Sød chiagrød med syrlig æblekompot

Chiagrød kan laves i mange varianter med forskellige smage og typer af mælk. Du får et lækkert cremet resultat ved at lave din chiagrød med havre eller mandelmælk – og toppet med friske bær, sprød granola og en lækker syrlig kompot til, så får du den ultimative morgensnack. Chia smager fantastisk, det er sundt og mættende – og så er det utrolig nemt at have klar til morgenmaden (eller til en lækker dessert for den sags skyld).

Når grøden er lavet med havremælk eller mandelmælk, så er den ofte meget sød og rund i smagen. Derfor er det godt, at lave noget syrlig til som fx æblekompot, bærkompot eller at pynte med syrlige frugter/bær. 

Opskriften på chiagrød er her lavet med en lækker og simpel æblekompot til, som du også kan finde opskriften på nedenfor. Det er en nem og sund opskrift uden sukker, som er fantastisk at have stående i køleskabet, når der er æbler i sæson. Til andre årstider kan du snildt skifte æblerne ud med andre frugter og bær. Hæld kompotten på rene glas, og den kan holde sig 4-5 dage i køleskab i en tætlukket beholder. Brug den som topping til din havregrød, som marmelade til friskbagt brød, til kager m.m. 

Læs også: Vores oprindelige opskrift på Chiagrød med brombær topping

Chiagrød

Opskriften rækker til 2 portioner. (Lav gerne opskriften dagen inden, den skal bruges.)

4 spsk. Chiafrø

3 dl. Havremælk eller mandelmælk

½ tsk. Vanilje

Æblekompot

3-4 Æbler

2 spsk. Vand

2 spsk. Rørsukker

1 tsk. Kardemomme    

Sådan gør du

Lav chiagrøden ved at blande din foretrukne plantemælk med chiafrø og vanilje i et højt glas. Rør godt igennem og sæt på køl 3-4 timer eller gerne til næste dag.  

Når chiagrøden har sat sig, røres den godt igennem igen. 

Lav æblekompotten ved at skylle æblerne og skære dem ud i mindre skiver. Hæld æblerne i en gryde sammen med vand, rørsukker og kardemomme (hæld endelig ikke for meget vand i, æblerne giver masser af væske). Lad det simre under låg i 30 min. Smag til og spis den færdige kompot som den er eller blend kort med en stavblender eller food processer for et mere cremet resultat. 

Server chiagrøden i to rene glas med æblegrød og neutral yoghurt på toppen. Drys med nødder, frø eller granola.

Et lille frø med masser af næring

Det er ikke for sjov, at chiafrø er blevet hyldet som en såkaldt “superfood”, for frøene indeholder nemlig et godt indhold af både omega-3-fedtsyrer, proteiner og fibre  Det betyder naturligvis ikke, at vi blot kan nøjes med at spise chiafrø, som fx proteinskilde. Men i balance med en sund og varieret kost, der giver chiafrøene en god næringssammensætning. 

Chiagrød er en skøn morgenmad, da det er så nemt at røre sammen og have klar i køleskabet. Derfor er det også helt ideelt i hverdagen, da morgenmaden her vil være lavet på forhånd. Drys med lidt granola, frugt eller kompot og så er morgenmaden klar på 2 minutter. Det er også en suveræn opskrift til de lange weekendmorgener eller til brunchbordet. Du ka her servere chiagrøden i flotte glas og anret med bær, lidt hakket mørk chokolade og pynt med fx lidt mynte eller citronmelisse. Så bliver morgenbordet ikke smukkere.

Hvis du savner inspiration til andre toppings, så kan du her finde en nem opskrift på syrlig blommekompot. Blommer er utrolig lækre i sæson, og er nemt at varme op i gryden sammen med en anelse rørsukker og kanel til en lækker kompot. Du kan vælge at undgå for meget sukker, og lave en kompot/marmelade som er mere syrlig og en del sundere. Smag til når du laver opskriften, og ønsker du her en sødere variant, så smag endelig bare til med ekstra sukker. 

 

Opskrifterne er lavet af Michala Kramer, der står bag madbloggen Micadeli. Du kan også følge med på Instagram @michalakramer. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *