Zero waste bryllup: Hvordan gør man?

Mød Kirsten og Michael! De bor i Vanløse med deres lille søn Eik, har et hus med egen have samt drivhus og prøver altid at købe lokalt ved blandt andet at handle honning hos en af naboerne. Med andre ord forsøger de at leve et bæredygtigt liv. Da parret blev forlovet, virkede det derfor naturligt at gøre brylluppet så zero waste som muligt. For som Kirsten siger: ”Et bryllup med 87 gæster er en begivenhed, som hurtigt kan blive en stor belastning for miljøet”.

De første skridt

Ønsket om en bæredygtig livsstil – og siden et bæredygtigt bryllup – blev født, da Kirsten læste Bea Johnsons bog Zero Waste Home. ”Jeg fik øjnene op for, hvor meget affald der bliver produceret og har efterfølgende forsøgt at lægge vores livsstil om herhjemme”, siger Kirsten og fortsætter med at fortælle, hvordan hun og hendes lille familie mindsker deres affald i hverdagen; de komposterer, køber genbrug, bruger stofbleer og undgår helt produkter lavet af plastik.

En fuldstændig zero waste livsstil kan dog virke temmelig overvældende, og Kirsten og Michael startede i det små ved at skifte plastikindkøbsposer ud med stofnet. For ifølge Kirsten tæller hver eneste lille ændring: ”Jeg tror på, at det er vigtigt, at så mange som overhovedet muligt begynder at tænke zero waste i dagligdagen – og der skal ikke så meget til. Alle små ændringer tæller i det store affalds-regnskab”.

Genbrugsgaver og hjemmelavede drikkevarer

Brudeparret ønskede sig et bryllup, der var uformelt og uden for mange traditioner. En fest, hvor folk kunne komme, som de er. Kirsten og Michael bad gæsterne kun om én ting: gaverne skulle være fri for plastik og måtte meget gerne stamme fra genbrug. Derudover forsøgte de at stå for mest muligt selv.

Parret havde lejet en hytte hele weekenden, hvor der blev inviteret til kaffe, kage og uforpligtende samvær i det flotte vejr efter vielsen. Gæsterne havde også mulighed for at overnatte efter nattens festligheder og Kirsten og Michael havde sørget for hjemmelavet morgenmad til alle dagen efter.

Borddekorationerne blev lavet af træskiver skåret af vindfællede træer, glas, fundet i den lokale genbrugsforretning, blev brugt til fyrfadslys og konservesdåser blev forvandlet til vaser med afskårne blomster, grene eller andet af naturens egen pynt! Drikkevarer såsom rabarber- og hyldeblomstsaft samt æblejuice lavede parret selv (Tip: Æblejuice er oplagt til dit efterårsbryllup og kan blandes op med danskvand og gin for en frisk drink til dine gæster!).

Maden er en stor del af et bryllup og selvom det virker som en stor opgave, så kan der være mange fordele ved at sammensætte og lave din egen menu. Hvis du laver maden selv, kan du tage højde for årstidens grøntsager og samtidig snige dine yndlingsretter ind. Eller du kan bede dine gæster om at tage en ret med i stedet for en gave, så bryllupsmiddagen bliver et storslået sammenskudsgilde. På den måde sparer du tid og kræfter, samtidig med at brylluppet bliver mere intimt ved at involvere gæsterne.

5 tips til et zero waste-bryllup

Vil du selv holde et mere bæredygtigt bryllup? Så kan disse fem tips hjælpe dig med planlægningen:

  1. Udnyt dit netværk. Har du en tante, der har en enorm samling af duge, som du kan låne? Eller har dine forældre service nok til alle gæster?
  2. Gem dine konservesdåser! Pil etiketten af og brug dem som vaser til blomster og grene. Bordpynt kan generelt nemt laves på zero waste manér, og der findes en masse inspiration på blandt andet Pinterest.
  3. Find glas i genbrugsbutikker og sørg for, at gæsterne kan genkende deres glas – for eksempel med et lille navneskilt. Så kan glassene genbruges hele aftenen.
  4. Hvis der er en masse rester tilbage, kan gæsterne tage det, der snildt kan holde sig, med hjem i genanvendte beholdere.
  5. Tænk i pluk-selv pynt! Gå på jagt i naturen i dit nærområde – og lad dig endelig ikke afskrække af årstiden. Dit bryllup kan inspireres af og pyntes i sæsonens natur, hvad end det er med forårsblomster, sprøde sommergrene eller vinterens fineste røde bær.

Kirstens bonustip: Være tro mod jer selv: ”Husk at det er jeres dag, og i sidste ende er det jer, der skal kunne se tilbage på dagen og være tilfreds”.

Har du nogle gode zero waste tips til hverdagen, ferien eller festen? Del dem i kommentarfeltet eller tag #sustaindaily på dine zero waste Instagrambilleder.

Tekst af Louise Thustrup, foto af Andreas Raun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *