Dyrk selv derhjemme

At høste noget, du selv har dyrket, er fedt. Heldigvis er det ganske ligetil og kan sagtens lade sig gøre, uanset om du har en vindueskarm, en altankasse eller et jordlod, en villahave eller et helt landsted. Det er nu, du skal i gang med at forspire, hvis du vil have tomater på altanen og basilikum i vindueskarmen hele sommeren!

Forskellige planter har forskellige behov og er på den måde ikke så ulig os mennesker. Dog har de det til fælles, at de har brug for fire ting – lys, varme, vand og næring – og har du styr på dem, skal det nok lykkes for dig. Vi har samlet et par eksempler på planter, der er lette at give sig i kast med, og et par tips til at komme godt i gang.

Krydderurter

Krydderurter er gode at dyrke selv, da man som regel ikke bruger så meget af gangen og de fylder ret lidt. Urter som basilikum og koriander kan let dyrkes fra frø og trives godt i en solfyldt vindueskarm (eller i sol og læ i haven) med masser af vand. Timian og rosmarin og andre mere træagtige urter kan stiklingeformeres (eller købes som planter), holder i mange år og kan høstes fra igen og igen. Mynte og citronmelisse er enormt flittige og trives godt de fleste steder – og så dufter de dejligt!

Drys af hvidløg og ingefær

Savner du lidt anderledes, smagfuldt grønt kan hvidløg og ingefær (jep, dem du normalt køber) sættes i jord og dyrkes. Sæt et par fed hvidløg i jorden, og vent til de spirer. De grønne skud kan klippes af og spises som drys. En ingefærknold delt i mindre stykker, kan plantes og sætter også spiselige skud med en lækker ingefærsmag. Bedst er det, hvis den allerede er begyndt at spire lidt – ellers skal du sørge for at der er en “dut” (eller “øje”) på hver knold.

Til salatskålen

Vil du dyrke noget, der er mere “mad” i, kan både salat og radiser dyrkes indendørs og på altanen. Så salaten løbende i mindre portioner, så du har frisk salat hele sommeren. Begge dele kan gå i stok, hvis de får det for varmt. Det vil sige, at de går i blomst og begynder at smage bittert – så husk at høste i tide, med mindre du vil samle frø til næste år!

Tomater og agurker kan også dyrkes både indendørs og udendørs. Afhængigt af varianten kan de dog fylde meget. “Red Robin” er en god, kompakt tomattype, der bliver 30-40 cm høj og laver mange små, smagfulde tomater. Andre varianter kan blive op til 2 meter høje og skal bindes op. Tomater har brug for ret meget vand i løbet af sommeren, så husk at alliere dig med en tomatpasser, hvis du rejser væk på sommerferie. Det samme gælder chili og peberfrugt – de bliver dog knap så store og passer derfor bedre i de fleste vindueskarme.


Kom godt i gang

 1. Planter vil gerne gro, de skal bare have de rette omstændigheder for at lykkes – og det har de brug for din hjælp til. Så husk de fire ting: lys, varme, vand og næring.
 2. Beslut dig for, om du vil dyrke planter fra frø eller skyde genvej og købe færdige planter hos en planteskole. Det er sjovt at starte planter helt fra frø og følge hele processen, men det tager længere tid og en del omhyggelighed, mens planterne er helt små. Krydderurter købt i et supermarked kan som regel overleve, hvis du sørger for at dele dem i mindre portioner, men de er ikke dyrket til at leve et langt liv i din vindueskarm i de små potter, de kommer i.
 3. Vælg et sted med meget lys for at give dine planter de bedste betingelser. Har du sået frø er det vigtigt, at jorden holdes fugtig (ikke våd!), mens de spirer. Tørrer de ud under spiringen, vokser de ikke videre.
 4. Stort set alt kan bruges til at dyrke i. Du behøver ikke at investere i en masse udstyr for at dyrke selv. Det vigtigste er, at jorden hverken bliver for tør eller for våd. En beholder med små huller i bunden og en underskål fungerer godt.
 5. Husk at vande dine planter! Planter skal have vand for at leve – ligesom os. Vand fra bunden i en underkop, så rødderne søger nedad. Det giver mere robuste planter. Alternativt kan du lave din egen selvvandende potte.
 6. Ikke alt vil lykkes! Hvis dine planter visner, fordi du har glemt dem, da du tog på ferie, eller de løber i stok på grund af for meget varme, så tag det som en oplevelse og prøv igen til næste år. Det er de færreste dyrkere, for hvem det hele lykkes. Brug det som en anledning til at finde ud af, hvorfor det glippede, og bliv klogere på at dyrke (bare lidt af) din egen mad.

Har du planer om at dyrke noget selv i år? Eller er du måske allerede gået i gang?

Tekst af Rebecca Kaagh Nordbo, foto af Rebecca Kaagh Nordbo og Emma Slebsager.

4 Comments

 • Sjovt at læse dette indlæg netop som jeg har været henne og købe læggekartofler til mine nye kartoffelpotter! Derudover har jeg planer om at få gang i både tomater, timian, persille og purløg i min minihave, som skal i brug for første gang 🙂
  Tak for altid spændende og relevant indhold!

 • Tak for tippet med de lidt mindre tomatplanter! Jeg har før fået planter som blevet 2 meter høje, og da jeg ikke har et drivhus, er de blevet stående længe inde i stuen og fyldt alt for meget. En plante på 30-40 cm ville være nemmere at finde plads til!

  • Det var så lidt! Der er trods alt grænser for, hvad man har plads til i stuen og på altanen, og sådan nogle tomatplanter kan jo som du skriver blive kæmpestore. Held og lykke med tomatdyrkningen i år!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *