Find vej i mærkejunglen

Du kender sikkert Svanemærket og det røde Ø. Men hvad betyder FSC, og hvad er forskellen på officielle og private mærkningsordninger? Denne mærkeguide gør det lidt nemmere at finde rundt i mærkejunglen og regne ud, hvad du kan kigge efter, hvis du vil handle miljøvenligt eller ønsker at undgå parfume i din læbepomade.

Økologi

Ø-mærket: Af officielle mærker kender vi i Danmark først og fremmest det røde Ø-mærke. Varer med Ø’et er blevet kontrolleret og godkendt af de danske fødevaremyndigheder. Er udenlandske varer pakket og kontrolleret i Danmark, kan de også blive mærket med Ø’et, hvis de lever op til kravene. Der tale om en frivillig mærkningsordning.

Det grønne blad: Det grønne blad er EU’s officielle økologimærke. Mærkningen er obligatorisk, hvorfor du i Danmark ofte finder det i kombination med Ø-mærket.

EcoCert: EcoCert er en privat fransk organisation. Økologimærket har med tiden bredt sig til hele verden, og du finder det blandt andet på fødevarer, kosmetik og tekstiler.

GOTS: Global Organic Textile Standart (GOTS) er den globale standart for økologiske tekstiler, og den du skal lede efter hvis du vil have økologisk tøj og tekstil. Det tager den også hensyn til kemikalier i det færdige tekstil, miljø og social ansvarlighed i produktionen.

I Tyskland er det officielle økologimærke BIO, i Norge er det Debio, og i Sverige tager den private mærkningsordning KRAV højde for sundhed, dyrevelfærd, social ansvarlighed og klimapåvirkning.

Miljø

SvanemærketSvanemærket er det nordiske miljømærke, som indikerer, at et produkt er et af de mindst skadelige inden for sin kategori. Der tages højde for hele produktets livscyklus, altså både udvinding af råmaterialer, produktion, brug af produktet og hvad der sker, når det bliver smidt ud.

Blomsten: Blomsten er EU’s miljømærkningsordning og svarer til det nordiske Svanemærke.

Du kender måske først og fremmest Svanemærket og Blomsten fra dine rengøringsmidler, men faktisk findes de to mærker på mere end 13.000 produkter og serviceydelser, fx plejeprodukter, møbler, fjernsyn, kaffefiltre og hoteller.

Rainforest Alliancen: Den grønne frø, som primært findes på kaffe, te og kakao, fokuserer på miljø og dyr i verdens regnskove, og tager også hensyn til social bæredygtighed.

FSCFSC står for Forest Stewardship Council og er det eneste internationale mærke for ansvarlige og miljøvenlige træ- og papirprodukter. Finder du det på et produkt, betyder det, at det brugte træ er groet, fældet og behandlet ansvarligt for mennesker og miljø, og at der plantes nyt træ som kompensation.

Sociale mærkninger

Fairtrade: Fairtrade-mærket tager hensyn til miljømæssig og social bæredygtighed ved at arbejde for, at bønder og plantageejere får en fair pris for deres varer, mens de samtidig skal leve op til en række miljøkrav. I Danmark er mange Fairtrade-varer også udstyret med det røde Ø. Fairtrade-mærket er særligt kendt fra kaffe og chokolade, men du kan også få tekstiler, som er Fairtrade.

Energi

EU’s energimærke: EU’s officielle energimærke viser elektriske produkters energiforbrug på en skala fra et A+++ til D. En række produkter såsom fjernsyn og køleskabe er forpligtet til at anvende mærket. Derudover findes det også på bygninger og biler.

EnergyStar: EnergyStar-mærket kan du falde over, når du ser nærmere på dit IT-udstyr. Det er en officiel energimærkningsordning, der kontrolleres af EU og EPA, som er USA’s miljøstyrelse.

Mærker for kemikalier

Den Blå Krans: Vil du undgå parfume og forskellige tilsætningsstoffer i dine plejeprodukter, kan du vælge at gå efter Den Blå Krans, der er Astma Allergi Danmarks allergimærke.

Tiltro til tekstiler: Tiltro til tekstiler-mærket (som også kaldes Oeko-tex) leder dig uden om visse kemikalier i tøj og tekstiler. Det skal ikke forveksles med et økologi mærke, men er et godt pejlemærke i forhold til potentielt skadelige stoffer.

Tekst af Anne Fürstenberg, foto af Emma Slebsager.

2 Comments

  • Super informativt indlæg! Det kan være lidt forvirrende at finde ud af, men det er meget rart at have info samlet et sted og endda temmelig overskueligt.
    Noget helt andet jeg kom til at tænke på – hvor opdriver man metalklemmer som den på kaffeposen på første billede? Det ligner lidt en tøjklemme og tænker den kunne bruges til mange funktioner. 😀

    • Hej Sarah. Tak skal du have, det er dejligt at det kan bruges 🙂 Klemmen i metal er købt for nogle år siden i en butik, der hedder Notre Dame i København – og de er nemlig super anvendelige til alt muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *