Den hurtige plantedriksguide

Leder du efter alternativer til komælk? Der er nærmest ingen grænser for, hvilke planter du kan forvandle til læskende mælkeerstatningsdrikke, som i daglig tale kaldes plantemælk. Har du kriblende DIY-fingre, kan du give dig i kast med alt fra solsikkekerne- og mandeldrik til græskarkerne- og  soyadrik! Men hvis du ikke lige ser dig selv stå og blende hjemmelavede frødrikke, er der heldigvis et fint og bredt udvalg i de danske supermarkeder.

Flere og flere danskere søger nemlig alternativer til de animalske produkter i hverdagen, både af helbreds- og klimamæssige årsager. Og vi vil gerne støtte dig på din vej igennem plantekostjunglen. Derfor har vi samlet en guide over de forskellige plantedrikke, som forhåbentlig vil hjælpe dig med at finde den drik, der passer lige til dig og det, du skal bruge den til. Vi har især kigget på smag, konsistens – og hvordan den såkaldte plantemælk ter sig i din hellige morgenkaffe.

Generelt er der en tendens til, at din plantedrik kan skille, hvis der er for stor temperaturforskel på drikken og din hede kaffe. Har du ikke lige tid eller lyst til at varme drikken op? Så lad den stå på køkkenbordet i et par minutter, indtil den er nogenlunde stuetempereret i stedet for at tage drikken direkte fra køleskabet. Det skulle mindske risikoen for at drikken skiller.

plantemælk

Alle links i denne artikel er affiliate links. Det betyder, at vi får en lille procentdel af købet.

Find din favorit!

Soyadrik

Soyadrikken er måske den mest klassiske komælkserstatning, og den sukkerfrie version fungerer super i dine veganske maddrømme! Soyaen har ikke en gennemtrængende smag og er derfor god som en neutral ingrediens i for eksempel pandekager eller boller. Konsistensen er fin, men efterlader en med en lidt tør fornemmelse. Desuden kan drikken risikere at skille i din kaffe, hvis ikke du varmer den godt op! Psst!… Er du helt vild med soya? Så kan du også prøve varianterne med vanilje til din bagning og dine desserter!

Læs også: Veganske pandekager

Mandeldrik

Mandlen tilfører en naturlig sødme til denne drik og gør den perfekt til kagebagning, din varme kakao eller til din morgensmoothie. Mandeldrikken er en af de dyreste blandt plantebaserede mælkedrikke, men en skøn luksus til dig og dine fremtidige cupcakes. Vær opmærksom på, at drikken skiller, når den kommer i kaffen, og kan give en lidt pudsig konsistens.

Vil du lave vegansk is – også kaldet nicecream – med plantemælk? Se videoen fra vores besøg hos Nicecream på Nørrebro i København:

Sustain Daily besøger Nicecream

Skal du have is i dag? Vi skal! Og helst fra Nicecreamcopenhagen, den veganske isbutik, som nu findes to steder i København. Vi besøgte dem i sidste uge til smagsprøver og en snak – og det kom der denne lille video ud af. Rigtig god sommerdag!

Slået op af Sustain Daily i 23. juli 2016

Nøddedrik

Der er flere forskellige typer nøddedrikke, som alle har det tilfælles, at de fungerer som en ekstra selvforkælelse! Macadamiadrikken er sød idet den rammer tungen, men efterlader ikke en særlig eftersmag. Den smager fint i kaffen, men skiller helt forfærdeligt. Cashewdrikken har en mild og diskret smag af den karakteristiske cashewnød, er særdeles velegnet til madlavning – og fungerer desuden ganske fint i kaffen! Hasselnøddrikken er vores absolutte selvforkælelsesfavorit, når det kommer til plantemælk lavet på nødder, på grund af dens skønne smagsnuance af nougat! Det føles både lækkert og forbudt at drikke den i kaffen, hvor den dog kan skille, hvis koppen står urørt i et par minutter.

plantemælk

Risdrik

Risdrikken er den venlige lillebror til mandeldrikken. Den har en meget tynd og næsten vandagtig konsistens, men er overraskende sød. Det gør, at risdrikken ligesom mandeldrikken er velegnet til dine søde sager – og din søde tand! Hvis du holder af den ekstra sødme, kan med fordel bruge risdrikken i kaffen, da den ikke skiller overhovedet.

Læs også: Chiagrød med brombærtopping

Havredrik

Havredrikken er den absolutte favorit som komælkserstatning til din kaffe. Den har en mild og diskret smag, er god både kold og opvarmet, skiller ikke og efterlader dig med en skøn kaffeoplevelse. Havredrikkens fine smag gør den desuden ideel til at hælde over müeslien eller dine havregryn (jep, vi elsker havre!).

Kokosdrik

Kokosdrikken er overraskende cremet i sin konsistens og lettere sød i smagen. Det gør den særdeles velegnet til dine forfriskende smoothies, og du kan uden tvivl mikse en lækker virgin piña colada og drømme dig væk i den kommende sommer! Selvfølgelig testede vi troligt kokosdrikken i kaffen. Den skiller ikke, bevares, men om kokos og kaffe bør blandes, er vi ikke helt sikre på.

Vi håber, at guiden her kan hjælpe dig lidt på vej, men vil opfordre til at prøve dig frem, indtil du finder lige den plantedrik, der er skabt for dig!

Hvilken plantemælk er din favorit? Drikker du den rent, eller har du en hemmelig opskrift, som du måske alligevel har lyst til at give videre? Del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet.

Tekst af Louise Thustrup, foto af Emma Slebsager.

7 Comments

  • Tak for gennemgangen!
    Jeg studser tit over at mange plantedrikke bliver produceres i udlandet og har et langt transportaftryk. Kan I tilføje nogle refleksioner over planternes oprindelsesland og CO2-aftryk i produktion og transport? Hvad kan I anbefale med det in mente?
    På forhånd tak!

  • Lidt ekstra info, jeg har efter mange års forbrug af plantedrikke erfaret, at de generelt lettere skiller i kaffen, hvis de er tilsat sukker 🙂

  • Jeg kan klart anbefale Alpros “soya for professionals”. Jeg foretrækker personligt smagen af soja fremfor så mange andre i kaffen og så skiller den overhovedet ikke, selvom den kommer direkte fra køleskab til skoldhed kaffe!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *