10 bæredygtige vaner

At ændre hverdagsvaner kan være temmeligt uoverskueligt, for hvor er det bedst at starte, når det handler om bæredygtighed? Og hvor kan du gøre den største forskel? Alene tanken om de mange muligheder kan virke afskrækkende. Men når vi taler om bæredygtighed, handler det om de mange små bække, for du kan sagtens gøre en forskel allerede i dag. Derfor har vi lavet en guide med 10 steder, du kan starte! God fornøjelse!

bæredygtighed

1. Spis flere grøntsager
De fleste af os kunne godt smide flere gulerødder på tallerkenen. De er i øvrigt i sæson nu! Hvis de grønne sager ikke er din livret, kan du nøjes med at sætte dem i fokus et par dage om ugen. Er du storforbruger og grøntelsker, så sæt dig ind i, hvad der er i sæson, og spis efter det.

2. Genanvend og sorter
Undersøg hvilke affaldskategorier, din kommune henter, og start der. Næste skridt kan være at undersøge, om din lokale genbrugsstation kan tage endnu flere ting som fx haveaffald eller blød plast. Til sidst kan du måske se kritisk på alt, hvad du anser som skrald: Syltetøjsglas kan bruges som madpakkebeholdere, metaldåser kan bruges til små potteplanter, og gammelt tøj kan klippes op til klude. Bæredygtighed handler også om at tænke ud af boksen!

bæredygtighed

3. Hav et stofnet i tasken
Du ved sikkert godt, at plastikposer er dårligt for verden, men husker du stofnettet? Et godt tip er at finde alle dine net frem, folde dem sammen og putte et i hvert af dine tasker – så har du altid et net på dig, hvis du husker at folde det sammen og putte det tilbage i tasken, når du har brugt det.

Husk dit stofnet

Hvorfor er det så svært at huske sit stofnet? I oktober måned udfordrer vi os selv og dig til at huske et stofnet – hver dag. Se mere på https://sustaindaily.dk/livsstil/zero-waste/oktober-maaneds-udfordring-husk-dit-stofnet/.

Slået op af Sustain Daily i 2. oktober 2016

 

4. Sig nej tak
Det er ikke kun høfligt, det er også godt for miljøet! Et godt sted at starte er at sige nej tak til reklamer. Hvis du føler dig modig, kan du prøve at sige nej tak til værtindegaver eller din farfars aflagte slips, hvis de alligevel bare ender med at fylde i skufferne.

bæredygtighed

5. Rejs med tog, bus, båd (og fyldt bil) i stedet for fly
Flyrejser udleder store mængder drivhusgasser højt oppe i atmosfæren. Tør du planlægge din næste rejse uden fly? Togture kan være rolig fordybelsestid eller et eventyr med venner, og busser rundt i Europa er stadig ganske billige, hvis man blot leder lidt. Hvis fly er den eneste mulighed, er en direkte rute at foretrække, da afgang og landing er de værste CO2-udledere.

6. Tal om klima og del dine tanker
Emner som bæredygtighed og klima virker store og uoverskuelige, fordi vi ikke snakker om dem til hverdag. Men hvad hvis vi gjorde? Hvis du leder snakken ind på bæredygtighed, rykker det måske noget i dem, du snakker med, og måske taler de så med andre. Et godt sted at starte kan være de sociale medier. Har du haft succes med at ændre en hverdagsvane, så tal om det her. Dine handlinger kan inspirere andre og være med til at afmystificere klimadebatten.

bæredygtighed

7. Spis på tallerkener
Hvor end du kan komme til det, så spis på service, der kan bruges igen og igen. Hvis du er på café, så bed om et glas i stedet for et plastikkrus. Hvis du spiser i kantinen, så vælg en tallerken frem for en plastikbøtte. Det kan være en lille ting bare at sige nej til en plastik gaffel, når du henter take-out, men selv dét er et aktivt valg, der sikrer mere bæredygtighed.

8. Brug penge på oplevelser
Hvad skal du vælge: En ny kjole eller to kopper økokaffe og en tur i biffen? I et klimaperspektiv er det kaffen og biografen, der vinder – der bruger du primært dine penge på at købe arbejdskraft, ikke ting.

bæredygtighed

9. Lån ting af andre
Har du brug for en boremaskine? Så bank på hos naboen, før du kigger Silvans tilbudsavis igennem. Skal du til bryllup? Så find din kjole eller skjorte i en vens skab. Og hvis du mangler en god bog, så husk, at du har alverdens bøger til rådighed på biblioteket.

10. Hav sex, gå en tur, syng en sang
Der er så mange ting, vi gør i vores hverdag, som handler om forbrug. Men vi er mere end forbrugere – vi er mennesker, kærester, venner, borgere og bare os selv. At lave ting, som ikke kræver andet end dig, dine yndlingsmennesker og måske lidt natur at gå ud i, er i sig selv et lille opgør med forbrugssamfundet. Kan du finde på andre aktiviteter, som ikke kræver “ting” for at være sjove? Så er du godt på vej mod mere bæredygtighed!

Hør Søs Bjerres bedste tip til at leve mere bæredygtigt her:

Sys Bjerres bedste tip til bæredygtighed

Har du læst vores interview med Sys Bjerre? Hun har droppet københavnerlivet til fordel for livet i et kollektiv på Stevns, hvor hun går op i at leve bæredygtigt og tage sig tid til tingene. Se hendes bedste bæredygtige tip i videoen og læs det fulde interview lige her:https://sustaindaily.dk/debat/interviews/sys-bjerre-kig-ud-ad-vinduet-det-er-ren-nydelse/

Slået op af Sustain Daily i 24. september 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *