Back to top

Min klimakamp

I den norske programserie Min klimakamp møder du Live Nelvik, som er storforbruger af både tøj, transport og mad. Faktisk forbruger hun for intet mindre end 19 tons CO2 hvert år – det er 7,5 ton mere end den gennemsnitlige nordmand og 17,5 ton mere end de 1,5 ton FN anbefaler, at du forbruger.

”Hvis vi ikke kommer ned til 1,5 ton per person, er det egentlig ikke et spørgsmål om, om jorden bliver ubeboelig – det er et spørgsmål om hvornår,” lyder en af de indledende replikker. Og så er præmissen for programmet sat.

Igennem fem afsnit følger du nemlig Live Nelviks rejse fra at være en lykkeligt, uvidende overforbruger til at være en velovervejet klimaentusiast. Programmet har en god energi, og Lives ærlige og personlige tilgang til bæredygtighed betyder, at du som seer let kan identificere sig med den norske tv-personlighed.

Dit forbrug kan ”redde verden lidt”

I programmerne gør Live blandt andet visit hos folk, som på hver deres måde praktiserer en klimavenlig livsstil. Hun besøger en kvinde, der har haft såkaldt ”shoppe stop” i to år, snakker med en fyr, der er i færd med at bygge et hus af affald, og spiser veganerbruger med en gruppe nordmænd, der har valgt at kvitte animalske produkter.

På hvert besøg får Live inputs til, hvordan hun kan leve mere bæredygtigt ved for eksempel at spise mindre kød, undgå flytransport og bytte tøj frem for at købe nyt. Og selvom Live vælger nogle af rådene og sorterer andre fra, får hun igennem programmerne reduceret sit CO2 udslip til 8,5 ton.

På den måde sætter programserien altså fokus på, hvordan du som forbruger kan ”redde verden lidt”, som Live så fint udtrykker det.

Ingen løftede pegefingre

Selvom programmet beskæftiger sig med en alvorlig problematik, formår producenterne at kommunikere indholdet på en letfordøjelig og mange gange hyggelig facon uden løftede pegefingre og fordømmende hentydninger.

Ved programmets opsummering af hvilke livsstilsvaner Live har ændret, sidder man som seer tilbage med oplevelsen af, at CO2-reduktionen er enorm i forhold til de ændringer, hun har foretaget. Det bliver med andre ord tydeliggjort, at der ikke skal så forfærdeligt meget til, hvis du selv ønsker at reducere dit CO2-udslip.

Vi kan varmt anbefale, at du giver dig i kast med programmet. Det er hyggeligt, inspirerende og fyldt med information om, hvad du selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt.

Tekst af Anna Hansen, foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

4 comments

  1. 1,5 ton om året pr person? Jeg har prøvet at google lidt, og synes ikke umiddelbart jeg kan finde noget om hvordan det skal kunne lade sig gøre. Jeg har taget testen og udleder 8,5 om året, og kan slet ikke forestille mig hvordan I alverden jeg skal kunne komme ned på 1,5 når min fuldtidsvegetarkost alene tager 1,2 ton.

    Har I noget læsning eller nogen idéer om hvor jeg kan kigge for ikke at blive ramt af fuldstændig håbløshed?

  2. Jeg vil vildt gerne tage testen, men jeg kan ikke finde den. Har googlet forskellige ting, men synes ikke jeg finder frem til den “rigtige” – altså en test der måler hele min livsstil så at sige. Kan I hjælpe? I øvrigt et super fint program, og hvor er hun sød og sjov 🙂

  3. Karen

    Jeg har også set programmet, der t er rigtig godt kan i smide et link til den der beregner? Jeg kunne godt tænke mig at se, hvor meget jeg min udleder
    Hilsen Karen

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *