5 skarpe til Mads fra TagTomat

April måneds udfordring er at få jord under neglene, og hvad er en bedre måde at gøre det på, end at dyrke dine egne spiselige planter? Det er præcis, hvad firmaet TagTomat hjælper dig med – uanset om du har en stor have eller den allermindste altan.

Vores influencer Kirstine fra Plantesmilet har besøgt Mads, ildsjælen bag TagTomat. Hun har spurgt til, hvordan det hele startede, og hvordan det lille firma kombinerer planteglæde med genbrugsglæde. Her er fem skarpe til Mads – du kan læse det udvidede interview inde på Plantesmilet bagefter.

Hej Mads! Hvad laver I hos TagTomat?

I bund og grund laver vi oplevelsesøkonomi kombineret med produktion af selvvandende plantekasser, så man kun skal vande en gang om ugen og kan sidde og drikke kaffe i stedet. Og så arbejder vi meget med at bruge genbrugsmaterialer. Fx en genbrugt isboks, som vi har pakket ind i andensorteringsegetræ, så den bliver til en køkkenkasse til krydderurter.

Eller fx vores svampeboks af en genbrugt mælkekarton fra Coffee Collective, som vi samler ind og vasker her ude bagved. Og så putter vi økologisk halm i, som er podet med østershattemycelie. Når du så skærer hul på, kommer der svampe ud. Som mange måske har erfaret, er det svært at dyrke svampe. Vores produkt har 99,99% succesrate.

Så alt fra forbrugerprodukter, hvor folk giver 99 kr. for en liter halm, til at indrette tagterrasser for store firmaer, til at lave skolehaveprojekter for Københavns og Frederiksberg Kommuner, til at vi lige har været i Herning Messecenter og indrette 400 m2 byhave for Økologisk Landsforening.

Hvad er din egen baggrund?

Jeg er uddannet arkitekt, men skulle måske have været tømrer. Selvom vi så nok ikke havde siddet her. Jeg sagde mit arkitektjob, hvor jeg arbejdede med byplanlægning, op, fordi jeg savnede at lave noget med hænderne. TagTomat voksede så ud af en fotoblog.

Jeg bygger meget af mit arbejde på min erfaring som foreningsmenneske. Jeg har altid været formand for ting og arrangeret gadefester.

Man kan sagtens have en virksomhed og tænke på andet end profit. Sidste år havde vi et overskud på 14.000, efter jeg og mine fire ansatte fik løn. Vi er gået fra at være fint betalte akademikere til at gå for håndværkerløn – og har aldrig haft det sjovere! 

Kan det betale sig rent økonomisk at upcycle materialer?

Ja og nej. En ny isboks, som den vi bruger i vores køkkenkasser, koster fire kroner. At vaske en isboks koster 20 kr. Men du kan ikke sælge en køkkenkasse baseret på en ny isboks for 549. Fortællingen er upcycling! 

Er der forskel på at sælge jeres produkt på Nørrebro, hvor vi sidder nu, og i Herning, hvor I lige har været på messe?

Nej, alle synes, det er fantastisk med vores plantekasser, der står flotte hele året med buske og kål. Man kan sige, at der er tre ting, der samler Danmark på tværs af sociale og politiske skel: Øl, fodbold og TagTomat!

Hvad er historien om jeres nye så- og priklemuld?

Det er et Champost-produkt, som vi har leveret faglig sparring på og er med til at promovere. De har et godt produkt, der er produceret i Danmark, og vi kan godt lide, at de arbejder på at udfase spagnum.

Vind muld til dine planter

Uanset om du bor på Nørrebro eller Herning, har vi en lille gave til dig. Vi udlodder nemlig 2 sække af TagTomats nye muldsamarbejde med Champost. Perfekt til dig, som vil have lækker økojord under neglene. Deltag ved at skrive en kommentar herunder med dit bedste tip til at gro spiselige planter. Vi finder vinderen på lørdag den 28. april.

9 Comments

  • Jordskokker giver kæmpe udbytte. Jeg satte nogen slatne rester fra en bakke økoskokker i jorden og høstede spande af lækre jordskokker. Højbede kan nok være en god ide for at begrænse dem lidt, mine voksede for vildt.

  • Gen-plantning af diverse grønsags-“rester” er verdens sejeste måde at gro nye planter på – bladselleri-stumpen, toppen af tomatskiver og mangosten har jeg alle fået til at lykkes. Måske skal en avocado plantes i lækker økojord?

  • Pas på kulden i foråret. Vær ikke for ivrig med at plante de sarte tomater og agurkeplanter ud på friland allerede i den første forårssol bare fordi du vil have jord under neglene. Vent til mist/slut maj. Jeg glæder mig.

  • Bedste gro tip er helt klart feldsalat/vårsalat, det spreder sig som bunddække, som kan høstes næsten året rundt, undtaget i blomstrings perioden. Her bliver du næsten selvforsynende på salat og det er en rigtig lækkert salatype (istedet for den kedelige icebergsalat)

  • Købe tomatfrø og dyrk den helt fra bunden, at have dem i et solrigt vindue i stuen så man kan plukke løbende og få duften ind er ret fantastisk ☺️

  • Eksperimenter! Plant både det hurtigvoksende og det mere langsommelige, så er det sjovere at vente på (: fx lidt karse og andet mikrogrønt, ved siden af forspirede grønsager.
    Og – dyrk det du elsker at spise!

  • At bruge muslingeskaller i stedet for f.eks. lecakugler. Det gælder selvfølgelig alle planter der har brug for dræn 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *