5 ting du skal vide om papir og tryk

postkort sustain daily 1

Sustain Daily har fået 1000 postkort sponsoreret af GP-TRYK A/S og Zeuner Grafisk, og jeg besøgte trykkeriet i Aarhus og opdagede 5 overraskende ting omkring tryksager.

Jeg gik og troede, at papir var noget af det ondeste i verden, og at vi skulle skynde os at overgå til et digitalt og papirløst samfund. Som papirelsker og bogethusiast er jeg glad for at være blevet klogere, og kan med glæde sige, at det papirløse samfund ikke er det bedste fremtidsscenarie.

1. Alle tryksager med papir fra Europa kommer fra bæredygtigt skovbrug.

Jeg troede, at bæredygtigt skovbrug var noget vi skulle være ekstra opmærksomme på, når vi valgte tryksager, men det viser sig at EU reglerne netop på dette område er ret stramme – og de nordiske regler endnu mere. Det betyder, at der skal plantes et træ, for hvert træ der fældes. I Skandinavien vokser den samlede mængde skov lige nu.

FSC mærket er en sikkerhed for bæredygtig skovbrug, men alle tryksager med skandinavisk papir kunne i princippet certificeres. Det kræver dog en del papirarbejde, og efterspørgslen er ikke så stor. Men det er det samme papir, der bruges til alle opgaver.

2. Det er let at finde et svanemærket trykkeri – men også vigtigt

Stort set alle trykkerier i Danmark lever op til svanemærkets krav, fordi trykkeribranchen ikke er så giftig, som man måske skulle tro. Det betyder, at de samme kemistandarder som vi sætter for vores vaskepulver og shampoo, også er overholdt ved foldere og bøger trykt i Danmark.

Hvis trykkeriet er svanemærket, gælder det som regel at alle tryksager der fra, ligegyldigt om de bærer certifikatet eller ej.

3. Trykkeribranchen har generelt gode arbejdsforhold og er overenskomstdækket

Fordi det meste er automatiseret, kræver trykkerier i Danmark ikke mange hænder i forhold mængden af tryksager. Men derfor er det også vigtigt, at de, der arbejder, ved hvad de laver. Måske derfor er branchen godt organiseret, eller måske fordi det er et traditionelt fag. Under alle omstændigheder er det rart at vide, at man sender en opgave videre til dygtige og fair betalte personer.

4. Papir er en vedvarende resource

Det siger måske sig selv, men er en vigtig pointe. Som sagt dyrkes der i Norden mere skov end der ryddes, og papir kan ses på samme måde som korn eller rapsolie: En resource som, hvis vi bruger den ansvarligt og med omtanke, kan forny sig selv.

Det er en myte, at papir er en stor årsag til rydning af regnskoven. Alle der har set Cowspiracy ved måske godt, at det er soyaproduktion og palmeolie, som er nogle af de helt store problemer i forhold til regnskoven, men hvis nogen stadig var i tvivl, kan det siges, at kun 11% af træ verden over bruges til papir, og det meste af det kommer IKKE fra regnskoven.

5. Fremtiden vil betyde mere specialtryk og færre husstandsomdelte reklamer

Da jeg spurgte, om trykkeribranchen generelt var ved at forsvinde, og vi ville overgå til digitalt, blev der rystet på hovedet. Både til information og reklame ser de hos GP-TRYK A/S og Zeuner Grafisk en stor fremtid inden for papir og tryk. Mange foretrækker nemlig stadig at læse på rigtigt papir.

Fremtiden for trykkeribranchen betyder måske færre tryksager generelt, men flere der faktisk bliver læst. De arbejder nemlig på kun at trykke det, der er brug for, og lave små oplag af specielle tryk frem for store oplag af ulæste tryksager. Selvom produktionen ikke belaster miljøet så meget, som man kunne tro, er det stadig en opgave i fremtiden at sikre, at dét, der trykkes, bliver læst.

postkort sustain daily 2

Generelt blev jeg meget overrasket over besøget hos trykkeriet, både over de gode forhold, men også over, at det virker til, at standarden i Danmark og Europa er høj. Hvis du står og skal lave en tryksag, anbefaler vi 100 % at du laver den hos et dansk trykkeri, da det er din bedste sikkerhed for et miljøvenligt produkt.

Sustain Daily har fået 1000 postkort sponsoreret af GP-TRYK A/S og Zeuner Grafisk. De er trykt på papir fra bæredygtig skovbrug og er svanemærkede. Vores postkort er desuden trykt via puljetryk, som er en metode, hvor man bruger mindre ressourcer for hver enkelt tryksag, fordi man trykker flere forskellige opgaver på samme ark. GP-TRYK A/S og Zeuner Grafisk er specialiseret i netop dét. Læs mere omkring trykkeriets miljø politik og tiltag i denne flyer.

4 Comments

 • Jeg har ikke selv brugt dem endnu, men jeg vil også anbefale trykkeriet KLS Grafisk Hus, som er Cradle-to-cradle certificeret – alle deres tryksager er 100% nedbrydelige 🙂

 • Hej Lene
  Dejligt, du anbefaler miljøcertificerede tryksager.

  Du skal være OBS på, at det private, amerikanske koncept, Cradle to Cradle, anses af Grakom i Danmark, for at have en selektiv tilgang, til vurderinger af ikke umiddelbart sammenlignelige parametre. Så de prioriteringer der er udvalgt, er ikke nødvendigvis foretaget på baggrund
  af livscyklusanalyser. Kravene til certificeringen af et produkt er som følge der af, heller ikke nødvendigvis baseret på en objektiv og verificerbar analyse af, hvor gode eller dårlige de er for miljøet.

  Hvis du gerne vil have et overblik over certificeringer i den grafiske branche, kan du finde dem på disse links:

  http://www.grakom.dk/media/2140/genanvendelse-af-tryksager-20150921.pdf
  http://www.grakom.dk/media/2142/tryksagens-miljoepraestation-20150921.pdf

 • Godt at få kastet lys over det her emne – så tak for det! 🙂 Hvordan forholder det sig egentlig med trykmetoder til tøj/tekstiler idag – ved I noget om det? Er det blevet lige så miljøvenligt og er der gode alternativer her også – eller er det stadig noget af det der sviner meget? Ellers kunne det måske være en artikel idé til senere 😉 Og så thumbs up til jeres platform – det har I gjort godt 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *