5 ferier uden fly

Sommeren er lige om hjørnet, og den rimer på ferie! Vi er vilde med sommerferie, for den fylder os med ro, overskud og fornyet energi. Men ferien er ofte en af de helt tunge poster, når det kommer til klimapåvirkning og CO2-udslip – i hvert fald, hvis den byder på en flyvetur.

Heldigvis er der masser af fede ferieformer, du kan kaste dig ud i uden at skabe ekstra CO2-udledning. Selvom det nogle gange kan synes som det letteste og – sørgeligt nok – billigste valg at klikke et par flybilletter til Sydens sol hjem, behøver det altså ikke at være besværligt at planlægge en bæredygtig ferie.

Vi har samlet vores 5 bedste bud på bæredygtige sommerferier uden fly. Der er både er noget for dig, som elsker at planlægge, researche og være aktiv, og dig, som ikke har lyst til at løfte en finger, både før og under ferien.

Cykelferie

Cykelferien splitter vandene. Nogle ser den som den hyggeligste ferieform med flashbacks til barndomsminder, mens andre ikke ligefrem forbinder motion med det at holde ferie. Ikke desto mindre scorer cykelferien mange point på bæredygtighedsskalaen, og så er det en skøn måde at komme vidt omkring og få set andre dele af vores hjemland.

Alt, det kræver, er din jernhest, en rute og nogle overnatninger undervejs – for eksempel på vandrehjem, i Airbnb’s, på campingpladser eller hos venner og familie.

Vores tip:

Overvej grundigt, hvor langt du vil cykle hver dag. Hvis ikke du vil nedlægge lange daglige distancer, så er det en god idé at vælge ruter, hvor der er en masse at se undervejs. 30-40 km tager nemlig overraskende kort tid at cykle, og så er det fedt at være i et område, hvor der er ting at opleve.

Har du derimod planer om at få en hel masse kilometer i benene, så tænk over, hvor få ting du faktisk kan klare dig med. Når først du er afsted og har ondt i både ryg og ben over at slæbe ekstra vægt, så virker det der ekstra par sko pludselig ret unødvendigt.

Læs også: Månedens udfordring: Cykl en tur

Interrail

Interrail er for dig, der elsker at lægge masser af tid og energi i at planlægge din sommerferie, og for dig, som ønsker at komme ud over Danmarks grænser og opleve andre kulturer.

Hvis ikke du kender konceptet, så går det ganske enkelt ud på, at du køber en interrail-billet med en varighed på alt fra 15 dage til en hel måned, som giver dig adgang til at rejse frit rundt med tog i hele Europa. Du kan lave den helt store plan hjemmefra, eller tage det day by day. Og så vil vi gerne lige aflive myten om, at interrail kun er en ferie, der går an, hvis du har sabbatår eller stadig er i dine start 20’ere. Interrail er for alle!

Vores tip:

Interrail byder på en nærmest uoverskuelig mængde muligheder, så tag dig god tid til at gøre dig tanker om, hvilken slags tur, du gerne vil have ud af det – både drømme og økonomi kan hurtigt løbe løbsk, hvis ikke du har forventningsafstemt med dig selv og dine rejsemakkere inden afgang.

Staycation

Da du i sin tid flyttede til din by, gjorde du det sikkert med et væld af tanker om alt det, du skulle opleve og bruge byens muligheder til. Men hurtigt går der hverdag i den, og alle de gode intentioner forsvinder – sammen med tiden til at besøge det der interessante museum, den nye roste café eller den lokale strand, der egentlig ikke ligger længere end en god cykeltur væk.

Det er en staycation heldigvis den perfekte ferie til at gøre op for – det går nemlig ud på at holde ferie i din egen by!

Læs også: Opdag din by

Vores tip:

Sørg for at planlægge alle de ting, du gerne vil lave i din staycation. Skriv dem ned på en liste, undersøg hvilke ting, der sker i byen, køb billetter til de events, du gerne vil til, og lav planer. Ellers kan det hurtigt gå som i hverdagen – intentionerne er gode, men man vågner idéforladt og får ikke besøgt andet end den vanlige gårute og det lokale supermarked.

 

Vandreferie

Er du klar til at snøre vandrestøvlerne og prøve noget nyt? Vandreferie er den mere langsomme pendant til cykelferien og den totale modsætning til interrail og staycation. På en vandreferie kommer du helt væk fra byen og ud i naturen, og der er flere skønne ruter i Danmark at vælge mellem.

Tag for eksempel et kig på Camønoen, der med sine 175 km bringer dig hele Møn rundt, eller Hærvejen, der snor sig op gennem hele Jylland. Du sammensætter selvfølgelig selv din rute, alt efter hvor langt du vil gå, og hvilke ting du gerne vil opleve undervejs.

Vores tip:

Selvom vandreferien opfordrer til en minimalistisk oppakning med kun det mest nødvendige, skal man ikke undervurdere vigtigheden af, at de få velvalgte medbringelser er af høj kvalitet. Et par gode vandrestøvler kan være din bedste ven, og en rygsæk der gnaver din værste fjende. Find ud af, hvilket udstyr du mangler i god tid – så er der nemlig gode chancer for at finde tingene brugt.

Læs også: 5 ting du kan låne

Indtag din mormors gæsteværelse

Kan du huske dengang du var barn, og din sommerferie bestod i at blive “passet” hos din mormor?

Nogle gange skal der ikke mere end nye omgivelser til, før ferien føles fuldendt, og med en travl hverdag med masser at se til, kan det være ren luksus at komme væk hjemmefra, uden at skulle forholde sig til en helt masse nyt. Så fat røret og hør din mormor, far eller tante, om ikke du må indtage deres gæsteværelse i nogle dage – selv som voksen er der noget hyggeligt ved at komme “på ferie” hjemme hos familien.

Vores tip:

Tag på biblioteket, og lån en ordentlig bogstak til din sommerferielæsning – og pak al realitetssans langt væk, når du går og snuser blandt de mange bogreoler. På den her slags ferie er der kun tid, og findes der noget bedre end at samle en høj (og måske urealistisk) stak bøger, man ikke kan vente med at stikke snuden i, så snart ferien begynder?

Som du kan se, er der masser af muligheder for en mere bæredygtig sommerferie. Her på redaktionen kan vi også anbefale at kigge nærmere på sejlferier, tage på festival eller besøge en storby, så længe du vælger toget frem for flyet derhen.

Lige meget hvilken slags ferie du vælger, så glem ikke at pakke de gode, grønne vaner, når du pakker kufferten. De er lette at komme fra, når man kommer ud af de vante hverdagsrammer, men de gør hele forskellen.

Vi håber, du føler dig inspireret til at tage på en bæredygtig sommerferie i år. Har du allerede nu planlagt, hvilken type ferie, du vil kaste dig ud i? Del det gerne med os i kommentarfeltet, så vi kan inspirere hinanden!

Tekst af Caroline Frederiksen, fotos af Johanne Stenstrup, model fine Zoe fra Professional Wild Child.

GemGem

6 Comments

  • Dejligt inspirerede – jeg var slet ikke klar over at der var noget, der hedder staycation. .. det lyder allerede langt mere eksotisk 🙂

  • Jeg kan virkelig anbefale højskole-ferie! Jeg skal afsted for fjerde gang denne sommer…. Der er så mange højskoler, der tilbyder korte kurser med masser af forskelligt indhold. Feks skal jeg på en højskole med bæredygtighed som tema 🙂

  • Dejlig og opløftende artikel 🙂
    Jeg vil lige nævne Øhavs-stien på Sydfyn og øerne, samt Klokkefrøstien – en kortere vandrerute langs den Østfynske kyst.

  • Sommerhusferie i Danmark, er blevet vores ynglingsferie, hvor vi alle kan tage toget til og vores gamle hund kan være med (og ikke sidde “fængslet” i en trist hundepension). På ferien besøger vi steder der sælger lokale råvarer og får både en oplevelse og klimavenlig aftensmad 🙂 To vandretips jeg endnu ikke selv har prøvet men gerne vil, er Fjordstien rundt om Roskilde og Issefjord og at vandre på stranden fra fx Hundested til Helsingør og sove under stjernerne med bølgeskvulp. Rigtig god bæredygtig sommer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *