Undgå madspild i påsken – og resten af året

Der skal i hvert fald ikke mangle noget. Sådan er mentaliteten hos de fleste når de har inviteret venner eller familie til middag. Og det forstår vi godt, for vi vil gerne have, at vores gæster bliver mætte og har fået lov at smage lidt af alt det, de gerne vil have fra middagsbordet. Realiteten er bare den, at rigtig meget mad går til spilde. Særligt under højtiderne.

Vi har tidligere italesat december og julen som den mest problematiske tid når det kommer til madspild. Men ifølge tal fra NGO’en Stop Spild af Mad stiger danskernes indkøb i påskeugen med 24% og madspildet for samme uge ender på svimlende 279 millioner kroner.

Det er altså ikke kun midt i julehyggen, at maden ryger i skraldespanden. Årsagerne er til gengæld stort set de samme. Vores forslag til at mindske dit madspild i påsken er derfor de samme som vi juletiden – og kan i og for sig gøre sig gældende som inspiration til hver eneste middag eller fest som du går og planlægger i løbet af året.

Dine gæster spiser mindre end du tror

En sikker tommelfingerregel er, at du skal beregne cirka 500-700 gram mad inklusiv brød pr. person til din påskefrokost eller din kommende middag. Ofte spiser mænd dog en smule mere end kvinder. Regn derfor med cirka 2-4 skiver rugbrød og 1-2 skiver franskbrød pr. person, og husk at skære det ud i takt med, at det bliver spist – så undgår du at brødet bliver tørt.

Tænk kvalitet frem for kvantitet

Det kan virker sværer at smide mad ud, som du nøje har udvalgt og brugt længere tid på at lave. Tænk derfor over, at servere mindre, men bedre mad for dine gæster. Vælg lækre, lokale råvarer, som er i sæson og kræs om det. Brug tid på at planlægge og forberede retterne et par dage i forvejen, så du kan få fremtryllet nogle lækre retter til dine gæster.

Anret retterne i mindre portioner

Tit kan det være en fordel, hvis du sætter maden ind på bordet lidt ad gangen. Prøv også at tænke i at lave flere forskellige retter, hvor du kan genbruge dine råvarer så de bliver brugt op. På den måde ender du ikke med en halv broccoli, lidt slatten salat og et runkent æble som du ikke ved, hvad du skal bruge til.

Et helt klassisk tip er også, at du bruger mindre tallerkener, når du anretter maden. Anret maden pænt og enkelt. Desuden kan dine gæster ofte spise mere af de første retter end af de sidste. Derfor kan det også være en god idé at tænke over hvilken rækkefølge, du serverer dine retter.

Lav en (mad)plan for resterne

Uanset hvor grundigt du forsøger at beregne, hvor meget mad dine gæster spiser, så kan du næsten ikke undgå at stå i en situation, hvor der alligevel er lidt mad til overs. Og ligesom resten af året, så kan du gemme resterne.

Selvom det på nogen kan virke mærkeligt, så er kan det være en rigtig god idé at organisere dit køleskab. Arranger resterne og de tilbageværende råvarer i den rækkefølge de helst skal spises, så du hele tiden har det fulde overblik. Dagen efter den festlige middag kan du nemt kigge ind i køleskabet og lave en madplan for de rester, der er tilbage i køleskabet. På den måde kan retterne også få nyt liv sammen med en frisk salat, nybagt brød eller noget helt tredje.

Og har du alt for mange rester tilbage efter middagen (eller kan du bare ikke overskue at skulle spise det samme mad 5 dage i træk) så spørg dine gæster om ikke de vil have lidt med hjem. Det siger de sjældent nej tak til.

 

 

Får du en masse frokostgæster i påsken og har du allerede planlagt menuen? Eller har du andre gode madspild-tips?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *