Back to top

Mere bog, mindre streaming – sådan sænker du dit energiforbrug

Hvis du vil skrue op for bæredygtigheden i din hverdag, kommer du ikke uden om at tænke over dit energiforbrug. Det er ingen hemmelighed, at brugen af energikilder som olie, gas og kul har et kæmpe aftryk på kloden. Først er fremmest fordi de er ressourcer, der er millioner af år om at regenerere sig selv, men også på grund af al den CO2, der bliver frigivet, når de afbrændes. Derfor skal vi fremover gøre meget mere brug af vedvarende energikilder. Men hvad har det med mig og min hverdag at gøre?, tænker du måske. Energi er en usynlig størrelse, der sniger sig ind i rigtig mange aspekter af vores daglige liv, selvom vi ikke altid lægger mærke til det. Vi tager et kig på det helt nære i hverdagen, så du kan se, hvordan du med små (og store) skridt kan sænke dit energiniveau.

Byt bilturen ud

19.7% af den globale CO2-udledning skyldes benzinbiler. Hvis du bor i en by, er det oftest lettere at tage cyklen end for bilen til og fra studiet eller arbejdet. På den måde slipper du for at bruge oceaner af tid på finde parkering. Bor du lidt længere væk, end du kan cykle på en almindelig cykel, kan du overveje at investere i en elcykel. Den hjælper dig til ikke at skulle trampe så hårdt i pedalerne og er væsentligt mindre forurenende end en bil.

At pendle med bus og tog er også oplagte muligheder, men hvis din arbejdsplads ligger lidt afsides, kan du måske overveje at køre med andre i stedet? Et studie om delekørsel har vist, at for hver en bil, der bruges til at carpooling, spares der 13 ton drivhusgasser om året, og 11 andre køretøjer fjernes fra vejene. Så delekørsel er en rigtig god måde at nedsætte dit aftryk på, hvis det er for besværligt at komme frem med offentlig transport eller cykel.

Læs også: Tag en pause fra dit elforbrug

Vælg elbil frem for benzinbil

Nogle gange bliver det bare svært at komme uden om at bruge en bil. Undersøg dine muligheder for at leje, dele eller købe en elbil. Køber du den brugt, er den lettere at betale, OG du sparer en masse på energikontoen, fordi aftrykket fra den brugte bil er væsentligt mindre end fra en ny.

Skift elselskab

Nu tænker du sikkert, at det enten er mega besværligt, eller at det ikke gør så meget for dit overordnede energiforbrug. Men læs her, hvorfor det rent faktisk gør en forskel, og hvordan du nemt skifter elselskab.

Nedsæt dit forbrug

I Danmark er vi vilde med at købe tøj og ting til hjemmet. Så vilde, at “ting og sager” er nummer 2 på listen over CO2-udledninger for vores forbrug. Og hvad har det med energi at gøre? Hvert nyt møbel, stykke tøj eller ny stavblender, du køber, har et kæmpe skjult energiforbrug med sig på grund af den energi, der er blevet brugt til at producere dem og transportere dem til dig. Derfor er den nemmeste måde skrue ned for dit energiforbrug at købe færre ting fra ny. Du kan i stedet købe brugt, sætte en ære i at prøve at reparere dine ting, eller få hjælp fra andre før du smider det ud. Gå måske efter mere tidløse møbler, ting eller tøj af en ordentlig kvalitet, som du ved, du vil sætte pris på og få brugt i rigtig mange år.

Læs også: Repair Café – fix dine ting og undgå spild

Udforsk flyfri rejser

Vi ved det, du ved, de fleste andre ved det. Flyrejser rimer langt fra på bæredygtighed, fordi der går enorme mængder brændsler til at fragte os fra sted til sted. Men hvad gør man så, hvis man har en eventyrer gemt i maven og en enorm lyst til at udforske verden? Her er et par tricks:

  • Prøv at finde alternative rejseformer og -destinationer. Måske kan du tage færgen til Polen, toget til Berlin, et Gomore-lift til Hamborg eller bussen til et helt fjerde sted. Har du længere tid at rejse i, er det selvfølgelig lettere at udvide din rejseradius.
  • Gør op med dig selv, om flyvning stemmer overens med dine bæredygtige værdier, og beslut dig for at prøve en anden rejseform eller begrænse det, så vidt det er muligt.
  • Det er fristende at lade sig lokke af billige flybilletter til alverdens steder, når man ser hvad togbilletterne koster til sammenligning. Et godt trick er slet ikke at tjekke, hvad flybilletterne koster. På den måde bliver du ikke skuffet eller irriteret over prisen på togbillet, og det gør det måske lettere at hvile i din beslutning.
  • Husk på, at langsommere rejseformer eller rejser til steder tæt på kan være mindst lige så horisontudvidende og måske endda mere afslappende end andre.

Læs også: Fem ferier uden fly

Flere bøger, mindre streaming

En stigende, skjult energisluger for os i hverdagen er vores daglige brug af internettet. Nettet bruger ca. 5% af hele verdens elproduktion, når vi bruger data på at streame, maile, uploade og opbevare billeder eller dokumenter i ‘skyen’. Det kræver kæmpe, fysiske datacentre og servere at holde ‘skyen’ gående, og de centre kræver til gengæld en masse energi til nedkøling og til at blive holdt kørende.

Er det så slut med insta og dokumentdelinger på google drev eller hvad? Nej! At være bæredygtig betyder ikke, at vi skal vende tilbage til at bo i huler i skoven, så før du kyler din iPhone ud og lukker samtlige af dine googlekonti, så prøv de her lidt mindre drastiske tiltag:

  • Overvej om det virkelig er nødvendigt at se de 17 kattevideoer, din kusine har sendt dig, eller om du måske i stedet for at binge-watche en halv sæson af Orange is the New Black på en søndag kunne gå en tur i en park, læse en bog eller måske bare se to afsnit i stedet.
  • Ryd op i din mailbox og dine virtuelle fotoalbum og kasser det, du ikke længere har brug for. Jo mindre du lagrer, jo mindre energi skal der bruges til dit dataforbrug i de store datacentre.
  • Sluk for din telefons wifisignal, når du går i seng, og for din router når du ikke er hjemme.

Der er nok at gå i gang med! Start der, hvor du mærker, du lettest kan rykke dine vaner. Ingen kan gøre alting på én gang, så arbejd dig frem til et mere bæredygtigt energiforbrug lidt efter lidt.

Har du andre energisparetips? Så skriv dem endelig en kommentar!

Tekst af Mette Orup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *