bedre for miljøet. Og så behøver poserne jo ikke nødvendigvis syes af bomuld, andre materialer kunne jo være relevante – som f.eks. badeforhæng, gardiner, møbelstof, kasseret sejldug osv. Så endnu engang tak for Jeres engagement <3

 • Jeg synes slet ikke rapporten er nuanceret nok. Udgangspunktet er jo, at al plastikken ryger til forbrænding, og stofposerne ligeså, når de ikke bruges længere. Det er er jo ikke altid sådan det går, og så forurener plastikken vores natur. Desuden kan tekstilfibrene jo genbruges. Der tages heller ikke højde for at plastik fremstilles af ikke-fornybare ressourcer, hvorimod bomuld/hør/hamp/bambus jo netop er fornybare. Og det er meget snævert kun at kigge på bomuld når der findes mange andre endnu mere bæredygtige tekstiler. Jeg synes det er misvisende kun at se på CO2-udledning, og jeg kunne frygte at folk glemmer det store perspektiv og netop huske på, at bæredygtighed er meget mere og andet end CO2-niveauer…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *