Back to top

Hvad nu? Næste skridt efter hverdagsaktivisme

I Sustain Daily er vi kendte for at hylde hverdagsaktivisme. Vi forsøger at inspirere og guide dig til at spise mindre kød, nedsætte forbruget generelt, købe madvarer, der er lokale og i sæson, vælge en bæredygtig pensionsordning osv. Der er rigtig mange ting, du kan gøre for klimaet i din hverdag.

Men den her guide er til dig, der vil mere end hverdagsaktivisme og efterspørger råd til, hvordan du skal involvere dig i klimasagen uden for hjemmet. I arbejdet med at lave guiden har vi både spurgt Klimarådgiver hos Care Danmark, John Nordbo, til råds samt ladet os inspirere fra egne rækker. Flere fra redaktionen har nemlig tidligere været involveret i den grønne tænketank Concito, som også er at finde på listen. Så til alle klimaildsjæle, læs med her!

Hjælp klimaforskere med at forudsige fremtidens vejr

Som almindelig klimainteresseret kan det nogle gange være lidt af en gåde, hvordan klimaforskerne kan regne ud, hvordan fremtidens vejr og klima vil blive. Men lidt af sløret bliver løftet i denne artikel fra Zetland, som fx forklarer, at forskerne bruger logbøger fra fortidens søfarere. Disse mennesker har selvfølgelig været utroligt afhængige af, at vejr og vind og har derfor nøje skrevet alt ned om eksempelvis havis. Der gemmer sig altså en værdifuld viden i disse logbøger. Særligt hvis de er skrevet af søfarere, som har sejlet ved Grønland, fordi vejret på de kolde kanter angiveligt er nøglen til at forstå datidens vejr i Europa.

Men forskerne er pressede på tid og ressourcer i forhold til at få nedskrevet og digitaliseret logbøgerne. Og det er her, du kommer ind i billedet. For du kan være med til at hjælpe med netop dét uden at gå udenfor en dør. Det ene projekt, du kan bidrage til, er Old Weather – Our Weather’s Past, the Climate’s Future. Det andet er Operation Weather Rescue.

Det eneste, du skal gøre, er at trykke dig ind på en af hjemmesiderne og oprette en profil. Dernæst bliver du præsenteret for scannede sider fra de gamle logbøger, hvorefter du bliver guidet til at tyde de rigtige tal, som fortæller om temperatur, lufttryk, nedbør osv.

Læs også: Skab en bæredygtig forskel med din pension

EPSON DSC Picture

Gå på barrikaderne for klimasagen

Aktivismen er tilbage med 350 Klimabevægelsen i Danmark og herunder Den Grønne Studenterbevægelse som nogle af de stærkeste drivkræfter. Begge bevægelser er startet fordi folkene bag mener, at politikere og andre beslutningstagere ikke tager problemet seriøst. Bevægelserne vil derimod gøre klimaet til topprioritet i dansk politik og afholder alverdens arrangementer, som både samler danskerne om klimakampen og råber politikerne op. Arrangementerne tæller hyppige, fredelige demonstrationer og aktiviteter som Klimapåmindelsen, hvor en engageret blandet skare hver torsdag indtil slutningen af juni vil minde politikerne om deres klimaansvar.

Derudover står Den Grønne Studenterbevægelse blandt flere arrangører bag de omtalte klimastrejker, der går under navnet og hashtagget Fridays For Future. Strejkerne er globale og er blevet synonym med børn og unges viljestyrke med den svenske pige og klimaaktivist Greta Thunberg i spidsen.

Du kan læse meget mere og blive opdateret på nyheder fra de to bevægelser på deres facebooksider. Den Grønne Studenterbevægelse finder du her og Klimabevægelsen her.

Bliv klimaambassadør for børn og unge

Den grønne tænketank Concito bliver flittigt brugt af både Sustain Daily og andre medier, når klima kommer på dagsordenen. Men Concito kommer også ud til børn og unge på skoler og gymnasier med det tiltag, de kalder Klimaambassaden. Tiltaget går ud på, at unge, frivillige klimaambassadører tager ud på skoler og gymnasier og holder oplæg om eller underviser i klima og bæredygtighed. For at blive klimaambassadør skal du være mellem 18 og 30 år og have deltaget i en uddannelsesweekend, Concito holder hvert halve år. I løbet af sådan en weekend bliver du bl.a. undervist i, hvordan du skal formidle og facilitere oplæggene for skoleeleverne.

Så har du en engageret underviser gemt i maven, er det måske noget for dig?

EPSON DSC Picture

Påvirk din arbejdsplads

Et ofte overset sted, du kan tage klimaaktion, er på din arbejdsplads. Tag initiativ til at der bliver taget hensyn til klimaet ved fx at se på, om din arbejdsplads har sørget for at spare på energien. Eller bliver der fx brugt engangskopper ved kaffemaskinen eller smidt meget mad ud på arbejdspladsen, er det her, du kan bruge din stemme. Hvis I har en frokostordning eller kantine, er det næsten uundgåeligt med madspild, men du kan være med til at undgå, at det ender i skraldespanden.

En anden ide er gå organisationen lidt dybere efter i sømmene. Det er slet ikke sikkert, du er i en position, hvor du kan gøre det, og så kan du med fordel starte med de råd, som står skrevet ovenfor. Men hvis du er og har mod på det, kan det være, firmaet får produceret nogle varer i udlandet. Her kan du fx lege detektiv! For hvordan bliver varerne transporteret til Danmark, og er der fokus på klimaet, når varerne bliver produceret? Der er mange gode spørgsmål at tage fat i.

Læs også: Sådan inspirerer du dine kollegaer til mindre madspild

Har du engagementet og tiden til at kaste dig ud i mere klimakamp, er der altså gode muligheder for at komme i gang med det vuns. Både i form af noget, du kan gøre derhjemme over en kop kaffe og ude blandt andre entusiaster i Danmarks gader og stræder.

 

Er du allerede involveret i klimakampen, vil vi rigtigt gerne høre, hvad du har valgt at gøre?

 

Tekst af Siri Dannesboe

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *