Back to top

Omvendt udsalg: Økologiske kjoler i forsalg

Reklame: Sponsoreret af Ecouture

Vi er ikke de eneste, som synes forudbestilling er genialt. Vi har været på besøg hos Ecouture, der længe har kørt med denne model. Fordi det er bedre for dem som virksomhed, men også for kunder, der kan købe med rabat – og sikre deres størrelse og yndlingsfarve.

Ecouture laver skønt økologisk tøj til kvinder med humor og attitude. Det er designeren Johanne Helger Lund, som står bag, og hun har hele vejen igennem beholdt den legesyge design DNA, men laver også kjoler, du kan have på på arbejde. Netop dét beviser én af nordens sejeste kvinder, nemlig Islands nye statsminister, som ofte ses i Johannes designs.

Økologi og ordentlige forhold

De bæredygtige grundsten er på plads hos Ecouture, og Johanne anses også for at være en af den grønne modebranches stærkeste stemmer. Alle materialer er næsten 100% økologiske, og produktionen foregår på små familieejede systuer i Østeuropa. Ecouture lægger ikke skjul på deres holdninger til bæredygtigt tøj, hvilket vi personligt fik at høre sidste sommer, da Johanne og vores Johanne mødtes til debat under folkemødet.

Ingen kollektioner, masser af fede designs

Ecouture kører ikke med kollektioner som andre modefirmaer, men designer tøj året rundt. Inden produktion bliver nye designs eller nye versioner lagt ud til forudbestilling. Det hjælper med at få en pejling på, hvor meget der skal produceres for ikke at overproducere. Forudbestillingerne kvitterer Ecoture med en god rabat og kalder det deres egen version af udsalg – bare vendt på hovedet. Andre brands går ned med prisen til sidst, når lagret skal ryddes; hos Ecouture gives rabatten til de seje kunder, der er med fra start – og sikrer, at der ikke bliver for stort et lager.

De bruger nemlig forudbestillingerne til at få en idé om produktets popularitet og afstemme, hvor meget der skal produceres i alt – præcis som vi gør med Sustain Yearly. Lige nu kan du for eksempel købe den smukke Twist dress til særlig forudbestillingspris. Den er lavet i en skøn økologisk bomuldsjersey og krøller ikke.

Økologiske kjoler

Hvordan fungerer forudbestilling hos Ecouture?

  1. Du køber et produkt til særlig forudbestillingspris.
  2. Pengene trækkes først fra dit kort, når produktet går i produktion.
  3. Når kjolen er færdig, bliver den sendt hjem til dig, og først fra modtagelsen træder din lovbestemte 14 dages returret i kraft.

“Selvom det ikke sker tit, kan vi godt finde på at aflyse et design, hvis det klarer sig skidt i forudbestilling. Nogle gange ved vi ikke, hvad kunderne vil have, men for det meste har vi en ret god føling.

Det er først og fremmest en måde hvor vi kan få lov at tænke større. Kunderne viser os den store tillid det er at forudbestille, og så kan vi have mere ro i maven, når vi bestiller stof samt får produceret”, siger designer Johanne Helger Lund.

Forudbestillinger bygger på tillid

Some Johanne understreger, er netop denne tillid rigtig vigtig for brandet. “Vi gør meget for at vise, at der er mennesker bag produktet. Både os, der sidder med design, salg og kundeservice, men også de dejlige damer, som syr tøjet.

Det tager tid at opbygge den tillid, vi har til vores kunder, og uden den ville de nok ikke lægge pengene flere måneder i forvejen – for et produkt, som faktisk ikke findes endnu. Derfor tager vi dem også med i processen, hvis der imod forventning opstår forsinkelser. På den måde minder det meget om crowdfunding. Vi er sammen om det her.”

Økologiske kjoler i forsalg fra Ecouture

Langsom shopping er bedre for alle

De fleste af os har prøvet at impulsshoppe med svingende held. Nogle gange går det godt, men de fleste har et par eller ti fejlkøb hængende i skabet. I gennemsnit bliver 30% af tøjet i vores garderober ikke brugt, og selvom der ikke er lavet undersøgelser på det, tror vi, at impulskøb og fejlkøb fylder godt op i det ubrugte.

Hvis vi i stedet satte vores shoppehastighed lidt ned, tror Johanne, at det ville komme alle til gode. “Slow fashion er godt for alle, og alt det, som det medfører, er fantastisk. Det handler ikke om at bruge færre penge på tøj, men at bruge de samme penge meget bedre. Som forbrugere bliver vi mere lykkelige af at have et skab fyldt med favoritter. Og som producenter får vi flere penge for at lave færre stykker tøj og derfor tid, råd og ro til at lave dem ordentligt. Jeg tror faktisk ikke verden samlet set ville miste jobs, hvis vi gik over til slow fashion i morgen. Det tøj, der kom ud, ville bare være bedre.”

At forudbestille dit tøj, er helt klart en mere langsom proces: Der kan gå flere måneder fra du køber, til produktet lander i dit hjem. Det tvinger dig til at tænke langsigtet – og det er for eksempel også derfor, Ecouture aktuelt har en forårsjakke i forsalg. Den bliver leveret når den passer til vejret, men for at få den gode pris, skal kunderne allerede beslutte sig nu.

“Rigtig meget af vores tøj kan bruges året rundt, men nogle ting vil folk selvfølgelig gerne have til en særlig sæson, og så forsøger vi at passe det ind. Men vi vil ikke sætte vores systuer under kæmpe pres og straffe dem, hvis de ikke når deadlines. Sådan driver vi ikke forretning.”

Forudbestilling burde være fremtiden for små virksomheder

Ligesom os, mener Johanne, at forudbestilling er vejen frem for både små og store forretninger, hvis vi skal komme overproduktionen til livs. Men især de små har gavn af denne model, fordi det hjælper med at betale for produktionsomkostninger up front.

“Hvis flere producerede på den her måde, ville vi måske kunne slippe for at brænde ubrugt tøj”, siger Johanne.

Er du også forarget over store mængder overproduktion i modebranchen? Så er det værd at kigge på brands, som vender det hele lidt på hovedet. Det gør Ecouture. Hele foråret vil de have forskellige designs i forudbestilling, som du kan købe med rabat, samtidig med at du støtter ordentlig produktion i økologiske materialer.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *