Hvad ville du gøre, hvis du selv kunne bestemme?

Efteråret er for alvor i gang, og det er på mange måder en sæson for forandringer og nye begyndelser. Vi er vendt tilbage fra sommerferien og startet på hverdagen igen, måske med nye ambitioner og målsætninger, måske endda i helt nye omgivelser. Efteråret er nemlig også sæson for studiestart, og for rigtig mange rimer studiestart på at flytte hjemmefra.

At flytte hjemmefra er den ultimative løsrivelse og selvstændighedsprøve – tidspunktet, hvor du for alvor kan sige farvel til dine forældres husregler og skabe ordentligt plads i dit liv til dine egne værdier. Så mange af vores handlinger, valg og vaner er påvirket af de mennesker, vi omgås med. Når man bor hjemme, har ens forældre unægtelig en stor påvirkning på dette. Det er typisk dem, der køber ind, bestemmer aftenens menu og køkkenskabenes indhold, vasker tøj og vælger rengøringsmidler. Mange kan nok nikke genkendende til, at der kan ligge en vis frustration i at leve med andres regler, hvis ikke de stemmer overens med det, man selv ville have gjort. Det kommer indimellem til udtryk for os, der forsøger at leve mere bæredygtigt. Måske kender du også følelsen af at opgive forslaget om vegetarisk aftensmad eller skraldesortering på forhånd ved tanken om den strøm af uforstående blikke, brok og umotiverede far-jokes, du nok vil blive mødt af?

Men hvordan ville du egentlig gøre, hvis du helt selv kunne bestemme? At flytte hjemmefra er et springbræt til at få ryddet op i sine overbevisninger og gransket sine værdier – for hvornår har du nogensinde mere frihed til at leve som du vil, når du ikke har andre end dig selv at tage hensyn til? Det kan være let at skyde skylden på uforstående forældre, som bestemte det meste, men når man begynder på livet som “voksen”, med alt hvad det rummer af opture og nedture, følger der også et vist ansvar for egne handlinger med. Det lyder måske mest af alt som en byrde, men det behøver det ikke at være – at tage stilling gør det nemlig nemmere at prioritere og træffe beslutninger i det daglige.

Så måske er det nu, du skal springe ud i flere kødfrie dage, købe det svanemærkede vaskemiddel og sige nej tak til sølvpapir og plastikposer, som bare ophober sig i en skuffe! Det smarte ved at implementere de grønne vaner fra start af er nemlig, at de bliver status quo for, hvordan tingene bliver gjort i dit nye hjem. Ved at træffe nogle beslutninger og omlægge vaner tidligt i dit nye, udeboende liv, slipper du for den svære omstilling, der ofte høre med, når først de mindre gode vaner har lagt sig fast.

Noget andet, der ofte fylder, når man flytter hjemmefra, er den økonomiske situation. Bankkontoen har det sjældent bedre end hos den hjemmeboende, og der er typisk nogle økonomiske vaner, der skal kigges efter i sømmene, når månedlige regninger og husleje bliver et faktum. Nu har du heldigvis den rette anledning til at tænke over, hvad du egentlig kan og vil bruge dine penge på. For det går ikke altid op både med økologiske varer i indkøbskurven og et stort shoppebudget. Så hvad er vigtigst for dig? Det fede ved at leve bæredygtigt er, at det faktisk stemmer ret godt overens med et SU-budget! At være mindfull omkring sine penge og sit forbrug er en god start, og når man stopper med at købe nye kjoler til hver unifest, så slipper man typisk også for bekymringer om, hvordan man dog skal fylde køleskabet sidst på måneden. En bæredygtig livsstil stemmer altså rigtig godt overens med at flytte hjemmefra, og jo før, du får indført de grønnere vaner, jo nemmere bliver det faktisk at holde fast i dem!

Tekst af Caroline Frederiksen, foto af Johanne Stenstup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *