Back to top

Månedens udfordring i november: Langsomt forbrug

Køber du noglegange bare for at købe?

I Danmark er vi rigtigt gode til at svinge kreditkortet. Vi forbruger og forbruger, køber og smider det væk igen eller lader det samle støv bagerst i skabet. Reparation er noget bilen kommer til, ikke mobilen eller striktrøjen. Men behøver vi virkeligt alt dette tankeløse forbrug for at leve et tilfredsstillende liv? Ikke hvis du spørger os. Derfor udfordrer vi dig i november måned til at hugge bremserne i sammen med os og øve dig i langsomt forbrug.

Mange danskere er i de sidste år, siden fænomenet kom til Danmark, blevet forført af Black Friday’s tilbud. Det er en dag, som i den grad indbyder til meningsløst forbrug. Her i november, hvor kulden kommer krybende sammen med mørket, er det helt klart rart at forkæle sig selv. Men det behøver altså ikke at involvere det nyeste tøj, sko eller diverse elektroniske dimser, du højest sandsynligt ikke har brug for. Tværtimod kan det ligefrem være en befrielse, hvis du i en måned stopper op og spørger dig selv, hvad du egentlig har brug for. Og sparer op til den ting.

Læs også januar måneds udfordring: Hav det fedt med nøjsomhed

Langsomt forbruger giver tid til eftertanke og omtanke

Når vi siger langsomt forbrug, mener vi ikke nødvendigvis, at du skal leve på en sten. Men vi opfordrer dig til at blive mere bevidst om de køb, du gør. Vink i november farvel til lange køer, proppede butikker og fortravlede ekspedienter og brug måske i stedet lidt ekstra tid på at forkæle dig selv med en god kop kaffe sammen med en god veninde eller køb den lækre, økologiske håndcreme som du lige står og mangler op til den kommende vinter.

At øve sig i langsomt forbrug giver dig også overskuddet til at sætte sig grundigere ind i de produkter, du går og drømmer om. Undersøg hvem, der har lavet produktet og hvilken historie som virksomheden har. De fleste bæredygtige virksomheder elsker at fortælle om deres vision og at få en mere nær relation til sine købere, og i vores erfaring betyder det også, at du ligeledes får en tættere tilknytning til de produkter du kender historien bag.

Psst: Du kan også møde os, der har lavet dit forhåbentligt yndlingsmagasin, flere steder i løbet af november. Se mere på vores facebook.

 

Et godt råd til at købe mindre kan være at lave en ønskeliste, som ikke bare gælder til jul og fødselsdag men til hele året. Her kan du skrive ned, hvad du mangler, og hvad du helt ind i hjertet godt kunne tænke dig. Når du så endelig køber eller får det, der står på listen, vil du opleve den helt barnlige glæde, som kommer af at have ventet på det.

Vi håber, at du har lyst til at fejre langsommeligt forbrug sammen med os i denne vindblæste efterårsmåned. Har du nogle ideer til, hvad du kan bruge den ekstra tid, du får, på? Del dem meget gerne med os i kommentarfeltet!

Tekst af Siri Dannesboe, foto af Andreas Raun.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

2 comments

  1. Hvor er billederne taget? Kunne godt dyrke lidt langsomt forbrug i dén butik 😀

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *