Plogging: En løbetur for både krop og natur

Flere og flere pifter løbeturen op med affaldsindsamling. De er nemlig hoppet med ombord på løbetrenden plogging. Trenden er en kombination af at løbe og samle affald op. Ordet kommer af det svenske ”plocka upp” og det engelske “jogging”. Hvis du slår #plogging op på instagram, kan du få optur over, hvor mange der indsamler skrald på deres løbeture.

Ja, du hørte rigtigt! På tværs af kloden løber folk rundt i løbetights med propfyldte skraldeposer. Og det er vildt at se, hvad de samler op af chokoladepapir, chipsposer og hvad der ellers ligger og flyder i naturen.

Plogging vinder også frem herhjemme

Motionsformen er ikke så udbredt i Danmark endnu, og mange løbere oplever stadig, at de får forundrede kommentarer fra forbipasserende med på vejen. Men der dukker flere og flere lokale fællesskaber op, hvor løbere samler affald ind fællesskab, og der bliver organiseret motionsløb med henblik på at samle skrald på turen. Hold øje med Garbage Run Danmark, hvis du vil med næste gang.

Plogging - at samle skrald på sin løbetur

Selvom det burde være det mest naturlige i verden at passe på de grønne områder, kan det være grænseoverskridende at samle skrald, fordi det er et særsyn.  Så er det godt, at både fysiske og online løbefællesskaber er fyldte med entusiaster med mange gode råd til, hvordan du kommer i gang. De fjerner hurtigt alle argumenter for at lade være.

Du kan for få inspiration i facebookgruppen Trailskrald, der har flere år på bagen. Og tag endelig et kig på de mange, der bruger instagram til at dokumentere deres ploggingtur via #plogging.

Mange sundhedsfordele

Der er ret mange åbenlyse miljøfordele ved ploggingtrenden. Foruden at naturen får en hjælpende hånd, får du mulighed for at lave en masse god træning. Nogle ploggere kombinerer for eksempel det at skulle bukke sig ned for at samle affald op med at lave et par squats (kan du det se det for dig?), mens andre laver intensive intervalløb mellem indsamlingerne.

Plogging - at samle skrald på sin løbetur

Løbeformen passer til gengæld ikke så godt til de ture, hvor du vil lave fartrekord. Så hvis du løber for at opnå ekstra hurtige resultater er det nok ikke den tur, du skal bruge til at plogge.

Sådan kommer du i gang

Lyder plogging som noget, du skal prøve? Så er det første skridt at få fat i en affaldspose. Hvis du ikke har lyst til at røre ved affaldet, kan du tage et par handsker med. På din tur kan du enten smide affaldet i skraldespande på vejen eller tage det med på hele turen og se det som en god gang styrketræning til armene.

Der ligger også ofte skraldeposer rundt omkring i naturen. Så hvis du får spontant lyst til at plogge, er det bare at tage en af disse op og fylde den med det, du finder på din vej.

Kommer du også rundt i by og natur i løbesko? Og kunne du overveje at kaste dig ud i plogging? Hvis du gerne vil i gang, så brug endelig hashtagget #sustaindaily, så vi kan følge med.

Tekst af Ditte Rosenquist, foto af Andreas Raun.

2 Comments

  • Det er bare så god en idé, den bedste jeg har hørt i maj:-)
    Selv om der ikke burde findes skovsvin, så undgik vi at samle skidt efter dem.
    Men sikkert er at det ligger bedre i en skraldespand end i naturen.
    Rigtig god dag til dig:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *