Genveje til julefred

December måneds udfordring er at stoppe op og nyde. At gøre mere af det, der gør dig glad, og mindre af det, der ikke gør. Men hvordan gør man lige det?

Alle er forskellige, og vi har ikke opskriften på Den Rigtige Måde at nyde julen. Men hvis du oplever, at der er mere julestress end julefred eller mere forventningspres end hygge, kan du måske have glæde af et par tips, vi har samlet. De er en slags genveje til at finde tilbage i øjeblikket, når hovedet snurrer af planer og dagene flyver forbi. Brug dem, der giver mening for dig, og ignorer bare resten!

Kig dig omkring og observer, hvor du er – lige nu. Hvad lægger du mærke til? Hvordan lugter der, hvilke lyde er der? Hvad oplever du, som du før har overset?

Gør plads til ”mig-tid” i kalenderen, hvordan det end ser ud for dig. Er det en god kop te, et afsnit af din yndlingsserie, godt selskab eller alenetid? Det kan hjælpe at sætte tid af i kalenderen til en ”ø”, hvor du kan lægge andre ting væk og bare være.

Sæt tempoet ned helt konkret ved at bevæge dig langsommere. Tag tid til hver en bevægelse og skru ned for farten. Hvis vi føler os stressede, bliver vores bevægelser ofte hurtige og forjagede – ved at sænke tempoet kan vi skabe ro i både kroppen og sindet.

Træk vejret og mærk, hvordan luften udvider dine lunger og maven spiler sig ud. Hold vejret, og giv så slip. Mærk luften forlede din krop og hold igen vejret lidt, inden du tager en indånding mere. Gentag et par gange og mærk, hvordan det påvirker dig – nogle gange er det ligefrem til at mærke, hvordan systemet øjeblikkeligt slapper af.

Sig nej tak til de aftaler, du ikke har plads og lyst til. Et nej til én ting giver mere plads til andre ting. Vi har et yndlingscitat fra Søren Ulrik Thomsens fine bog Det værste og det bedste, som lyder: ”Det bedste er at gi op omsider / og pludselig mærke det hele begynde”.

Er du god til at få taget pauser? Skriv endelig dine bedste tricks i kommentarfeltet. At leve bæredygtigt handler nemlig også om at mærke efter og stoppe op, før travlheden får helt overhånd.

Artiklen er skrevet af Rebecca Kaagh Nordbo og illustreret af Signe Rosenkrands.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *