Madspild i december: Hvornår er nok mad nok?

I december havner alt for meget mad i skraldesækken fremfor i mavesækken. Ifølge Landbrug og Fødevarer, så smider vi i Danmark mad ud til en værdi af 1,4 milliarder kroner i december. Derved indtager julemåneden også den kedelige førsteplads som den måned på året, hvor vi smider ultimativt mest mad ud.  

Det er tankevækkende, da tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at vi pr. person i gennemsnit har reduceret vores madspil med 8 procent fra 2011 til 2017 – men i december kan det alligevel blive en udfordring, at holde fokus på at minimere mængden af mad, som blot havner i skraldespanden.

Du ved sikkert allerede, at fødevareproduktionen er en yderst ressourcekrævende proces, som er særdeles belastende for vores klima og miljø, så der er al god grund til at sørge for, at mad bliver spist – både i december og i løbet af året.

De fleste kender sikker følelsen af, at man gerne vil være en god vært, som sørger for, at der absolut ikke mangler noget – og det er jo til dels også en rigtig fin tanke. Men derfor kender du sikkert også situationen, hvor du brænder inde med alt for meget mad i de efterfølgende dage.

Svært at vurdere mængder i julehyggen

Du er ikke er alene om det, hvis du synes, at det kan være svært at vurdere, hvornår der er nok mad til julens hyggelige arrangementer. Mad er nemlig ofte samlingspunktet i juletiden – og der skal så absolut ikke mangle noget! Ofte handler det om en ’frygt’ for, at der ikke er nok mad, men måske vi hellere skulle til at tale om en frygt for, at der er for meget mad, som vi blot ender med at smide ud.  

Derfor har vi forsøgt at indsamle et par gode råd til, hvordan du kan blive bedre til at vurdere, hvor meget mad du skal købe til din julefrokost, så du undgår at smide alt for meget mad ud.

Lav en beregning inden du tager ud for at handle

En hurtig tommelfingerregel er, at du skal beregne cirka 500-700 gram mad pr. person til din julefrokost inklusiv brød, men ofte spiser mænd dog en smule mere end kvinder. Regn med cirka 2-4 skiver rugbrød og 1-2 skiver franskbrød pr. person, og husk at skære det ud i takt med, at det bliver spist, så du undgår at brødet bliver tørt.

Tænk kvalitet frem for kvantitet

Ofte har vi svært ved at smide mad ud, som vi har udvalgt nøje og brugt tid på at lave. Tænk derfor over, at servere mindre, men bedre mad for dine gæster. Vælg lækre, lokale råvarer, som er i sæson og kræs om det. Brug tid på at planlægge og forberede retterne et par dage i forvejen, så du kan få fremtryllet nogle lækre retter til dine gæster.

Anret maden i mindre og flere portioner

Tit kan det også være en fordel, hvis du sætter maden ind på bordet lidt ad gangen. Jo flere forskellige retter, du serverer, desto mindre skal du lave af hver ret. Derfor kan du tænke i at lave mange små retter til din julefrokost, hvor du kan genbruge råvarerne i de forskellige retter.

Et helt klassisk tip er også, at du bruger mindre tallerkener, når du anretter maden. Anret maden pænt og enkelt. Desuden kan dine gæster ofte spise mere af de første retter end af de sidste retter. Derfor kan det også være en god idé at tænke over hvilken rækkefølge, du serverer dine retter.

Gem resterne – og husk at få dem spist!

Uanset hvor meget du forsøger at beregne, hvor meget mad dine gæster spiser, så kan du næsten ikke undgå at stå i en situation, hvor der alligevel er lidt mad til overs og ligesom du gør resten af året, så kan du gemme resterne – husk at holde orden i køleskabet, så du lettere kan få overblik over, hvilke rester du skal bruge først. Brug dine råvarer i andre retter i løbet af dagene efter julefrokosten, så rødkålshovedet ikke blot havner i skraldespanden, men i stedet bliver tryllet om til en lækker salat.

Det er heller ikke forbudt at spørge dine gæster, om de vil have lidt med hjem. Ofte kan det være pinligt at spørge, men hvis du tilbyder det pænt, kan det være, de bliver glædeligt overraskede.

Forhåbentligt bliver din december fyldt med dejlig mad sammen med dem, som du holder af – og ikke mindst med en minimal mængde madspild. Hvis du har overskud til det, så skriv dine erfaringer og overvejelser ned fra dette års julefrokost, så du kan se tilbage på dem næste år og lære af dem.

Har du svært ved at huske alt dette? Så har vi lavet en let og lækker guide i Sustain Yearly Jul – og nu kan du også downloade den, så du kan have den hængende på køleskabet. Du får den ved at tilmelde dig Sustain Daily mails.

Hvad gør du for at minimere dit madspild i december?

Tekst af Cæcilie Kallehave Jensen

1 Comment

  • Vi holdt juleaften for 10 personer i alt, der var selvfølgelig for meget mad. Den 25. spiste vi risalamande til morgenmad, det var ungerne vilde med. Kirsebærsaucen var købt sidste år og derfor med udløbsdato i januar, den var det eneste der røg i skralderen da ingen i hustanden kunne lide den, plus selvfølgelig resterne fra folks tallerkner. Alt den øvrige overskuds julemad spiste vi over de næste par dage. Nu er vi så også mæt af julemad for denne gang. Mvh Maria

Skriv et svar til Maria // FamilieFinanser Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *