13 myter om at spise insekter

Insekter, og særligt det faktum, at vi skal til at anse dem som en fødevare, har længe været hot topic inden for bæredygtighedsentusiaster. Og det pibler da også frem med flere og flere insektholdige madvarer på supermarkedets hylder.

Når sådan en “trend” pludselig skyder op ud af det blå, kan det være svært ikke at møde den med en smule skepsis – for “bæredygtig” er et buzzword, der let kan bruges til greenwashing. Samtidig lyder det jo vældigt lovende, at mange af kvaliteterne fra kød skulle kunne produceres på en måde, der er langt mere klimavenlig.

Så hvad skal man tro? Er insekter som fødevare en gimmick eller genialt? Vi har samlet alle Sustain Daily-redaktionens tanker og fordomme om emnet og ladet dem bedømme af Lars-Henrik Lau Heckmann, der er faglig leder inden for området Insekter på Teknologisk Institut.

Som du kan se, har han gjort mange af vores fordomme til skamme. Men insektproduktion er stadig en relativt ny industri, og der er også områder, hvor det er svært at afgøre, hvordan man bedst spiser sig mæt på bæredygtig vis.

#1: Det er ikke muligt at dyrke insekter nok til at mætte så mange munde, at det rent faktisk kan erstatte en betydelig mængde af det kød, vi spiser

FALSK

Insektproduktion vil potentielt og på sigt kunne mætte flere munde end “almindeligt” kød.

#2: Insekter giver os ikke de samme næringsegenskaber, som kød gør

FALSK

Insekter har en næringsprofil, som er sammenlignelig med andre animalske produkter, og der er derfor ingen ernæringsmæssige tab ved at skifte insekterne ud med kødet i kosten.

#3: Man bliver ikke rigtigt mæt af at spise insekter

FALSK

Så længe man indtager samme mængde insekter, som man ville med kød, er der ingen forskel, da 100 g insekter mætter lige så godt som 100 g oksekød.

#4: Hvis insekter kun bliver købt, når de camoufleres og gemmes i andre madvarer (for eksempel chips, kager og snackbarer), vil de ikke have indflydelse på mængden af kød, der købes og produceres

FALSK

Hvis insekterne anvendes i ’måltidsprodukter’ såsom brød, pasta, tærter, spreads eller som erstatning for kød i eksempelvis fars, så vil de på sigt kunne reducere behovet for “almindeligt” kød. Om 5-10 år forventes insekterne i Vesten ligeledes at blive spist i hel form, ligesom man spiser rejer.

#5: At spise insekter er mere bæredygtigt end vegetarisme og veganisme

BÅDE OG

Det er svært at stille op mod hinanden, fordi sammenligningsgrundlaget er begrænset af, at insektindustrien stadig er en meget ung, og der findes ikke mange større produktioner at sammenligne med. Som udgangspunkt er fødevareproduktion med insekter, relativt set, meget bæredygtig.

#6: Insekter tilfører umami og smag til en plantebaseret kost

SANDT

Insekter kan tilføre nogle andre smage end dem, som grøntsager og plantebaseret mad generelt indeholder.

#7: Bønner, kikærter, linser og andre veganske proteinkilder er bedre for klimaet end insekter, og man kan derfor lige så godt spise planteproteiner

BÅDE OG

Insekter er ligesom de plantebaserede proteinkilder også gode for klimaet. Derudover er produktionsformen meget robust, da insekter kan opdrættes på mange forskellige slags biomasser, og ikke er afhængig af vejret. Desuden udfordrer insektproduktion ikke biodiversiteten i naturen på samme vis som eksempelvis produktionen af plantemonokulturer, som kræver opdyrkning af store landarealer. Ud fra et ernæringsperspektiv er det desuden vigtigt at indtage en vis mængde animalske produkter i kosten, da de bidrager med mange essentielle næringsstoffer, som kan være svære at indtage i tilstrækkelig mængde gennem en 100% plantebaseret kost.

#8: Insekter kan ikke bruges til andet end et supplement i smoothies, snacks og dips

FALSK

Insekter kan males til mel, kommes i pålægs-spreads, bruges i fars og på sigt spises hele, ligesom vi spiser skaldyr.

#9: Det vil kræve for meget at få folk i Vesten til at implementere insekter i deres kost

FALSK

Det er et spørgsmål om tilvænning og tid. De yngre generationer er allerede meget modtagelige over for insekter i kosten.

#10: Insekter i mad er blot et modefænomen og en gimmick til at sælge

FALSK

Insektbaserede fødevarer tilbyder en reel løsning til det globale dilemma omkring fødevareproduktion og den dertil relaterede klima- og miljøbelastning.

#11: Den mad, der gives til insekter på insektfarmene, kunne blive lavet til mad direkte til mennesker i stedet, således at man sprang et led over i produktionskæden

FALSK

Insekterne omdanner plantebaseret føde (biomasse) til animalsk føde og opgraderer dermed den ernæringsmæssige værdi med hensyn til de humane ernæringskrav, altså den næring, vores kroppe har brug for.

#12: Insekter løser ikke klimaudfordringen, for de kan ikke brødføde verden på stor skala

FALSK

Insektproduktion vil inden for få årtier kunne levere relevante mængder animalske fødevarer til en stor del af verden. Som udgangspunkt er produktion med insekter væsentlig mere effektiv mht. foderforbrug sammenlignet med svin og kvæg. På nuværende tidspunkt er insektproduktion ligeså fodereffektiv som produktion af fisk og fjerkræ (afhængigt af hvilken insektart, der tages udgangspunkt i), og dette forventes på sigt at blive yderligere optimeret. Derudover kan insekter til fødevarer produceres rentabelt på en række vegetabilske rest- og biprodukter fra levnedsmiddelindustrien – og dermed sikre, at disse værdifulde ressourcer på bæredygtig vis recirkuleres tilbage til fødekæden.

#13: Insekter løser heller ikke manglen på fødevarer, når blot de bliver produceret til os her i Vesten, som ikke mangler mad

FALSK

Det er i ligeså høj grad en udfordring af producere klima- og miljøvenlig mad – ikke kun et spørgsmål om at ’mætte munde’ (som dog også er en udfordring som insekter kan bidrage til).

Har du prøvet at spise insekter? Og tænker du, at insekttrenden er kommet for at blive?

Tekst af Caroline Frederiksen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *